Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Αποζημίωση της διαθεσιμότητας κι όχι της παροχής ευελιξίας ζητά ο ΕΣΑΗ

Δημήτρης Κοιλάκος



«Αδήριτη ανάγκη για την αγορά ηλεκτρισμού της χώρας» αποτελεί η άμεση θέσπιση και εφαρμογή του νέου Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος (ΜΜΑΕΙ) για τον ΕΣΑΗ, καθώς η «περαιτέρω καθυστέρηση υλοποίησης συμφωνημένων αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χονδρεμπορική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των νέων αγορών ηλεκτρισμού και της άρσης των διαπιστωμένων στρεβλώσεων» είναι αδιαμφισβήτητη, όπως τονίζει στην επιστολή με την οποία συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για τις
βασικές αρχές που θα διέπουν το σχεδιασμό του ΜΜΑΕΙ.
Σε αυτή τη βάση, ο ΕΣΑΗ διαμαρτύρεται εντόνως για τις πολύμηνες καθυστερήσεις που εγείρουν, όπως αναφέρει, «εύλογη ανησυχία αναφορικά με την πρόθεση αλλά και τη δυνατότητα των αρμοδίων φορέων να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις ανάγκες του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος σε πραγματική και οικονομικά αποδοτική διαθεσιμότητα ευέλικτης ισχύος».
Μάλιστα, ο ΕΣΑΗ καταφέρεται εναντίον του σχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση σημειώνοντας ότι «ουδέν εχέγγυο προσφέρει περί του ότι θα επιφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή την καθιέρωση δίκαιης και ορθολογικής αποζημίωσης για την παροχή διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος».
Η βασική διαφωνία του ΕΣΑΗ με το σχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΕ αφορά την πρόταση της Αρχής για δυο «προϊόντα» ευελιξίας, μιας ή τριών ωρών. Αντίθετα, ο ΕΣΑΗ υπογραμμίζει ότι για την επαρκή παροχή πολλών διαφορετικών υπηρεσιών ευελιξίας, απαιτείται να διασφαλιστεί μια υπηρεσία διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος. Η ένσταση, λοιπόν, του ΕΣΑΗ είναι ότι η πρόταση της ΡΑΕ «φαίνεται να θεωρεί ότι στόχος είναι να αποζημιώσει ο μηχανισμός όχι τη διαθεσιμότητα της ευέλικτης ισχύος, αλλά την παροχή των υπηρεσιών ευελιξίας».
Αντιδρούν προμηθευτές και έμποροι
Τις αιτιάσεις αυτές των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών επιχειρεί να αποκρούσει ο ΕΣΕΠΗΕ, υποστηρίζοντας ότι, σε μια περίοδο που η επίκειται ο μετασχηματισμός της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκά πρότυπα, στα πλαίσια του Target Model, η συζήτηση για την εισαγωγή ενός ακόμα μεταβατικού μηχανισμού είναι άκαιρη.
Από την άποψη αυτή, «η εισαγωγή ενός ακόμα μεταβατικού μηχανισμού, λίγο πριν την υλοποίηση της απαιτούμενης αναδιάρθρωσης, μας βρίσκει αντίθετους», σημειώνει στην επιστολή με την οποία συμμετείχε στη διαβούλευση της ΡΑΕ ο ΕΣΕΠΗΕ.
Επιχειρώντας να αντικρούσει τη θέση περί επιτακτικότητας της ανάγκης θέσπισης του νέου μεταβατικού μηχανισμού, ο ΕΣΕΠΗΕ υποστηρίζει ότι «η εισαγωγή ενός μεταβατικού μηχανισμού, η διάρκεια του οποίου θα είναι πολύ περιορισμένη, δεν εξυπηρετεί κανένα από τους προσδοκώμενους στόχους καθώς ένας βραχυχρόνιος μηχανισμός δεν μπορεί εξ ορισμού να εκπέμψει μακροχρόνια επενδυτικά σήματα. Άρα ούτε νέες επενδύσεις αναμένονται εξαιτίας του, ούτε πιθανές αποσύρσεις (που ενδεχομένως να προέκυπταν σε βάθος χρόνου) θα αποτραπούν». 
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και ο ΕΣΕΠΗΕ καταφέρεται εναντίον του σχεδίου που τέθηκε υπό διαβούλευση, σημειώνει ότι δημιουργείται ένας μηχανισμός «που δε βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και δεν πληροί βασικές ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, με μόνο ορατό αποτέλεσμα τη βραχυπρόθεσμη αποζημίωση υφιστάμενων μονάδων», οι οποίες  «έχουν υπέρ το δέον αποζημιωθεί για σειρά ετών και μάλιστα με τίμημα πολλαπλάσιο αυτού που σήμερα προτείνει η Αρχή ως εύλογο».
Δρόμος χωρίς ροδοπέταλα
Αν κανείς δει ποια είναι τα μέλη των δυο συνδέσμων, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ποια είναι η βάση αυτής της αντιπαράθεσης. Πέρα, όμως, από τα διαφορετικά και εν μέρει αντικρουόμενα συμφέροντά τους, δείχνει και κάτι ακόμα: ότι η πορεία προς την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.
Όταν μεγέθη όπως οι ELPEDISON, KORINTHOS POWER, ΗΡΩΝ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και PROTERGIA (μέλη του ΕΣΑΗ) έρχονται σε τέτοια ευθεία αντιπαράθεση με τα μέλη του ΕΣΗΕΠΕ (από την πλευρά των προμηθευτών οι NOVAERA, WATT+VOLT, VOLTERRA, NRG, και GREEN, από τους εμπόρους οι EFT, ALPIQ, SENTRADE και GEN-I, ενώ συνδεδεμένο μέλος είναι η CEZ Group) που αποτελούν επίσης σημαντικά μεγέθη, είναι σχεδόν αυταπόδεικτο ότι το πρόβλημα είναι δυνάμει μεγάλο.
Από τη μια, οι παραγωγοί ζητούν εδώ και τώρα την πληρωμή τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν παρέχοντας με τις μονάδες τους στο σύστημα την απαιτούμενη ευελιξία. Άλλωστε, εδώ και αρκετό καιρό έχουν σταματήσει να εισπράττουν τα προβλεπόμενα από τα προηγούμενα προσωρινά ΑΔΙ. Από την άλλη, οι προμηθευτές και οι έμποροι, που με τη λήξη των προηγούμενων ΑΔΙ έχουν απαλλαχθεί από την πληρωμή των προβλεπόμενων ποσών, προβάλουν σθεναρές αντιδράσεις.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι, ποιος θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Όπως φαίνεται, ο κλήρος πέφτει στη ΡΑΕ. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι πέραν του ρυθμιστικού σκέλους, το οικονομικό υπόβαθρο του ζητήματος, καθιστά απαραίτητη και την πολιτική ευθύνη για την όποια απόφαση. Άρα, το μπαλάκι μάλλον είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας.


 https://energypress.gr/news/apozimiosi-tis-diathesimotitas-ki-ohi-tis-parohis-eyelixias-zita-o-esai-antidroyn-promitheytes

Αρχειοθήκη ιστολογίου