Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΔΕΗ: Ερωτήματα εγείρει η σύνθεση της επιτροπής διερεύνησης για το Αμύνταιο

Νέα ερωτήματα εγείρει η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ για τη συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια για τη μεγάλη κατολίσθηση στο Αμύνταιο. Όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία με απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, η επιτροπή που συγκροτήθηκε θα είναι 8μελής και θα αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της ΔΕΗ πλην ενός μέλους.

Το μοναδικό ανεξάρτητο μέλος, ωστόσο, έχει άμεση σχέση με την εταιρεία καθώς λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ. Μάλιστα, ο ίδιος ως εμπειρογνώμονας είχε επισκεφθεί την περιοχή πριν τη μεγάλη κατολίσθηση

προκειμένου να κάνει αυτοψία.

Σε δηλώσεις του μάλιστα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε αναφέρει ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων των Αναργύρων στο Αμύνταιο Φλώρινας, από την εκδήλωση ρωγματώσεων και μικρομετακινήσεων εδαφών στα πρανή εκσκαφής του ορυχείου της ΔΕΗ" και εκτιμούσε ότι " απ’ τις μετρήσεις που πραγματοποιούν επί 24ώρου βάσεως οι τεχνικοί του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, εμφανίζονται στοιχεία όπου δείχνουν ότι μπορεί αργότερα να έχουμε σταδιακή ύφεση του φαινόμενου".

Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες η διοίκηση της ΔΕΗ ανέφερε ότι η μεγάλη κατολίσθηση οφείλεται στην ενεργοποίηση δεύτερου άγνωστου ρήγματος το οποίο και δεν θα μπορούσε να έχει εντοπιστεί.

Οι ζημιές

Βεβαίως η επιτροπή που συστήθηκε από τη ΔΕΗ δε θα είναι η μόνη που θα διερευνήσει το συμβάν, αφού και το υπουργείο ενέργειας θα προχωρήσει στη συγκρότηση δικής του ανεξάρτητης επιτροπής. Υπό μία έννοια δηλαδή η επιτροπή που συγκροτήθηκε από πλευράς ΔΕΗ θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως επιτροπή ... "υπεράσπισης", για τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις των υπευθύνων της εταιρείας στην περιοχή. Αυτό τουλάχιστον δείχνει και η σπουδή της διοίκησης να αποδώσει την έκταση του φαινομένου στην ενεργοποίηση του δεύτερου αγνώστου ρήγματος.

Πάντως το θετικό για την εταιρεία είναι ότι μάλλον δεν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν κυρίως από συνδικαλιστικές πηγές για το ύψος της ζημιάς. Από πλευράς ΔΕΗ επισήμως δε δίνονται νούμερα, αλλά κάποιες ανεπίσημες εκτιμήσεις μιλούν για ζημιά πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικό που όμως είναι διαχειρίσιμο σε σχέση με τη ζημιά άνω του 1 δισ. για την οποία μιλούσαν τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση και ένα κομμάτι του εξοπλισμού θα μπορεί εκ νέου να χρησιμοποιηθεί αλλά και ένα μέρος του κοιτάσματος θα είναι προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο, ενώ οι δύο μονάδες του Αμύνταιου θα τροφοδοτηθούν με λιγνίτη το χειμώνα από άλλο λιγνιτικό πεδίο.

Μετεγκατάσταση

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση και ο πρώην υπουργός ενέργειας Γ. Μανιάτης αφήνουν αιχμές για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ολιγωρίες της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα της της μετεγκατάστασης των χωριών Ανάργυροι και Ακρινής. Σύμφωνα με τα όσα καταμαρτυρούνται ο νόμος που προέβλεπε τη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών έχει θεσμοθετηθεί από το 2011, ενώ το Δεκέμβριο του 2011 συγκροτήθηκε από τη ΔΕΗ η αρμόδια επιτροπή που ολοκληρώνει το σχέδιο μετεγκατάστασης που έγινε αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ωστόσο τον Ιούνιο του 2013 προέκυψαν σειρά ερωτημάτων νομικής φύσης για τη διαδικασία μετεγκατάστασης που απαντήθηκαν με τα άρθρα  13 και 15 του νόμου 4273/2014 για τη Μικρή ΔΕΗ. Στη συνέχεια η ΔΕΗ υπέβαλε σχέδιο ΠΔ το Σεπτέμβριο του 2014 ερωτώντας για το ποιος θα επιβαρυνθεί το 50% του κόστους μετεγκατάστασης (η ΔΕΗ ή ο επενδυτής στον οποίο θα κατέληγε η μικρή ΔΕΗ) αφού το υπόλοιπο 50% βαρύνει το Δημόσιο.

Έκτοτε και από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ με αποτέλεσμα το σχέδιο ΠΔ που είχε υποβάλει η ΔΕΗ να μην έχει ουσιαστικές εκκρεμότητες (αφού πλέον ήταν σαφές ότι το 50% του κόστους μετεγκατάστασης βάρυνε τη ΔΕΗ).

Συμπερασματικά όπως αναφέρουν πηγές του πρώην υπουργού δημιουργούνται ερωτήματα γιατί επί 2,5 χρόνια και χωρίς κανένα υπαρκτό και γνωστό λόγο δεν προχώρησε τίποτα σε σχέση με το ζήτημα της μετεγκατάστασης.


(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου