Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Στο ΥΠΕΝ γράφουν νέα επιστολή προς DG Comp για τους λιγνίτες - Συζητείται και πάλι η Μεγαλόπολη

Θοδωρής Παναγούλης



Τροποποιημένη πρόταση, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ποιες μονάδες περιλαμβάνει, είναι έτοιμο να αποστείλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην DG Comp, συνεχίζοντας το γραπτό διάλογο για την από κοινού διαμόρφωση της λίστας λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα βγούν σε market test το Νοέμβριο.
Προς ώρας πάντως η απόσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και Κομισιόν παραμένει, χωρίς να έχει υπάρξει κατά τις εδώ συναντήσεις με την τρόικα κάποια εξέλιξη
που να διαφοροποιεί την κατάσταση.
Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι στη συζήτηση έχει επανέλθει η συμμετοχή μονάδας ή μονάδων της Μεγαλόπολης στη λίστα.
Η DG Comp ως γνωστόν απορρίπτει ρητά και κατηγορηματικά το να περιληφθούν οι μονάδες του Αμύνταιου στο προς πώληση πακέτο και αποδέχεται το να περιληφθούν οι μονάδες της Μεγαλόπολης.
Στην επιστολή της DG Comp, που έφτασε προ ημερών στο ΥΠΕΝ, οι κοινοτικοί φέρονται να απορρίπτουν τις ελληνικές αιτιάσεις ότι αν πουληθεί και η Μεγαλόπολη, τότε οι μονάδες που θα περάσουν στα χέρια του επενδυτή, θα είναι πιο σύγχρονες συγκριτικά με τη διάρκεια ζωής όσων θα απομείνουν στη ΔΕΗ. Εκφράζουν επίσης για πολλοστή φορά την αντίθεσή τους να συμπεριληφθεί στο προς πώληση πακέτο ο ΑΗΣ Αμυνταίου, ένας πεπαλαιωμένος σταθμός που χρήζει γενναίων επενδύσεων, και επισημαίνουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή αυτή η διαπραγμάτευση για τους λιγνίτες.
Το ΥΠΕΝ προκειμένου να ετοιμάσει την απαντητική του επιστολή έχει "δουλέψει" πάνω σε διάφορα σενάρια - δίχως να διευκρινίζεται περί τίνος πρόκειται - παρά μόνο ότι δεν εμπλέκουν επ' ουδενί άλλες μονάδες, π.χ. τον ΑΗΣ Αγ.Δημητρίου, ο οποίος έχει εξαρχής αποκλειστεί.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι όλοι σχεδόν προεξοφλούν πως λύση στο "γρίφο" χωρίς τη συμμετοχή των μονάδων της Μεγαλόπολης δεν υπάρχει και ότι εν τέλει το ΥΠΕΝ θα οδηγηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.


 https://energypress.gr/news/sto-ypen-grafoyn-nea-epistoli-pros-dg-comp-gia-toys-lignites-syziteitai-kai-pali-i-megalopoli

Αρχειοθήκη ιστολογίου