Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Συναγερμός στο Αμύνταιο: Εκκενώθηκαν σπίτια από κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη

Συναγερμός στο Αμύνταιο: Εκκενώθηκαν σπίτια από κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη


Σε ξενοδοχεία θα διανυκτερεύσουν οι ένοικοί τους - Για ζημιές δισεκατομμυρίων μιλούν από τη ΔΕΗ - Η εταιρεία προειδοποιεί για συνέχιση των φαινομένων το επόμενο 48ωρο - Πώς εμπλέκεται η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία - Κίνδυνος ακόμα και για την επάρκεια ρεύματος το καλοκαίρι

Με τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας φαίνεται να συνδέεται η κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών στις 11 το πρωί του Σαββάτου που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και την εκκένωση σπιτιών στο χωριό Ανάργυροι αν και η ΔΕΗ έχει δαπανήσει περι τα 63 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ 2003-2016, για αρχαιολογικές εργασίες, προσλαμβάνοντας αρχαιολόγους για τα ορυχεία.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μιλώντας στο protothema.gr
από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για τον

κίνδυνο κατάρρευσης.

Όπως τονίζει ο κ. Γιωργος Αδαμιδης το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθότι καθυστερούσε να δώσει άδεια για τη χρήση εδαφών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο επίπεδο του ορυχείο και έτσι δεν επέτρεψε τις  απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου. Όπως τονίζει ίσως αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει αυτές οι εργασίες.

Το κόστος σε υλικές ζημιές δεν μπορεί ακόμα εκτιμηθεί, ωστόσο, στελέχη της ΔΕΗ μιλούν για δισεκατομμύρια, αφού έχουν καταπλακωθεί πολλά μηχανήματα. Τα ίδια στελέχη προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας το καλοκαίρι. Τονίζεται ότι υπήρχαν ρηγματώσεις και το έδαφος στο ορυχείο ειχε δείγματα καθίζησης, ωστόσο δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ανακοίνωση της εταιρείας το βράδυ του Σαββάτου γίνεται λόγος για μετακίνηση 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος. Παράλληλα η εταιρεία προειδοποιεί για συνέχιση των φαινομένων το επόμενο 48ωρο ζητώντας από όσους δεν είναι ειδικευμένοι να μην πλησιάζουν τον χώρο του ορυχείου.



Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων».

Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.

Εξαιτίας της κατολίσθησης του Σαββάτου έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.

Έπειτα από τη σημερινή κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης. Από τις 11 το πρωί δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.

Στελέχη του Λιγνιτικού κέντρου αναφέρουν ότι το μέγεθος της καταστροφής του βαρέως εξοπλισμού του ορυχείου είναι πολύ μεγάλο αφού οι τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς έχουν κυριολεκτικά συνθλιβεί και έχουν θαφτεί από εκατομμύρια τόνους χωμάτων με αποτέλεσμα η λειτουργία του ορυχείου να καταστεί αδύνατη. Οι πρώτες εκτιμήσεις, παρότι το φαινόμενο δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, αναφέρουν ότι ορυχείο Αμυνταίου θα παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας, επηρεάζοντας ακόμη και το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας που διέπει τις δύο μονάδες του ομώνυμου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της περιοχής.

Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει τον χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι δεν κινδύνευσαν ζωές ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης με στελέχη της διεύθυνσης ορυχείων μεταβαίνει εκτάκτως στον τόπο του συμβάντος.



Το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αυτοψία που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη «η απόφαση του υπουργού είναι δεδομένη και την ανακοίνωσε ήδη στους κατοίκους κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε από κοινού και με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Παράλληλα με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν απόψε στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια που υπέστησαν σήμερα ρωγμές και καταστροφές να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τα οικιακά σκεύη, τον εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Εταιρεία.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, το πρωί της Κυριακής θα βρεθεί στην περιοχή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης όπου θα επισκεφθεί τους Ανάργυρους και θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.







Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου