Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΡΑΕ: Μεγαλώνει το «ψαλίδι» στις αυξήσεις που ζητά η ΔΕΗ

Αμετάβλητο παραμένει το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) ενώ έρχεται μεγάλο ψαλίδι κοντά στα 250 με 300 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που ζητά η ΔΕΗ προκειμένου να παρέχει προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας προς τους νησιώτες και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ΡΑΕ στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ολομέλειάς της, αποφάσισε το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ να μείνει αμετάβλητο. Έτσι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν πάντα οι ίδιες πηγές δεν θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της υποχρέωσής της να εξετάζει κάθε τρίμηνο την πορεία
(έλλειμμα - πλεόνασμα) του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ και αναλόγως να αποφασίζει το ύψος ΕΤΜΕΑΡ.
Την ίδια στιγμή και παρά τις φήμες που ήθελαν σήμερα η Αρχή να αποφασίζει και για τα επιπλέον ποσά που πρέπει να εισπράξει η ΔΕΗ αναδρομικά για την παροχή ΥΚΩ κατά τα έτη 2012-2016, εντούτοις τα στελέχη και οι υπηρεσίες της έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους. Πηγές λένε στο Euro2day.gr, ότι μέσα στον Ιούλιο θα αποφασίσει τελικά για το ακριβές ποσό που θα πρέπει να ανακτήσει η δημόσια επιχείρηση με αυξήσεις στις σχετικές χρεώσεις.
Πάντως, οι έως τώρα εκτιμήσεις θέλουν το τελικό ποσό που δικαιούται η ΔΕΗ να εισπράξει να κυμαίνεται ανάμεσα στα 400 με 500 εκατ. ευρώ και μάλιστα να είναι πιο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια επιχείρηση αξίωνε 735 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα της ΡΑΕ επικεντρώνεται τώρα στο αντάλλαγμα των ΥΚΩ για τα νησιά τις χρονιές 2014-2016 και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο τα έτη 2015-2016. Επιπλέον, η Αρχή αναμένει κι άλλα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς της αγοράς που τηρούν τους σχετικούς λογαριασμούς.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες κινούνται και στην αναθεώρηση των κλιμακίων χρέωσης των ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές ανάλογα με την κατανάλωση τους. Σκοπός είναι να μην επιβαρύνονται τα νοικοκυριά με υπέρμετρα ποσά για λίγες κιλοβατώρες μεγαλύτερης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.


(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου