Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Έχουν βαλθεί να μας αποτρελάνουν, δεν εξηγείται αλλιώς!

Εδώ και σχεδόν τέσσερα πλέον χρόνια, απ' το Δεκέμβρη 2013, αυτό το ιστολόγιο έχει τονίσει επανειλημμένα πως η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής είναι σκέτο "μπάχαλο" και υπαίτια γι' αυτό είναι η βαθιά σάπια πολιτική των κυβερνήσεων Πασοκ-ΝΔ απ' τη 2η τετραετία Σημίτη και μετά. Είναι ακριβώς η περίοδος που οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το λιγνίτη, να μοιράσουν άδειες για αιολικά και Φ/Β σαν μαρουλόφυλλα και να γεμίσουν τη χώρα μονάδες φυσικού αερίου, λες και είμαστε το ...Κατάρ σε αποθέματα αερίου.

Είναι η περίοδος που ο Μανιάτης τον Ιανουάριο έλεγε πως "δεν υπάρχει καμία σκέψη απαξίωσης του Ορυκτού της Χώρας μας, του Εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη. Ο λιγνίτης θα εξακολουθεί να κατέχει τη δική του θέση στο μίγμα καυσίμου της Χώρας και ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν τα ήδη ανοικτά λιγνιτικά πεδία, επενδύοντας σε νέες σύγχρονες Μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας προς αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων Μονάδων" και τον αμέσως επόμενο Οκτώβριο έλεγε τα ακριβώς αντίθετα:" είναι πολιτική μας απόφαση η βαθμιαία, αλλά δραστική μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας ...Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο». 

Είναι η περίοδος της "πράσινης  ανάπτυξης" και της "Μικρής ΔΕΗ", περίοδος που εκδηλώθηκε η πιο μεγάλη προσπάθεια για λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. 

Σ' αυτά λοιπόν τα χρόνια, που είτε κυβερνούσαν εναλλάξ Πασοκ-ΝΔ είτε συγκυβερνούσαν, αναφέρθηκε εντελώς απαξιωτικά ο ... τομεάρχης της ΝΔ για την ενέργεια Κ.Σκρέκας, μιλώντας στις 10/10 στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist στην Αθήνα, με τη χαρακτηριστική αποστροφή : "Έτσι προκύπτει και το βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα, αν δηλαδή θα αφήσουμε τις πολιτικές των παρελθόντων ετών να οδηγήσουν σε κατάρρευση το ενεργειακό σύστημα της χώρας". Έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία πως αυτή ακριβώς τη φράση φρόντισε ο ίδιος να βάλει σε εισαγωγικά στο δελτίο τύπου που μοίρασε, όπως φαίνεται στην εικόνα απ' την ιστοσελίδα του, έτσι ώστε να μη μας μείνει καμιά αμφιβολία για το μήνυμα που ήθελε να στείλει.

Ε, λοιπόν, αυτοί έχουν βαλθεί να μας αποτρελάνουν, δεν εξηγείται αλλιώς! Όταν ο τομεάρχης του Κούλη καταφέρεται εναντίον των πολιτικών των παρελθόντων ετών, που μάλιστα θα "οδηγήσουν σε κατάρρευση το ενεργειακό σύστημα", είναι προφανές πως, εκτός απ' τις κυβερνήσεις του Πασοκ, "τα χώνει" εξίσου άγρια στις κυβερνήσεις τόσο του Καραμανλή όσο και του Σαμαρά. Αυτό πια ξεπερνά τα όρια της αυτοκριτικής ενός πολιτικού σχηματισμού, είναι μια σκέτη πολιτική σχιζοφρένεια. Εκτός πια κι αν εντάσσεται στη μάχη των ημερών για τις "καρέκλες" στη ΝΔ, οπότε σε επόμενη ευκαιρία ίσως μπορέσουμε ν' απολαύσουμε νέα επεισόδια. 
Θα είχε ωστόσο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν κάποιος, απ' την Καραμανλική π.χ. πτέρυγα της ΝΔ τον ρωτούσε ευθέως ν' απαντήσει αν η φράση αυτή αναφέρεται π.χ. στη δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή στον Όμιλο Μυτιληναίου να πουλά το ρεύμα της μονάδας της "Αλουμίνιο" στη ΔΕΗ ακριβά και ν' αγοράζει απ' αυτή φθηνά. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Φυσικά δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες κάποιοι "να του τραβήξουν το αυτί" για τη συγκεκριμένη διατύπωση, οι Καραμανλικοί παραμένουν συγκροτημένοι στη ΝΔ κι έχουν δείξει πως δεν ανέχονται και πολλά απ' τους Σαμαρικούς για την περίοδο 2004-2009, την περίοδο ακριβώς που μας οδηγούσαν στη χρεοκοπία. Ωστόσο διευκρινιστικές δηλώσεις για το τι εννοούσε με την επίμαχη φράση ΔΕΝ δεχόμαστε, ο εν λόγω τομεάρχης είναι γνωστός για την ευχέρεια να παρουσιάζει το άσπρο-μαύρο και συνεπώς ήξερε πολύ καλά τι έγραφε, τι επέλεγε να βάλει σε εισαγωγικά και τι μοίραζε στον τύπο. 
 
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου