Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Επιδοτούν πολλές ΑΠΕ και επιδοτούν τους γείτονες για να παίρνουν τις απορρίψεις ρεύματος από ΑΠΕ



http://www.latimes.com/projects/la-fi-electricity-solar/

Η Καλιφόρνια πληρώνει για να "εξάγει" το ρεύμα από ΑΠΕ (στην περίπτωσή της φωτοβολταϊκά).

Το ρεύμα από ΑΠΕ είναι μεταβλητό και τυχαίο. Το αιολικό ρεύμα πιο "τυχαίο" (κουτουρού, στοχαστικό) από το φωτοβολταϊκό ρεύμα. Το φ/β ρεύμα έχει την σχετική προβλεψιμότητα του ήλιου (όταν ο ουρανός είναι καθαρός, που δεν είναι πάντα).

Σε κάθε περίπτωση, και επειδή 1) το ρεύμα δεν αποθηκεύεται (παρά μόνο θεωρητικά ή πειραματικά και ποτέ οικονομικά) και 2) η προσφορά ρεύματος σε ένα δίκτυο πρέπει να είναι ίση με την ζήτηση, το μεταβλητό ρεύμα από ΑΠΕ πρέπει να αντισταθμιστεί με μεταβλητή παραγωγή στις συμβατικές μονάδες. Όταν έχει ήλιο ή όταν φυσάει πρέπει αυτές να μειώνουν την απόδοσή τους Και όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο, πρέπει να την αυξάνουν.

Αυτό από μόνο του α) δημιουργεί δυσλειτουργίες και αύξηση εκπομπών (και αύξηση κατανάλωσης καυσίμων -- θυμηθείτε το αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης) και β) απαιτεί μονάδες αερίου (ή σύγχρονες, ευέλικτες μονάδες άνθρακα ή λιγνίτη). Και στην Καλιφόρνια με τα πολλά φ/β, δημιουργεί το πρόβλημα της καμπύλης ισχύος σχήματος "πάπιας".

Ωστόσο, όταν η μεταβλητότητα των συμβατικών μονάδων φτάνει στα όριά της, η μόνη λύση είναι η απόρριψη του μεταβλητού ρεύματος. Αυτό έχει βαφτιστεί "εξαγωγές". 'Εχουμε δει πώς η Γερμανία χρησιμοποιεί το φ/β ρεύμα της με μεταβλητή λειτουργία λιθανθρακικών μονάδων και πώς "εξάγει" (πληρώνει για να απορρίψει σε γείτονες) το περισσότερο αιολικό της ρεύμα.

Και η Καλιφόρνια υφίσταται το ίδιο πρόβλημα, που το μεταφέρει σε γειτονικές πολιτείες που με την σειρά τους πληρώνονται για να αυξομειώνουν τις συμβατικές μονάδες τους.  Για την γειτονική στην Καλιφόρνια Αριζόνα, αυτό έχει γίνει έσοδο για τους εκεί ηλεκτροπαραγωγούς, με την ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ότι ο διαχειριστής δικτύου της Αριζόνα επιλέγει να πληρώνει τους δικούς του φωτοβολταϊκούς για να μην παράγουν, όταν "εξάγει" η Καλιφόρνια.

Θα αναρωτηθείτε γιατί όλα αυτά είναι πρόβλημα. Οι ΑΠΕ στην Καλιφόρνια υπάρχουν όχι επειδή συμφέρουν, αλλά επειδή επιδοτούνται. Και επιδοτούνται τόσο πολύ που πρέπει να επιδοτήσουν και την Αριζόνα να απορροφήσει το πλεόνασμα. Αυτό μειώνει λιγάκι το κόστος του ρεύματος στην Αριζόνα, αλλά δεν έχει σχέση με ενέργεια, ή εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά με μεταφορά χρημάτων των Καλιφορνέζων πρώτα στους ΑΠΕτζήδες τους, και μετά σε γείτονες.

Η πρόταση "California’s excess solar isn’t reducing greenhouse gases when that happens" δλδ "τα πλεονάζοντα φ/β της Καλιφόρνια δεν μειώνουν εκπομπές αερίων όταν αυτό συμβαίνει", δεν είναι δήλωση περιβαλλοντικής αποτυχίας. Είναι "οικολογικός" τρόπος να πει κάποιος "δεν μειώνει χρήση καυσίμων". Ούτε με την μεταβλητή λειτουργία μονάδων στην Καλιφόρνια ούτε με την επί πληρωμή εξαγωγή ρεύματος στην Αριζόνα. "...Recent oversupply report indicated that it frequently paid buyers as much as $25 per megawatt-hour to get them to take excess power, according to the Energy Information Administration".  Πληρωμή 25 δολαριων την μεγαβατώρα για να την ...εξάγεις. Καλά πάμε. Να θυμίσω ότι όταν μας ήρθε ο Χαζός με την Ταγάρω, η ΟΤΣ ήταν περί τα ...25 ευρώ η μεγαβατώρα. Και εύκολα θα πληρώνουμε 25 ευρώ την μεγαβατώρα για να την εξάγουμε, όταν την επιδοτούμε με 200 ευρώ την μεγαβατώρα. 200+25 = 225 (για το επιτελείο του κ.. Σταθάκη και για την ΡΑΕ που έχει κρίνει κάτι τέτοια σχήματα "βιώσιμα").

Ο επιδοτήσας, του επιδοτήσαντος. Στην Καλιφόρνια για τους γείτονες, και σε εμάς για να τα δίνουμε σε Γερμανούς με ποσοστά σε Έλληνες ΑΠΕτεώνες. Και οσονούπω στους γείοτνές μας για να απορρίπτουμε, λεφτά υπάρχουν.  Όταν όλοι ψάχνουν να μεταθέσουν το πρόβλημα των ΑΠΕ στον γείτονα...

Έχουμε βάλει ήδη 5.000 μεγαβάτ ονομαστική ισχύ αιολικά και φ/β. Με ζήτηση 5.000 ΜΒ, και με παράλληλη λειτουργία λιγνίτη, αερίου και υδροηλεκτρικών. Λένε να βάλουν άλλα τόσα (ή όσα τους πουν οι Γερμανοί)...

Για την Καλιφόρνια έχω γράψει κατά καιρούς... Εδώ, εδώ, εδώ
 
 http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2017/06/blog-post_23.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου