Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Φάμελλος: Ασπίδα για τη ΔΕΗ τα αυτόνομα νησιά και οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί

Αντί να πουλήσουμε κομμάτια της ΔΕΗ ετοιμάζουμε πλαίσιο ενεργειακούς συνεταιρισμούς σε περιοχές που μπορούν να αυτονομηθούν, ενώ με την εισαγωγή του net metering δίνουμε την δυνατότητα ισοσκέλισης κατανάλωσης και παραγωγής σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη.
Είναι σοβαρό πρόβλημα η πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τα χρηματοδοτικά και πολιτικά εργαλεία, τόνισε ο κ. Φάμελλος, θυμίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν μέσα στις 10 πρώτες χώρες της Ευρώπης που κύρωσαν την Συνθήκη των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

«Οφείλουμε ως Ελλάδα να πούμε ότι χρειάζεται όλη η παγκόσμια κοινότητα να είναι στον ίδιο

δρόμο, την ίδια συμφωνία ... όταν μιλάμε για τη σωτηρία του πλανήτη, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της βιοποικιλότητας ... Η χώρα μας έχει ήδη διαπιστώσει τις επιπτώσεις, η ανατολική Μεσόγειος είναι από τις πιο ευαίσθητες περιοχές, πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να προλάβουμε φαινόμενα και να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο ίδιος.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνέχισε, «η ΕΕ έχει ολοκληρώσει πρόσφατα σε επίπεδο υπουργών τη συζήτηση για το νέο σύστημα εμπορίας αέριων ρύπων με στόχο τη μείωσή τους και η χώρα μας έχει ήδη οργανωθεί, όχι απλά για τους στόχους του 2020 αλλά προγραμματίζει για τους ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους του 2030 ... σε κάποιες περιπτώσεις μείωσης εκπομπών μέχρι 40%».

Στην Ελλάδα, «μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός για το 2030 ... θα υπάρχει μετάβαση σε άλλες πηγές ενέργειας και εκσυγχρονισμός του συστήματος παράλληλα με μέτρα εξοικονόμησης», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, πραθέτοντας σειρά κινήσεων που υλοποιούνται αυτό το διάστημα:

  • «Τον Φεβρουάριο στο Συμβούλιο Υπουργών εξασφαλίστηκαν 400 εκατ. ευρώ για την αλλαγή του συστήματος στα νησιά ... θα έχουμε αντικαταστήσει ή κλείσει τις ρυπογόνες και κοστοβόρες μονάδες στα νησιά, που επιδρούν και στα τιμολόγια της ΔΕΗ ... πολύ νωρίτερα από το 2030 ... έχουμε ήδη ετοιμάσει χρηματοδοτικά εργαλεία και κάνουμε μία συζήτηση για έχουμε κλείσει αυτές τις μονάδες και να έχουμε περάσει σε καινούργιες».
  • «Αυτή την εβδομάδα συζητήσαμε με όλους τους Δήμους την αλλαγή της κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές, εφαρμόζοντας σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Οι μεταφορές έχουν συμμετοχή της τάξης του 25% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και από αυτές το 70% είναι αστικές», όπως σημείωσε, «άρα αλλάζοντας τις μετακινήσεις έχουμε μία πολύ σημαντική συμβολή».
  • «Επίσης αυτή την εβδομάδα συνεχίστηκαν οι διεργασίες για την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και ιδιαίτερα του πετ-κοκ στην τσιμεντοβιομηχανία, εισάγοντας εναλλακτικά καύσιμα, με μηδενική συνεισφορά στους ρύπους, που θα βοηθήσουν και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας ... με την αντιμετώπιση αυτού που ονομάζεται "διαρροή άνθρακα"».
  • «Εντός του Ιουνίου θα συνεχιστούν οι επαφές σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής ηγετών κρατών με Κύπρο και Ισραήλ για τα δίκτυα αγωγών αερίου που εξελίσσονται»
  • «Εντός του έτους, τουλάχιστον 10 κωμοπόλεις του νομού Θεσσαλονίκης μπαίνουν στο δίκτυο του φυσικού αερίου, ενώ το άλλο Σάββατο ξεκινάει αντίστοιχη διαδικασία για όλη τη Θεσσαλία, με τις επαφές με τους μεγάλους Δήμους να είναι προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα».
Τα αυτόνομα νησιά ασπίδα για τη ΔΕΗ

