Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Η ΔΕΗ πουλά λιγνίτες, ωστόσο οι αγοραστές είναι… αβέβαιοι


Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι πολύ σύντομα, πιθανόν στις αρχές Ιουλίου, η ελληνική πλευρά θα έχει καταρτίσει την πρώτη πρόταση, η οποία θα υποβληθεί στην Κομισιόν για την πώληση του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να υπάρχει οριστική συμφωνία με τις κοινοτικές αρχές και να έχει ολοκληρωθεί το market test ούτως ώστε ο διαγωνισμός να ξεκινήσει άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αυτό είναι το "θετικό" σενάριο για τη ΔΕΗ αλλά και για την κυβέρνηση, η οποία δε θέλει ούτε καν να συζητά το ενδεχόμενο σε περίπτωση αποτυχίας να τεθεί από τους δανειστές στο τραπέζι πώληση
υδροηλεκτρικών μονάδων. Άλλωστε μια τέτοια εξέλιξη θα ακύρωνε πλήρως, τη ρητορική γύρω από την ματαίωση της πώλησης της λεγόμενης Μικρής ΔΕΗ που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Το τι θα συμβεί στην πράξη πάντως είναι μια άλλη υπόθεση. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα αλλά και οι επίσημες τοποθετήσεις ορισμένων εκ των βασικότερων παικτών της αγοράς δείχνουν ότι το εγχείρημα της πώλησης αποκλειστικά και μόνο λιγνιτικών μονάδων αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την αγορά.
Αυτό που είναι γνωστό στους παροικούντες την "ενεργειακή αγορά” κατέστη σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έκαναν δύο εκπρόσωποι εκ των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της ΔΕΗ (και εν δυνάμει ενδιαφερομένων σε περίπτωση πώλησης παγίων της ΔΕΗ), της Protergia και της Elpedison.
Εκ μέρους της Elpedison ειδικότερα, ο ανώτερος σύμβουλος της Edison Roberto Poti απαντώντας ουσιαστικά στο προσκλητήριο που είχε απευθύνει στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης να αγοράσουν ιδιώτες λιγνιτικές μονάδες της εταιρείας, τόνισε ότι κανένας ευρωπαίος επενδυτής δεν σκέφτεται να επενδύσει στον άνθρακα, ιδιαίτερα εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ που οδηγούν στην αποανθρακοποίηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή ο οποίος χαρακτήρισε δυσοίωνο το μέλλον του λιγνίτη τουλάχιστον για την περίοδο μετά το 2025. Μάλιστα ο κ. Μπενρουμπή επικαλέστηκε και τα στοιχεία της πρόσφατης μελέτη της BP σύμφωνα με τα οποία μέσα στην επόμενη δεκαετία η τιμή των ρύπων θα εκτιναχθεί στα 40 ευρώ ο τόνος. 
Αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα για το ενδιαφέρον ιδιωτών για τους λιγνίτες της ΔΕΗ. Εκτιμάται δε ότι το συγκεκριμένο σενάριo του BP Statistical Review of World Energy είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους στο πλαίσιο του market test, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιτυχία του εγχειρήματος για πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. 
Πάντως ο κ. Μπενρουμπή χαρακτήρισε ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού την πώληση λιγνιτικών μονάδων προσθέτοντας ωστόσο ότι το σχέδιο δεν είναι ολοκληρωμένο και ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν αρκετές παράμετροι.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι σύμβουλος της ΔΕΗ για την επιλογή του χαρτοφυλακίου μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση είναι η McKinsey ενώ παράλληλα για λογαριασμό του υπουργείου τις αντίστοιχες προετοιμασίες διενεργεί η Lazard.

(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου