Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Εξωτερικός σύμβουλος θα βάλει το πωλητήριο στις μονάδες της ΔΕΗ

Πριν από 10 χρόνια η ΔΕΗ είχε αναθέσει στην εταιρεία Booz Allen την εκπόνηση στρατηγικού πλάνου για την πορεία και τις αναγκαίες αλλαγές και επενδύσεις στη δομή της εταιρείας τα επόμενα χρόνια. Από τις προβλέψεις εκείνου του πλάνου, πολύ λίγα πράγματα έγιναν πράξη ενώ πολλές από τις εισηγήσεις των συμβούλων στην πράξη δεν έγιναν αποδεκτές και δεν εφαρμόστηκαν. Τα αποτελέσματα εν πολλοίς είναι γνωστά με την πορεία της ΔΕΗ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε όλα τα επίπεδα.

Αυτά ακριβώς τα προβλήματα αλλά και οι εντεινόμενες ανησυχίες γύρω από την κατάσταση των οικονομικών της ΔΕΗ, αποτυπώθηκαν και στα κείμενα που συνοδεύουν τη συμφωνία με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπου ζητήθηκε η ανάθεση σε εξωτερικούς συμβούλους σημαντικών λειτουργιών και αποφάσεων για το μέλλον της εταιρείας. Μια από αυτές τις αποφάσεις αφορά ακριβώς στο ποιες θα είναι οι μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση και ποια θα είναι η στρατηγική της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα, μετά την απώλεια του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της.

Χθες λοιπόν το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε να αναθέσει στην εταιρεία McKinsey τη δημιουργία λίστας με τις μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών για αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών της εταιρείας (συνολικά το ΔΣ εξέτασε τρεις υποψήφιες προσφορές συμβούλων). Παράλληλα ο οίκος που έχει δραστηριοποιηθεί με σειρά μελετών στην ελληνική ενεργειακή αγορά και θεωρείται γνώστης της ελληνικής ενεργειακής πραγματικότητας, αναλαμβάνει να εκπονήσει δεκαετές στρατηγικό πλάνο για την πορεία της εταιρείας, όπου θα περιγράφονται οι αναγκαίες δράσεις της εταιρείας με το εναπομείναν παραγωγικό δυναμικό, τους τομείς όπου μπορεί να επεκταθεί, τις νέες δράσεις κλπ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάθεση της μελέτης τόσο για την επιλογή των μονάδων που θα διατεθούν προς πώληση, όσο και για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ, έγινε μετά από σχετική εντολή που δόθηκε προς τη διοίκηση της ΔΕΗ από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη, ο οποίος είχε μάλιστα στείλει και σχετική επιστολή στις αρχές Μαΐου.

Η εκπόνηση του στρατηγικού πλάνου από εξωτερικό σύμβουλο κρίθηκε σκόπιμη και για έναν ακόμη πρόσθετο λόγο. Η αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ αναμένεται να φέρει στο ταμείο της εταιρείας έσοδα, που θεωρούνται κρίσιμα για το μέλλον της εταιρείας, που ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενώ παράλληλα έχει μπροστά της την επόμενη διετία σημαντικές αποπληρωμές και λήξεις δανείων και ομολόγων. 

Σημειώνεται ότι εκτός από τη ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας έχει συστήσει ομάδα, η οποία εργάζεται ταυτόχρονα προκειμένου να καταρτιστεί η πρόταση που θα υποβληθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το λιγνιτικό πακέτο που θα διατεθεί προς πώληση.

Η αρχική λίστα αναμένεται να καταρτιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα, αρχές Ιουλίου, ενώ η οριστική πρόταση θα υποβληθεί το φθινόπωρο με στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία με την Επιτροπή μέχρι το Νοέμβριο και ο διαγωνισμός να ξεκινήσει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τον  επόμενο Ιούνιο. Τέλος να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ η αποεπένδυση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ Α.Ε., ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής.

 
 
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου