Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Ξεκινά το πόκερ για τα ενεργειακά με τους Θεσμούς

Μια σειρά από εκκρεμότητες, με κορυφαίο ζήτημα την κατάρτιση της λίστας των λιγνιτικών μονάδων που θα τεθούν προς πώληση στο μάρκετ τεστ της Κομισιόν, περιλαμβάνει η ατζέντα των ενεργειακών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, που ξεκινούν σήμερα. Πρόκειται για τις συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, κατά τις οποίες θα γίνει ανασκόπηση της προόδου και θα προετοιμαστεί το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις  με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σημειώνεται ότι τα ενεργειακά εκτιμάται ότι βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων ζητημάτων από τα οποία θα εξαρτηθεί το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. 
Ποιες είναι οι εκκρεμότητες και που βρίσκονται;
Λιγνίτες ΔΕΗ: Καταρχάς στο θέμα των λιγνιτών το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει
ανταλλαγές μάιλ, έχουν γίνει τηλεδιασκέψεις και συναντήσεις. Αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, η εκτίμηση είναι ότι τελικά θα βρεθεί κοινό έδαφος και θα προσδιοριστεί το πακέτο των μονάδων και των ορυχείων που θα πουληθεί. Η ελληνική πρόταση περιλάμβανε την πώληση των μονάδων Μελίτη 1 + άδεια για δεύτερο εργοστάσιο, το Αμύνταιο. Ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις από την Κομισιόν ότι το Αμύνταιο δεν πληροί τους όρους της συμφωνίας και ζητείται η αντικατάστασή του. 
ΔΕΣΦΑ: Απομένει η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του κανονισμού τιμολόγησης από τη ΡΑΕ, που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του 66%. Η απόφαση βρίσκεται στο τελικό στάδιο και πιθανόν να ανακοινωθεί και σήμερα. Ο διαγωνισμός έχει συμφωνηθεί να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους και ο προγραμματισμός αυτός δεν έχει αλλάξει καθώς αναμένεται μέχρι τότε να γίνει η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Θυμίζουμε ότι στο διαγωνισμό έχουν προκριθεί στην τελική φάση δύο σχήματα.
Άνοιγμα αγοράς αερίου: υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που αφορούν στον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της αγοράς, το ρόλο της ΔΕΠΑ και την τύχη των συμμετοχών της στις ΕΠΑ. Επίσης θα γίνει ανασκόπηση της πορείας του Gas release δηλαδή των δημοπρασιών αερίου που κάνει η ΔΕΠΑ, αρμοδιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Άνοιγμα λιανικής ρεύματος: θα γίνει ανασκόπηση της πορείας των δημοπρασιών και της αποτελεσματικότητάς τους. Επίσης σε εκκρεμότητα βρίσκεται ο καθορισμός των λεπτομερειών για την τελευταία μεγάλη δημοπρασία του έτους την επόμενη εβδομάδα. Εδώ η πρόοδος υπολείπεται του στόχου και το μερίδιο της ΔΕΗ δεν υποχωρεί με τους ρυθμούς που έχουν συμφωνηθεί
Μηχανισμοί Ισχύος: ακόμη δεν έχει καταρτιστεί η ελληνική πρόταση από τη ΡΑΕ η οποία και θα αποσταλεί από το ΥΠΕΝ προς έγκριση από την Κομισιόν.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου