Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ποιοι και γιατί σόρταραν τη μετοχή της ΔΕΗ στο τελικό στάδιο της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ

Το τελευταίο στάδιο της περίπλοκης διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, έκρυβε εκπλήξεις που δεν είχαν συνυπολογίσει και ούτε περίμεναν οι ιθύνοντες νόες πίσω από το σχέδιο που η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει "Φρανκενστάιν".

Κατά τη χθεσινή ημέρα λοιπόν, η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο για ακόμη μια φορά, καθώς έχασε το 10,11% της αξίας της κλείνοντας στα 3,91 ευρώ ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει μέχρι και τα 3,754 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 12,6%.

Γιατί υπήρξε αυτή η υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ; Εκτός από το γεγονός ότι

η εταιρεία χάνει το 100% της θυγατρικής της και αποζημιώνεται μόνο για το 49% (δηλαδή για το μερίδιο που πωλείται στο Δημόσιο και το στρατηγικό επενδυτή State Grid), χθες αποτυπώθηκε στην πράξη η εκτίμηση ότι το σχέδιο απόσχισης επηρεάζει αρνητικά και την αξία της μετοχής της ΔΕΗ, δίνοντας περιθώρια σε αρκετούς επενδυτές για κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Υπενθυμίζεται ότι μια μέρα πριν και ενώ είχε κλείσει η προχθεσινή συνεδρίαση, γνωστοποιήθηκαν οι όροι της διαδικασίας για τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της ΔΕΗ από 4,6 σε 2,48 ευρώ και την επιστροφή σε είδος στους μετόχους των μετοχών της νεοσύστατης ΑΔΜΗΕ συμμετοχών κατά την αναλογία συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ (1 προς 1), η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος (15 Ιουνίου) η προσωρινή παύση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΔΕΗ και η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει με ελεύθερη διακύμανση σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί. Πέραν ων παραπάνω με απόφαση της διοικούσας Επιτροπής του ΧΑ εγκρίθηκε η διαγραφή των παραγώγων επί των μετοχών της ΔΕΗ μετά το πέρας της συνεδρίασης της 9ης Ιουνίου.

Αυτός λοιπόν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ήταν και ο πρώτος από τους λόγους για τη μεγάλη χθεσινή διακύμανση της μετοχής, καθώς έκλεισαν τις θέσεις τους πολλά ανοιχτά συμβόλαια, που δε θέλησαν να ρισκάρουν να περιμένουν μέχρι τις 9 Ιουνίου και με δεδομένο ότι είχαν 3 συνεδριάσεις περιθώριο.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο τα ανοιχτά μελλοντικά συμβόλαια που οδήγησαν στη χθεσινή πτώση. Όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές, κάποια funds βρήκαν ευκαιρία για βραχυπρόθεσμo κερδοσκοπικό trading, προσβλέποντας στην πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ λόγω της απόσχισης της εταιρείας συμμετοχών της ΔΕΗ και της μείωσης του κεφαλαίου. Έτσι πούλησαν χθες σε υψηλότερες τιμές με την προσδοκία να αγοράσουν σε χαμηλότερα επίπεδα αποκομίζοντας βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Και βέβαια μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και αρκετοί σημερινοί μέτοχοι της ΔΕΗ, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και για αυτό το λόγο έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Τέλος στα αίτια για την πτώση της τιμής, αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια νέα διαφοροποίηση στα θεμελιώδη της εταιρείας, είναι σαφές ότι η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ επηρεάζεται πάντα από το γενικότερο κλίμα και τη μέγγενη των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει: τον υψηλό δανεισμό, τις ταμειακές δυσκολίες, τις ανεξόφλητες οφειλές αλλά και τις σκληρές μνημονιακές υποχρεώσεις για απώλεια μεριδίων αγοράς, τζίρων και πώληση του 40% των λιγνιτών. 


(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου