Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Στην "τσιμπίδα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η ΔΕΗ

Κακά μαντάτα έρχονται για τη ΔΕΗ από τις Βρυξέλλες, καθώς  η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DGcomp), που ξεκίνησε με την είσοδο των «κομάντος» στα γραφεία της Επιχείρησης και τον ΑΔΜΗΕ, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα πιστοποίησε ότι ο αλγόριθμος βάσει του οποίου μπαίνουν σε λειτουργία τα υδροηλεκτρικά ήταν «πειραγμένος», κατά τρόπο που να επιτρέπει στη ΔΕΗ να χειραγωγεί την Οριακή Τιμή Συστήματος που διαμορφώνεται καθημερινά στη χονδρική αγορά. Η ΔΕΗ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι ενήμερη για τα αποτελέσματα της έρευνας και έχει ήδη κληθεί από τη Γενική Διεύθυνση
Ανταγωνισμού της Ε.Ε. σε απολογία.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, στελέχη της DGcomp επισκέφτηκαν στις αρχές του μήνα τα γραφεία της ΔΕΗ, ενώ στις Βρυξέλλες άρχισε να γράφεται η απόφαση η οποία θα εκδοθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα συμπέσει με το market test για τις λιγνιτικές μονάδες, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων. Η DGcomp, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, θα ζητήσει από τη ΔΕΗ αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί και συμμόρφωση με τους κανόνες της αγοράς, που σημαίνει πρόστιμα που μπορεί να κυμανθούν μέχρι και το 10% του τζίρου της.
Πρόκειται για ποσά που δεν μπορεί να σηκώσει η ΔΕΗ, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε δεσμεύσεις για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο απεύχονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στη ΔΕΗ, η οποία συνέδεσε από την πρώτη στιγμή την αιφνίδια έρευνα της DGcomp με πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
«Παράθυρο» για πωλητήριο και στα υδροηλεκτρικά αφήνει πάντως και το συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο καθιστά την DGcomp σε ρυθμιστή των εξελίξεων για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρισμού. Το συμπληρωματικό μνημόνιο συνδέει την υποχρέωση της χώρας για πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ με την ανάληψη δεσμεύσεων έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DGcomp). Οι δεσμεύσεις αυτές, μάλιστα, αποτελούν «βασικό παραδοτέο» μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, έτσι ώστε τα μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή έως τον Ιούνιο του 2018.
Το μνημόνιο ουσιαστικά ενσωματώνει ως διαρθρωτικό μέτρο τη συμμόρφωση, και μάλιστα «άνευ όρων», με τις αποφάσεις της Ε.Ε. (του 2008 και του 2009) που ενέκρινε με απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο και το Ευρωδικαστήριο. Το κείμενο του μνημονίου δεσμεύει τη χώρα για την πώληση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, αναφέροντας ρητά ότι «το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί με τεχνικές συζητήσεις με την Επιτροπή, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες αποφάσεις για το λιγνίτη». Το δυναμικό της λιγνιτικής παραγωγής που θα εκποιηθεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη δυναμικότητα που θα παραμείνει στη ΔΕΗ.
Μέχρι τον Ιούλιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στην Ε.Ε. τον κατάλογο με τις προς πώληση μονάδες και για τον σκοπό αυτό του υπουργείο Ενέργειας έχει ζητήσει τη συνδρομή της Lazard, ενώ η ΔΕΗ της McKinsey.
(Καθημερινή) 

Αρχειοθήκη ιστολογίου