Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Χωρίζουν οι δρόμοι ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ από τη Δευτέρα στο ταμπλό

Χθες ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της «παλιάς ΔΕΗ» στο ταμπλό, όπου και θα επανέλθει από Δευτέρα αλλά «σπασμένη» στα δύο. Ως «νέα ΔΕΗ» και ως ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, δηλαδή, η εταιρεία που θα γεννηθεί από τα σπλάγχνα της ΔΕΗ και θα ξεκινήσει από εβδομάδα να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο.

Στην αγορά μιλούν για τον απόλυτο γρίφο, καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους μιας εισηγμένης να γίνεται με ανταλλαγή σε είδος, δηλαδή μετοχές, και όχι με καταβολή χρημάτων απευθείας στις τσέπες τους. Αρκετοί προβλέπουν ότι τη Δευτέρα, που τα όρια διαμόρφωσης της τιμής θα είναι ελεύθερα, η «νέα ΔΕΗ» αναμένεται να

διακυμανθεί κάτω από το χθεσινό κλείσιμο των 3,83 ευρώ. Στην πραγματικότητα η αγορά εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα πληρώσει την περίπλοκη διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας η επιχείρηση χάνει το πιο ισχυρό της περιουσιακό στοιχείο, τον έλεγχο στα δίκτυα μεταφοράς.
Αλλωστε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο γίνεται και το «σπάσιμο» της μετοχής, προκειμένου να αποζημιωθούν σε είδος οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας για την απώλεια του ΑΔΜΗΕ. Επειδή δηλαδή το 51% του ΑΔΜΗΕ περνά στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (με αναλογία 51% σε Δημόσιο, 49% στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ), ενώ εκτός ταμπλό μένει το υπόλοιπο 49%. Δηλαδή το 24% που πέρασε στους Κινέζους της State Grid, και το 25% που πουλήθηκε στο Δημόσιο (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ).
Οι σημερινοί μέτοχοι της ΔΕΗ θα λάβουν τόσες μετοχές του νέου ΑΔΜΗΕ όσες κατέχουν και στη ΔΕΗ. Σαν εναρκτήρια όμως τιμή εισαγωγής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών έχουν οριστεί τα 2,12 ευρώ, δηλαδή 44% κάτω από χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα είναι όσο και της ΔΕΗ, δηλαδή 232 εκατ. μετοχές.

(Τα Νέα)

Αρχειοθήκη ιστολογίου