Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Αποδεκτή από το ΥΠΕΝ η εισήγηση ΡΑΕ για 360 εκατ. στις "παλιές" ΥΚΩ - Θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό

Γιώργος Φιντικάκης

Κλείνει έπειτα από μήνες ένα ακόμη σίριαλ, αυτό με τα ποσά που θα ανακτήσει τελικά η ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που κατέβαλε κατά την περίοδο 2012 -2016, και τα οποία δεν έχει μέχρι σήμερα εισπράξει.
Σύμφωνα με όσα έλεγαν χθες πηγές του ΥΠΕΝ, ο Γ. Σταθάκης έκανε τελικά αποδεκτή την εισήγηση της ΡΑΕ, βάσει της οποίας η ΔΕΗ δικαιούται να εισπράξει 360 εκατ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα περίπου 10 με 20 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την απόδοση του κεφαλαίου αυτού δεδομένου ότι θα τα εισπράξει σε βάθος πενταετίας, πιθανόν δε και από την οριστική εκκαθάριση του ποσού που δεν έχει γίνει ακόμα για διάφορους
τεχνικούς λόγους.
Το ποσό αυτό δεν έχει βεβαίως καμία σχέση με τα 700 εκατ. ευρώ, που η ΔΕΗ διεκδικούσε καιρό τώρα, αμφισβητώντας τη γνωμοδότηση της Αρχής και προειδοποιώντας μάλιστα με προσφυγή στη Διαιτησία. Προφανώς, και αφού το υπουργείο αποδέχθηκε την εισήγηση της ΡΑΕ, δεν τίθεται και θέμα δικαστικής προσφυγής από πλευράς ΔΕΗ. 
Στο θέμα πάντως είχε επανέλθει τη Δευτέρα ο Μ. Παναγιωτάκης, επιμένοντας στη διεκδίκηση του ποσού, και επικαλούμενος και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία.
Η δεύτερη είδηση αφορά τις αυξήσεις που θα επωμίζονταν οι καταναλωτές αν αυτά τα 360 εκατ. ευρώ μετακυλίονταν στους λογαριασμούς ρεύματος, έστω και τμηματικά, δηλαδή σε βάθος 5ετίας, όπως είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, τα 360 αυτά εκατ. ευρώ δεν θα επιβαρύνουν μέσω αυξήσεων τους καταναλωτές, αλλά θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, που φέρεται να έχει δεσμευθεί ότι θα βρει το σχετικό κονδύλι.
Το κατά πόσο φυσικά αυτό θα συμβεί, μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη. Μόλις προχθές, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε υποστηρίξει ότι η επιβάρυνση για κάθε καταναλωτή λόγω των ΥΚΩ δεν θα ξεπεράσει το πολύ τα 12-13 ευρώ το χρόνο. Ποσό που σύμφωνα με τον ίδιο θα αφορούσε ένα κονδύλι γύρω στα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Την κουβέντα πάντως για κάλυψη της κοινωνικής πολιτικής στο ρεύμα από τον κρατικό προϋπολογισμό, είχε ανοίξει πολλούς μήνες πριν μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Μπουλαξής. Συγκεκριμένα είχε επικαλεστεί τις ευρωπαϊκές πρακτικές, καθώς σε χώρες όπου υπάρχουν νησιά, το πρόβλημα το έχουν επιλύσει οι διασυνδέσεις, με εξαίρεση την Ισπανία, όπου και εκεί το κόστος άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο ρεύμα, μοιράζεται 50%-50% μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των καταναλωτών. Στην εισήγησή του το καλοκαίρι προς το ΥΠΕΝ για τις ΥΚΩ, ο κ. Μπουλαξής είχε προτείνει τα κόστη που αφορούν την επιδότηση των νησιών, να καλύπτονται με την καταβολή 100 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το οποίο άλλωστε χρησιμοποιούν οι μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά.
Η εισήγησή του για επιστροφή του ΕΦΚ στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ φαίνεται ότι δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, η οποία όμως, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ΥΠΕΝ, έχει αποδεχθεί τη φιλοσοφία της πρότασης και έχει βρει, άλλη παρόμοια λύση, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.


 https://energypress.gr/news/apodekti-apo-ypen-i-eisigisi-rae-gia-360-ekat-stis-palies-yko-tha-kalyfthoyn-apo-ton

Αρχειοθήκη ιστολογίου