Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

NOME: Τα τρία κλειδιά που θα καθορίσουν την εξέλιξη της αυριανής δημοπρασίας μαμούθ

Καθοριστική για το περαιτέρω άνοιγμα της προμήθειας ρεύματος και την πορεία της αγοράς το 2018 θα είναι η αυριανή δημοπρασία μαμούθ αφού σε αυτήν θα δημοπρατηθούν 718 MWh/h σε χαμηλή τιμή εκκίνησης 32,05 ευρώ/MWh. 
Το ζητούμενο για την αγορά είναι ο συνδυασμός όγκου και χαμηλής τιμής εκκίνησης να οδηγήσει σε τιμές που θα επιτρέψουν στους παίκτες της αγοράς να προσφέρουν ακόμη χαμηλότερα τιμολόγια και να προσελκύσουν με μεγαλύτερη ένταση μερίδια από τη ΔΕΗ. 
Ωστόσο όπως έδειξε το πρόσφατο παρελθόν και οι τελευταίες δημοπρασίες επιτυχία και αποτυχία χωρίζονται από μια λεπτή γραμμή και εύκολα οι τιμές
μπορούν να ξεφύγουν οδηγώντας την αγορά σε ακινησία.
Η αίσθηση πάντως που υπάρχει στους παίκτες του κλάδου είναι ότι για την εξέλιξη της αυριανής, τρεις είναι οι παράγοντες κλειδιά.
Πρώτον, η στάση των traders. Έχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τα περίπου 7 - 8 ευρώ η μεγαβατώρα που προκύπτουν από την υποχρέωση των προμηθευτών να πληρώνουν τη χρέωση προμήθειας ΕΛΑΠΕ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ανοδική πίεση στις τιμές. Οι συνθήκες της περιφερειακής αγοράς και η άνοδος των τιμών ρεύματος θα βοηθούσε έναν τέτοιο σχεδιασμό. Εδώ βεβαίως έχουμε την απόφαση της ΡΑΕ να βγάλει εκτός όσους προμηθευτές δε διέθεσαν τουλάχιστον το 30% της ενέργειας που αγόρασαν στην ελληνική αγορά. Ωστόσο υπάρχει η ανησυχία ότι λόγω μεγέθους μπορεί να μπουν τελικά στη δημοπρασία traders αγνοώντας πιθανή αποβολή από επόμενες διαδικασίες. Επιπρόσθετα οι πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τα μέτρα της ΡΑΕ, που πιθανόν να μην ισχύσουν ή να τροποποιηθούν στις επόμενες δημοπρασίες. 
Δεύτερον, η στάση των μεγάλων της αγοράς. Με μερίδια που κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 4% οι τρεις πρώτοι παίκτες θα έχουν ίσως για πρώτη φορά την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά τα μερίδιά τους και να αποκτήσουν μια πιο ευρεία πελατειακή βάση. Το εάν θα το αποφασίσουν ή θα συνεχίσουν να κινούνται συντηρητικά είναι κάτι που θα φανεί. Πάντως το βέβαιο είναι ότι η επέκταση δεν μπορεί να γίνει με τιμές στα 40 και στα 43 ευρώ /MWh, που οδηγούν σε μεικτό περιθώριο 3–4  ευρώ/MWh. Οι περισσότερες εταιρείες πάντως κρατούν κρυφά τα χαρτιά τους και δηλώνουν ότι θα κινηθούν ανάλογα με την εξέλιξη της δημοπρασίας
Τρίτον η στάση των “αεριάδων” που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε δημοπρασίες. Με χαρτοφυλάκιο εκατοντάδων χιλιάδων ικανοποιημένων πελατών, οι ΕΠΑ έχουν πετύχει ήδη αυτό που προσπαθούν να καθιερώσουν οι εταιρείες του χώρου: να μπουν στο σπίτι του καταναλωτή και να έχουν μια μακροχρόνια σχέση. Οι εταιρείες αερίου λοιπόν που μπαίνουν στο ρεύμα έχουν φιλόδοξα σχέδια αλλά και την υποστήριξη των ξένων μετόχων τους, οπότε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πως θα κινηθούν στην παρθενική τους συμμετοχή σε δημοπρασία.
Και βέβαια εκτός από τα τρία κλειδιά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πιθανότατα θα παίξουν το δικό τους ρόλο για την πορεία της δημοπρασίας όπως ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων, οι υπολογισμοί των εταιρειών για την εξέλιξη της ΟΤΣ.
Τέλος παράγοντες αβεβαιότητας υπάρχουν επίσης σε σχέση με τις επόμενες δημοπρασίες και τους όρους που θα διεξαχθούν, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Κομισιόν συνεχίζει να αντιδρά στους περιορισμούς που έθεσε προ ολίγων ημερών η ΡΑΕ.


 https://energypress.gr/news/nome-ta-tria-kleidia-poy-tha-kathorisoyn-tin-exelixi-tis-ayrianis-dimoprasias-mamoyth

Αρχειοθήκη ιστολογίου