Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Η ΔΕΗ δέσμευσε τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Κοζάνης για χρέη 7,05 εκατ. ευρώ


Στην δέσμευση όλων των Τραπεζικών λογαριασμών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) προχώρησε σήμερα η ΔΕΗ για χρέη της δημοτικής επιχείρησης ύψους ύψους 7.055.000 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το αρχικό χρέος της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Κοζάνης είναι 3.3 εκατ. ευρώ και έρχεται από τα τέλη της δεκαετίας του '90 όταν ο τότε δήμαρχος Πάρις Κουκουλόπουλος έλαβε την απόφαση να μην πληρώσει το παραπάνω ποσό εις αντιστάθμισμα των βλαβών που προκάλεσε η εξορυκτική δραστηριότητα της επιχείρησης στους υδροφόρους ορίζοντες απ' όπου

υδρεύονταν η πόλη της Κοζάνης.

Η ΔΕΗ το 2001 και το 2005 προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την πληρωμή των χρηματικών ποσών και σύμφωνα με τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη οι δύο υποθέσεις τελεσιδίκησαν το 2003 και το 2012 αλλά εις βάρος του Δήμου. "Ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΕΥΑ είναι από τους τακτικούς και συνεπής πελάτες που πληρώνει ετησίως 5 εκατ. ευρώ για αγορά θερμικής ενέργειας και κατανάλωση ηλεκτρικής για τα αντλιοστάσιά της" αναφέρει ο Λευτέρης Ιωαννίδης, και τονίζει ότι "η κίνηση της ΔΕΗ να δεσμεύσει τους λογαριασμούς της επιχείρησης είναι μια άστοχη, και λανθασμένη ενέργεια η οποία μας έχει ξαφνιάσει όλους".

Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους η νέα δημοτική αρχή μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την ΔΕΗ κατάφερε να μειώσει το επιτόκιο από τα 9% στο 6% με αποτέλεσμα από τα 9 εκατ. ευρώ του τελικού χρέους σήμερα η παλιά οφειλή να βρίσκεται στα 7.055.000 ευρώ. Στόχος μας δήλωσε ο δήμαρχος Κοζάνης στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με την ΔΕΗ είναι "να αφαιρεθούν όλοι οι τόκοι και να πληρωθεί το αρχικό ποσό της οφειλής των 3,3 εκατ. ευρώ". Ο Κ. Ιωαννίδης εξέφρασε την έκπληξή του για την ενέργεια της ΔΕΗ και αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι 24 ώρες πριν μας ανακοινωθεί η δέσμευση των λογαριασμών ήμουν σε συνάντηση στο γραφείο του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη όπου ανάμεσα στις άλλες εκκρεμότητες ετέθη στο τραπέζι και το θέμα της αποπληρωμής του παλιού χρέους χωρίς να μας προϊδεάσει κανείς για κάτι τέτοιο.

Ο δήμος Κοζάνης τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να αρθεί η δέσμευση των λογαριασμών του και κάλεσε την ΔΕΗ από την δική της πλευρά "να κάνει ένα βήμα καλής θέλησης προς το πρόσωπο του δήμου Κοζάνης".

Ο δήμαρχος Κοζάνης παραδέχθηκε ότι μετά την δέσμευση των λογαριασμών θα υπάρξουν ορισμένες δυσχέρειες στην λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα εάν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων της επιχείρησης.

Τέλος το 2010 η δημοτική αρχή υπό τον τότε δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα άσκησε αγωγή κατά της ΔΕΗ ζητώντας να της εκδικασθούν 15 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για Οικονομική βλάβη που υπέστη η δημοτική επιχείρηση από την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα από' όπου αντλούσε νερό η ΔΕΥΑ Κοζάνης για να υδρεύει την πόλη. Η αγωγή όμως δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο και απορρίφθηκε.



 https://energypress.gr/news/i-dei-desmeyse-toys-logariasmoys-tis-deya-kozanis-gia-hrei-705-ekat-eyro

Αρχειοθήκη ιστολογίου