Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ & ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ



«Μνήμες Λιγνίτη» 2017: Στην τελική ευθεία για τον 9ο Πανελλήνιο αγώνα δρόμου

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Η Μάχη της Ηλεκτρικής. Κορυφαία αντιστασιακή πράξη του λαού μας στα πλαίσια της απελευθέρωσης της πατρίδας μας από τους Γερμανούς.
Βαρυσήμαντη στιγμή της Εθνικής Αντίστασης.
Ιστορική στιγμή, ιστορικό γεγονός που αντιπροσωπεύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το αγωνιστικό φρόνιμα και τον ηρωισμό.
73 χρόνια μετά, με τιμή και υπερφηφάνεια γιορτάζουμε τη νίκη της Εθνικής Αντίστασης έναντι των Γερμανών φρουρών του εργοστασίου της Ηλεκτρικής και τιμούμε τους  νεκρούς που έδωσαν ηρωική μάχη, προκειμένου να σώσουν το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής». Μιας σημαντικής ενεργειακής μονάδας της χώρας που τροφοδοτούσε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Η σημασία της διάσωσης, όπως είναι φυσικό, ήταν μείζονος σημασίας αφού σε περίπτωση που πετύχαινε το σχέδιο για ανατίναξη της Ηλεκτρικής, το
λεκανοπέδιο θα έμενε χωρίς ενέργεια επί μήνες. 
Περαιτέρω, η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτελεί και  ένα διαχρονικό παράδειγμα για το Ελληνικό Έθνος.
Ίσως, δε, περισσότερο για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ που τα τελευταία χρόνια δίδουν καθημερινά έναν αγώνα που στον τελικό του στόχο «συναντά» τις αξίες και τα ιδανικά του αγώνα που δόθηκε πριν από 73 χρόνια.
Τα ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι «Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει φρουρές και επιπλέον είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικές ύλες τα κυριότερα κτίρια του Πειραιά με τρόπο ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να ανατινάζονταν όλα, με ανυπολόγιστες ζημιές και θύματα». Μήπως  όμως ακόμα και σήμερα οι εξελίξεις δε συναντούν κοινά σημεία με το χθες; Μήπως ακόμα και σήμερα τα διάφορα συμφέροντα δεν εποφθαλμιούν τη ΔΕΗ;
Στόχος ήταν και παραμένει το να διαφυλαχθεί η μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας, να διατηρηθεί δυνατή και εξελισσόμενη με προοπτικές που θα την καταστήσουν ικανή να συνεχίζει να προσφέρει, αυτό που προσφέρει εδώ και 67 χρόνια.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τιμά την επέτειο της Μάχης της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου (ημέρα που από φέτος αποτελεί την επίσημη αργία στη ΔΕΗ), αναγνωρίζοντας τη θυσία των πεσόντων, τιμώντας τον αγώνα τους αντλώντας –παράλληλα- δύναμη από το θαυμαστό τους παράδειγμα.
Τιμούμε τον αγώνα της αντίστασης που αποσόβησε την καταστροφή από τους Γερμανούς και σήμερα (εν καιρώ ειρήνης) καλούμε, τους έχοντες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας ΚΑΙ της επιχείρησης, να διδαχθούν από τον αγώνα του 1944, να πράξουν τα αυτονόητα έτσι ώστε να καταστεί εφικτό  να αποτραπεί  -πάση θυσία- η εκχώρηση της ΔΕΗ στα ίδια με το παρελθόν (ή σε όποια άλλα) συμφέροντα καραδοκούν.
Αποτελεί ηθικό τους καθήκον η μη επιτέλεση του οποίου μπορεί να παραπέμπει σε υποκρισία και ασυνέπεια.

Το 1944, η θρυλική Μάχης της Ηλεκτρικής δόθηκε για την προστασία ζωτικών υποδομών της χώρας…
… 2017 και ο αγώνας συνεχίζεται.
Γραφείο Τύπου

Αρχειοθήκη ιστολογίου