Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Σταθάκης: Νησίδα σταθερότητας για στρατηγικές επενδύσεις στην ενέργεια η Ελλάδα

Τα ζητήματα της έρευνας υδρογονανθράκων και της χάραξης των δρόμων μεταφοράς ενέργειας σχετίζονται άμεσα με ζητήματα ασφάλειας και συχνά οδηγούν σε διενέξεις, κάτι που εξάλλου έχει διαφανεί το τελευταίο διάστημα στην περίπτωση της Κύπρου. Είναι ζητούμενο, λοιπόν, το κατά πόσο η χώρα έχει ενσωματώσει στους σχεδιασμούς της αυτή τη διάσταση.
«Είμαστε προσεκτικοί με τη διεθνή νομοθεσία και την ακολουθούμε», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα του 21ου Στρογγυλού Τραπεζιού του Economist με την κυβέρνηση της Ελλάδας. Μάλιστα, αναφερόμενος στους
διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι «δεν διενεργούμε έρευνες σε περιοχές που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις».
Ως προς την προοπτική μεταφοράς και αξιοποίησης του αερίου της λεκάνης της Μεσογείου, και εν προκειμένω από το Ισραήλ και την Κύπρο και μελλοντικά από την Ελλάδα προς την Ευρώπη, ο κ. Σταθάκης τόνισε τη σημασία της προώθησης της κατασκευής του East Med.
Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ. Το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουλίου, στην τετραμερή συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες της περιοχής επιβεβαιώνουν ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων διεθνών projects που έχουν να κάνουν με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης τα οποία θα αναδείξουν τη χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. «Η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας για επενδύσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στον τόσο κομβικό και στρατηγικό τομέα της ενέργειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας εφοδιασμού, τα οποία υπαγορεύουν την ανάγκη μετασχηματισμού του ενεργειακού τομέα. Παρουσίασε τη στρατηγική του Υπουργείου για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών σε όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα, εστιάζοντας:
·       στην προώθηση έργων με τη δυναμική να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια
·       στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας με την ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά, target model
·       στην ανάγκη ενίσχυση του ρόλου των δικτύων και τις διασυνδέσεις
·       στη μεγάλη δυναμική ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδιαιτέρως αιολικών, με παράλληλη διατήρηση του στρατηγικού ρόλου του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα
·       στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων.
Στην ομιλία του, ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχή ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, η οποία βελτίωσε την αποτίμηση και των δύο εταιρειών. Αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές του προγράμματος της ΔΕΗ για αποεπένδυση στη λιγνιτική παραγωγή, καθώς και στη διαδικασία διάθεσης του 66% του ΔΕΣΦΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε ερώτηση για σχετικά με το αν η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλλει στην προώθηση των σχεδίων για τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής και το κατά πόσο η στάση της Κύπρου επηρεάζει την υλοποίησή τους, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι «θα χαιρόμασταν όλοι αν είχαμε θετικές εξελίξεις για την Κύπρο. 
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Σταθάκης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, όπου συμφωνήθηκε η ενίσχυση και η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

 https://energypress.gr/news/stathakis-nisida-statherotitas-gia-stratigikes-ependyseis-stin-energeia-i-ellada

Αρχειοθήκη ιστολογίου