Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Σταθάκης: Ετοιμάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις για τα “φέσια” στη ΔΕΗ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών της ΔΕΗ αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση του σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου για τους 'φουσκωμένους' λογαριασμούς.
Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε επίσης ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξεπληρώσει τους λογαριασμούς του προς τη ΔΕΗ και έχει προπληρώσει, μάλιστα, και ένα σημαντικό μέρος της προβλεπόμενης ετήσιας κατανάλωσης προς τη ΔΕΗ για το 2017.
Παρεμβάσεις για τα “φέσια” στη ΔΕΗ
Αναφερόμενος στα "φέσια" της ΔΕΗ, ο Γ. Σταθάκης τόνισε πως η ΔΕΗ βάζει στο
στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι τα χρέη προς την ΔΕΗ είναι 2,5 δισ. ευρώ και από αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με διάφορους τρόπους.
"Υπήρξε θετική ανταπόκριση για τις ρυθμίσεις”, είπε ο υπουργός για να σημειώσει ότι το πρόβλημα είναι τόσο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και χρέη ύψους περίπου 300 εκατ. που έχουν δυσκολία είσπραξης, καθώς αφορούν επιχειρήσεις που έκλεισαν από χρόνια ή δεν υπάρχει κάποιος να καταβάλει τα χρέη.
“Όλα τα άλλα είναι εν δυνάμει εισπράξιμα”  ανέφερε ο κ. Σταθακης, υπενθυμίζοντας ότι η ΔΕΗ έχει ήδη προσλάβει συμβούλους, οι οποίοι θα διαχωρίσουν όσους τελούν σε αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν απο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Όπως είπε ο υπουργός, το ΥΠΕΝ είναι έτοιμο να νομοθετήσει προκειμένου οι στρατηγικοί κακοπληρωτές της ΔΕΗ να υποχρεωθούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την επιχείρηση, είναι το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας .
Πως θα "πέσουν" τα ΥΚΩ
Μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ο καταναλωτής “πληρώνει τέσσερα πράγματα. Το κόστος του ρεύματος, την μεταφορά του και στην υψηλή και στη χαμηλή τάση και το ΥΚΩ. Ξέρετε τι είναι τα ΥΚΩ, είναι η χρηματοδότηση των νησιών και κυρίως της Κρήτης. Συνολικά είναι 500 εκατ. ευρώ, η παραγωγή ρεύματος στα νησιά γίνεται με μαζούτ και πετρέλαιο και αυτό το κόστος μεταφέρετε στο σύνολο των καταναλωτών" τόνισε ο Γ. Σταθάκης. 
O υπουργός πρόσθεσε ότι “η χρέωση ΥΚΩ είναι συνδεδεμένη με την κλίμακα κατανάλωσης του ρεύματος, όπου όταν αλλάζεις κλίμακα αυξάνονται και τα ΥΚΩ", επεσήμανε ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη παραγγείλει στην ΡΑΕ μελέτη για να δει μία πιο "ομαλή" χρέωση των ΥΚΩ ώστε να γίνουν πιο ομαλά οι χρεώσεις των 'απότομων' αλλαγών της κατανάλωσης.
Ακόμα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι προχωράει η διασύνδεση της Κρήτης με δυο υποθαλάσσια καλώδια, με την Πελοπόννησο και την Αττική και, αφού τόνισε πως τα νησιά δεν είχαν άλλο τρόπο να παράγουν ρεύμα, υπογράμμισε ότι σχεδόν τελείωσε  με τις Κυκλάδες και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

 https://energypress.gr/news/stathakis-etoimazontai-nomothetikes-paremvaseis-gia-ta-fesia-sti-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου