Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Σπάρτακος: «Ακρινή ώρα ΜΗΔΕΝ»

Στο χρονικό της μετεγκατάστασης της Ακρίνης αναφέρεται το σωματείο Σπάρτακος με ανακοίνωσή του:
Η ιστορία της μετεγκατάστασης με… λίγα λόγια:
2007 & 2009: Η μετεγκατάσταση της Ακρινής αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Γ. Παπανδρέου, την οποία και επαναλαμβάνει ως Πρωθυπουργός της χώρας.

Ιανουάριος 2009: Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του αναφέρει «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα τοποθετηθώ επί της τροπολογίας που έχουμε καταθέσει μαζί με συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σχετικά με την μετεγκατάσταση του οικισμού της Ακρινής στο Νομό Κοζάνης. Η τροπολογία είναι εξαιρετικά σύντομη. Επιτρέψτε μου να σας τη διαβάσω: «Κατά παρέκκλιση των ήδη ισχυουσών διατάξεων για τη μετεγκατάσταση οικισμών, αποφασίζεται η μετεγκατάσταση του οικισμού της Ακρινής Νομού Κοζάνης, γιατί έχει υποστεί ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημία. Η μετεγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί εντός εύλογου χρόνου και ακολουθώντας ανάλογες διαδικασίες
με αυτές των άλλων οικισμών».
Μάρτιος 2011: Ψηφίζεται το άρθρο για την μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων.
2011-2013: Από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2013 πραγματοποιούνται συνεδριάσεις και αρκετές τεχνικές συσκέψεις για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής ενώ το τελικό σχέδιο υποβάλλεται από την Επιτροπή προς τη ΔΕΗ στις 16.9.13 ενώ παρά τις οχλήσεις το θέμα φαίνεται να «παγώνει».
Ιούλιος 2012: Στήνονται κάλπες για την επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης της Ακρινής.
Δεκέμβριος 2014: Σε κείμενο του ΤΕΕ/Τμήματος Δ. Μακεδονίας (με επισημάνσεις για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Ακρινής και Αναργύρων)μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται «είναι ανάγκη να επισπευσθεί η ΚΥΑ για τον τρόπο  μετεγκατάστασης. Εδώ  πρέπει  να  επισημάνουμε  ότι  η  ολιστική προσέγγιση  που  υπάρχει,  με  τη μορφή  σχεδίου  μετεγκατάστασης  και  την εξασφάλιση της χρηματοδότησης κατά το ήμισυ από ΔΕΗ και Κράτος, είναι στη θετική κατεύθυνση διότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται η μετεγκατάσταση για πρώτη φορά ως ένα σύνθετο έργο με σχέδιο και χρηματοδοτικό πλάνο. Ωστόσο έχει καθυστερήσει υπερβολικά η έγκριση της ΚΥΑ για τις με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόσθετη καθυστέρηση στην εκκίνηση των αναγκαίων πολεοδομικών μελετών».
Φεβρουάριος 2015: Σύσκεψη στην Περιφέρεια με στόχο να συζητηθεί το θέμα κατασκευής του δρόμου Ακρινής - Κοζάνης, καθώς «τα νέα δεδομένα στη χώρα και οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ έχουν ανατρέψει τα δεδομένα, γι' αυτό και αποφασίστηκε παράλληλα με τις διαδικασίες για την κατασκευή του δρόμου από τη ΔΕΗ, να κινηθούν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του οικισμού» ενώ είχε τονιστεί ότι «Θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων της Ακρινής, ενώ παράλληλα με τις διαδικασίες κατασκευής του δρόμου να κινηθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής».
Μάης 2016: Θετικές χαρακτηρίζονται οι εξελίξεις από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όσον αφορά τις διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, μετά τη συνάντηση που είχε γίνει στο υπουργείο μεταξύ του Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και φορέων της περιοχής.
Ιούνιος 2016: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί  για την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής Κοζάνης και Αναργύρων Αμυνταίου, συζητείται σε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου και διαπιστώνεται «σημαντική προώθηση των διαδικασιών από τους Φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποφασίσθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών επιτάχυνσης και από τους Κυβερνητικούς Φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, κοινή Ομάδα Εργασίας ανέλαβε να ετοιμάσει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τη μετεξέλιξη του συνταχθέντος, με πρωτοβουλία της ΔΕΗ και τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων, του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και της ΑΝΚΟ, Σχεδίου Μετεγκατάστασης που αξιολογήθηκε ως ένα πλήρες κείμενο βάσης. Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα είναι έτοιμο εντός 20 ημερών».
Μάρτιος 2017: Tο θέμα των μετεγκαταστάσεων Ακρινής και Αναργύρων και της ολοκλήρωσης του Προεδρικού Διατάγματος ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιείται 2 Μαρτίου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, παρουσία εκπροσώπων των κατοίκων, της Περιφέρειας και της ΑΝΚΟ.
Στη συνάντηση παρουσιάζεται η τρέχουσα κατάσταση σε ότι αφορά στην προώθηση των αναγκαίων διαδικασιών και εντοπίστηκαν οι δυσλειτουργίες που επηρεάζουν την ομαλή πορεία τους. «Υπηρετούμε και προωθούμε με συνέπεια, κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και κινητοποιούμε τον κρατικό μηχανισμό προς όφελος των πολιτών και της περιοχής» τόνισε μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.
Μάρτιος 2017: Το ζήτημα της μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής Δήμου Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων Φλώρινας απασχολεί τη  συνάντηση  αρμοδίων φορέων στο ΥΠΕΝ. Μια συνάντηση στην οποία έδωσε το παρόν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, αλλά όχι και κάποιος εκπρόσωπος της ΔΕΗ. Ο υπουργός δεσμεύεται ότι θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά τονίζει πως θα εξετάσει ορισμένα πράγματα που αφορούν την οργάνωσή του, ώστε να περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο (η ΔΕΗ δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση και δεν φαίνεται να προσκαλέστηκε καν)
Μάρτιος 2017: Από κάποιους η (παραπάνω) σύσκεψη με τον υπουργό χαρακτηρίζεται  ως «μία μεγάλη αποτυχία. Έγινε υπό την πίεση της περιφερειακής αρχής και των δημάρχων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου αλλά δεν έδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Από τις πληροφορίες που συλλέξαμε, ακούστηκαν έντονες γκρίνιες από τους δημάρχους Κοζάνης Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου για το εάν υπάρχει νόημα να γίνεται συζήτηση για την έκδοση προεδρικού διατάγματος χωρίς τη παρουσία της ΔΕΗ». Στην άποψη αυτή έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία του ιδίου του προέδρου της Ακρινής που με σχετική του επιστολή είχε θέσει προβληματισμούς σχετικά με την απουσία της ΔΕΗ από την σύσκεψη και για το αν υφίσταται τελικώς  «πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους»
Μάης 2017: «Δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για τη μετεγκατάσταση των Αναργύρων» ομολογεί ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης.
Φυσικά, εκτός των παραπάνω υπήρξαν και πολλές ακόμα δράσεις, από πολλές εμπλεκόμενες πλευρές και ο καθένας μπορεί –μετά από μία απλή ανάγνωση- να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Δυστυχώς, σήμερα φαίνεται να βρισκόμαστε στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Τι κι αν επέρασαν χρόνοι πολλοί.
Ο ΣΠΑΡΤAΚΟΣ καλεί τους καθ’ ύλην αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, βάζοντας ένα τέλος στον εμπαιγμό που «με συνέπεια» επιδεικνύουν, πράττοντας τα αυτονόητα.


Υ.Γ. Οι αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα θα πρέπει να λαμβάνονται όταν οι συνθήκες το απαιτούν και όχι κατόπιν εορτής. Στην περίπτωση αυτή, δεν πρόκειται για στρατηγική απόφαση αλλά για απεγνωσμένη προσπάθεια να ¨σουλουπωθούν¨ τα πράγματα.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι τουλάχιστον, στην περίπτωση της Ακρινής, η φύση δε θα  ¨εκμεταλλευτεί¨ την ολιγωρία και ανευθυνότητα των υπευθύνων, όπως έγινε στην περίπτωση των Αναργύρων και που δυστυχώς αυτή την στιγμή κοστίζει σε όλους μας πολύ ακριβά.  

Αρχειοθήκη ιστολογίου