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην σχέση που έχει η διεύρυνση του δικτύου και η αλλαγή της παραγωγής στα νησιά για την ίδια την ΔΕΗ και το κόστος που επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές. «Η δυνατότητα ενεργειακής αυτονόμησης των νησιών υπάρχει ... το νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς στοχεύει στην αξιοποίηση αυτού του τοπικού δυναμικού, και ως ενεργειακού αλλά και ως παραγωγικού/καταναλωτικού», όπως είπε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «μία από τις διαδικασίες απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας θα ήταν αντί να πουλήσουμε κομμάτια της ΔΕΗ, να δημιουργηθούν στα κομμάτια που έχουν δυνατότητα παραγωγής και αυτονόμησης ενεργειακοί συνεταιρισμοί που θα μπορούν να περιλαμβάνουν από Δήμους, βιομηχάνους, ξενοδόχους, εμπόρους, μέχρι απλούς κατοίκους, όποιον θα μπορούσε να είναι καταναλωτής».

«Έτσι, θα πάμε σε ένα νέο μοντέλο που λέγεται prossumers, (σ.τ.σ.: σύντμηση του producers-παραγωγοί και του consumers-καταναλωτές) και θα είχαμε και μία μεγαλύτερη τοπική ευθύνη και στην αποδοχή των ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση και κατανάλωση ... Αυτό θα πρέπει να το δει ο κάθε τόπος μόνος του, εμείς θα δημιουργήσουμε το πλαίσιο, οι φυσικές δυνατότητες υπάρχουν σε πολλά νησιά για ισοσταθμισμένο ενεργειακό ισοζύγιο ... αλλά θα προχωρήσουμε και την κεντρική σύνδεση ... με τα υποθαλάσσια καλώδια, που δίνει την δυνατότητα να πάρουμε αποκεντρωμένη ενέργεια από τα νησιά, να την φέρουμε στο κεντρικό σύστημα», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

Η νέα πρόταση για να μην... πληρώνετε είναι το net metering

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην «μεγάλη προσπάθεια με το λεγόμενο net metering, όπου ο αγρότης ή ο επιχειρηματίας ή ο καταναλωτής μπορεί να παράγει ενέργεια με οποιονδήποτε τρόπο, αρκεί να είναι στο όνομά του και όχι στο ίδιο οικόπεδο με την κατανάλωση ... και να ισοσκελίζει την κατανάλωση που έχει από άλλες πηγές».

Με αυτό τον τρόπο, ένας αγρότης μπορεί να έχει παραγωγή από φωτοβολταϊκό, αιολικό ή βιομάζα και να ισοσκελίζει την κατανάλωση σε γεωτρήσεις και αρδευτικά».

Η πρακτική αυτή εξετάζεται να εφαρμοστεί και στα αρδευτικά δίκτυα, στους τοπικούς οργανισμούς εγγυοβελτιώσεων, όπως προσέθεσε.

Άμεση η εφαρμογή

«Όλα αυτά θα προβλέπονται στα επόμενα νομοσχέδια, μέσα στο 2017 θα εφαρμοστεί το net metering σε όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς και οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί», κατέληξε ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας ότι «ανοιχτό είναι το θέμα για το συνδυασμό τουριστικού ή οικολογικού αποθέματος και αιολικής ενέργειας ... ψάχνουμε να βρούμε μία ισορροπία, να κρατήσουμε την ποιότητα του χώρου και να έχουμε και ΑΠΕ, νομίζω ότι θα τα λύσουμε με μία καλή τοπική συζήτηση».



 https://energypress.gr/news/famellos-aspida-gia-ti-dei-ta-aytonoma-nisia-kai-oi-energeiakoi-synetairismoi-erhetai-net

Αρχειοθήκη ιστολογίου