Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Tι είπε η ΓΕΝΟΠ με την υπουργό Εργασίας

Συνάντηση με την υπουργό Εργασίας
Τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΗ έθεσε σήμερα στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η  ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Ειδικότερα, επισημάνθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργεί ο συμψηφισμός της αποζημίωσης με την εφάπαξ παροχή που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλλονται. Επειδή ως γνωστόν είναι υποχρέωση του εργοδότη η άμεση καταβολή της αποζημίωσης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης , το πρόβλημα του συμψηφισμού που υπάρχει  στους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ θα αντιμετωπιστεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Επίσης η υπουργός δέχθηκε, στο μέτρο που δεν εγείρονται νομικά ζητήματα,  να επανεξεταστεί η δυνατότητα της προαιρετικής ένταξης  των παλαιών ασφαλισμένων εναεριτων του ΔΕΔΗΕ στο καθεστώς των υπερβαρεων (ΥΒΑΕ)  έτσι ώστε να είναι προαιρετική η  καταβολή του
επασφαλιστρου.
Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επισημάνθηκε στην υπουργό Εργασίας η ανάγκη ταχύτερης αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν με τις απονομές συντάξεων ενώ για το θέμα των συντάξεων χηρείας η κα Αχτσιόγλου τόνισε ότι αυτό έχει ευρύτερες διαστάσεις και αφορά σε δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των θεσμών.
Σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη και εμποδίζουν τη λειτουργία των Επιτροπών κρίσεως εργατικών ατυχημάτων έγινε γνωστό ότι σύντομα αναμένεται η συγκρότησή τους.
Αναφορικά με τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, αναμένεται εντός των ημερών η σχετική εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας Αν.Πετρόπουλου για τον υπολογισμό της προσαύξησης με βάση το άρθρο 30 του Ν. 4387/16 σε όσους καταβάλλουν μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές ενώ τέλος σύντομα θα εγκατασταθεί και στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ (πρώην ΤΑΠ/ΔΕΗ) το ειδικό μηχανογραφικό σύστημα προκειμένου να υπολογίζονται και να καταβάλλονται το ταχύτερο δυνατό, οι οριστικές συντάξεις.
Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι προσβλέπει στην ουσιαστική συνεργασία και τις προτάσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα διάφορα προβλήματα ενώ επισήμανε πως σύντομα θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως αυτό με την απόδοση των προσωρινών συντάξεων.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχειοθήκη ιστολογίου