Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Ηλεκτρικής από τη ΔΕΗ με ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου


Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Ηλεκτρικής διοργάνωσε χτες η ΔΕΗ, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία είχε τίτλο «Μια μάχη στην καρδιά της απελευθέρωσης», εγκαινιάστηκε έκθεση από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα αντικείμενα, στον ιστορικό χώρο του εργοστασίου.
Η εκδήλωση «άνοιξε» με την προβολή ταινίας, του γνωστού σκηνοθέτη Φίνου, με την οποία προβλήθηκαν στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις στην «ελεύθερη Αθήνα».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Εμ. Παναγιωτάκης, ο οποίος παρουσίασε το χρονικό της ιστορικής μάχης από το
ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την οποία χαρακτήρισε ως «κορυφαία εκδήλωση πατριωτισμού και κοινωνικής υπευθυνότητας», ως «μία πράξη από εκείνες που διδάσκουν πως ό,τι έχουμε κατακτήσει σήμερα, παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες και προβλήματα, δεν ήταν ούτε νομοτελειακά δεδομένο, ούτε αυτονόητο. Χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες, αγώνες και κάποτε θυσίες των εργαζομένων και όλου του λαού».
Στα διδάγματα της ηρωικής μάχης αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι η Μάχη της Ηλεκτρικής «προσθέτει ένα ακόμα πειστήριο» ότι ως ελληνικός λαός «επιζητούμε τη φιλία και την καλή γειτονία με όλους τους λαούς. Πλην όμως είμαστε αποφασισμένοι να αντιστεκόμαστε σε κάθε εισβολέα και, συνακόλουθα, να υπερασπιζόμαστε με το αίμα μας τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία». Επισήμανε, ακόμα, απευθυνόμενος προς τον πρέσβη της Γερμανίας που παραβρέθηκε, ότι «παραμένουν ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» «οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις».
Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφ. Σταυράκη, παρουσιάζοντας την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τη Μάχη της Ηλεκτρικής. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Μ. Γλέζος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία κειμένων από τον ηθοποιό Ν. Τσακίρογλου και μουσικό αφιέρωμα από τον Γ. Κότσιρα με τη συνοδεία της χορωδίας της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ.

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητα και της εθνικής κυριαρχίας

Ηχηρά μηνύματα αναφορικά με την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητα και εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και για τις νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του, κατά τον εορτασμό της επετείου, της Μάχης της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος «είμαστε αποφασισμένοι -και, επομένως, ανυποχώρητοι προς τούτο- να αντιστεκόμαστε σε κάθε εισβολέα και, συνακόλουθα, να υπερασπιζόμαστε με το αίμα μας τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Άρα -κι αυτό ουδείς μπορεί να το ξεχνά- τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Απευθυνόμενος προς τον φίλο Γερμανικό Λαό διεμήνυσε ότι «οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις παραμένουν νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες- ότι το παρελθόν όχι μόνο δεν μας διχάζει αλλά, όλως αντιθέτως, μας ενώνει στην κοινή προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Δηλαδή για τη δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένης στην αρχή της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία είναι προορισμένη να υπηρετεί, όχι μόνο για τους Λαούς της αλλά για όλη την Ανθρωπότητα, πρωτίστως τις αρχές και τις αξίες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί αναλυτικά στη Μάχη της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου 1944, υπογραμμίζοντας ότι «στην ιστορική συνείδηση του Λαού μας, η Μάχη της Ηλεκτρικής μένει πάντα βαθειά χαραγμένη τόσο για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν τότε, όσο και για τον εν γένει συμβολισμό της ως προς το διαχρονικό Φρόνημα των Ελλήνων αναφορικά με την κορυφαία για εμάς αξία της Ελευθερίας».
Επισήμανε, επίσης, ότι η ηρωική αυτή Μάχη, καθώς έγινε λίγο πριν την Απελευθέρωση από τον γερμανικό ζυγό, σηματοδοτεί την κορύφωση της Εθνικής Αντίστασης εναντίον του βάρβαρου κατακτητή. Και αποδεικνύει, με ένα ακόμη αμάχητο ιστορικό τεκμήριο, ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν από την αρχή της γερμανικής εισβολής ως το τέλος της, με το φρόνημα ακμαίο και δίχως να υπολογίζουν οιοδήποτε τίμημα, ούτε καν την ίδια την ζωή τους.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε, πως «Υπό τα δεδομένα αυτά η Μάχη της Ηλεκτρικής προσθέτει στην Ιστορία του Λαού και του Έθνους μας ένα ακόμη εμβληματικό πειστήριο ως προς το ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία, υφ? όλες της τις εκφάνσεις, είναι υπαρξιακή αρχή και αξία. Με την έννοια ότι οι Έλληνες μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας, να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας και να χαράξουμε έτσι το μέλλον που μας αναλογεί και μας ταιριάζει».

Αρχειοθήκη ιστολογίου