Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει τα "βρώμικα μυστικά" της δήθεν "πράσινης" ανάπτυξης με αιολικά & Φ/Β


Η ΕΕ, ερήμην ως συνήθως των λαών της, έχει μπει στην πρωτοκαθεδρία της αντιμετώπισης της υποτιθέμενης "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής" και προωθεί την απανθρακοποίηση της οικονομίας, δαιμονοποιώντας το CO2, το αέριο που δίνει ζωή στον πλανήτη μας.

Προκειμένου να ταΐσει άλλη μια φορά σανό στους πολίτες, η πολιτική της απανθρακοποίησης βαφτίστηκε "πράσινη ανάπτυξη", αλλά όσο το σχέδιο ξετυλίγεται, τόσο αποκαλύπτεται το εφιαλτικό μέλλον που μας ετοιμάζουν: πλήρης βιομηχανοποίηση του περιβάλλοντος, στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος. Αφού χτίσαμε τις πόλεις, μπαζώσαμε τα ρέματα, τσιμεντάραμε τις παραλίες, τώρα έρχεται η σειρά των χωραφιών και των βουνών, να γίνουν "στάχτη και μπούρμπερη", στο όνομα πάντα της ανάπτυξης.

Με μια έκθεση 112 σελίδων, που δημοσίευσε τον περασμένο Ιούνιο, η Παγκόσμια Τράπεζα εξέτασε τον αυξανόμενο ρόλο των ορυκτών και των μετάλλων στο απανθρακοποιημένο μέλλον και τα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά: δεν υπάρχει τίποτα το "πράσινο" στην "πράσινη" ανάπτυξη, υπάρχει μόνο ένας επιταχυνόμενα "ξεκοιλιαζόμενος" πλανήτης, για να βρεθούν τα υλικά που χρειάζεται η βαθιά σάπια πολιτική.

Χρησιμοποιώντας αιολικά, Φ/Β και μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας ως μέσα μετάβασης στην απανθρακοποίηση, η μελέτη εξετάζει ποια μέταλλα πιθανότατα θα πρέπει να παραχθούν σε αυξημένες ποσότητες για ν' ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Τα μέταλλα που θα μπορούσαν να δουν μια αυξανόμενη ζήτηση περιλαμβάνουν αλουμίνιο (συμπεριλαμβανομένου του βασικού συστατικού του, βωξίτη), κοβάλτιο, χαλκό, σιδηρομετάλλευμα, μόλυβδο, λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο, μέταλλα της ομάδας της πλατίνας, μέταλλα σπάνιων γαιών (συμπεριλαμβανομένου καδμίου, μολυβδαινίου, νεοδυμίου, ινδίου), άργυρο, χάλυβα, τιτάνιο και ψευδάργυρο. Η έκθεση ... στη συνέχεια χαρτογραφεί τα επίπεδα παραγωγής και των αποθεμάτων των σχετικών μετάλλων παγκοσμίως, εστιάζοντας στις επιπτώσεις για αναπτυσσόμενες χώρες πλούσιες σε πόρους. Ολοκληρώνει με τον εντοπισμό κρίσιμων κενών έρευνας και προτάσεων για μελλοντικές εργασίες.


Η έκθεση δείχνει σαφώς ότι οι πιο πάνω τεχνολογίες, που αναμένεται να καλύψουν τις απαιτήσεις σε δήθεν "καθαρή" ενέργεια, είναι στην πραγματικότητα σημαντικά μεγαλύτερης έντασης υλικών από τα σημερινά παραδοσιακά συστήματα παροχής ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Ενδεικτικά στο πιο πάνω γράφημα φαίνεται πως η ζήτηση για τα βασικά μέταλλα που απαιτούνται για την κατασκευή Φ/Β θα πρέπει ν' αυξηθεί κατά 300% μέχρι το 2050. Για όποιον τυχόν δεν κατάλαβε τι σημαίνει αυτό, πολύ απλά θα πρέπει η εξόρυξη βασικά των αδρανών υλικών, που γίνεται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία, ν' αντικατασταθεί μ' εξόρυξη βαρέων μετάλλων, τα οποία μόνο φιλικά στο περιβάλλον δεν είναι, προκειμένου να κατασκευάζονται τα Φ/Β.

Τι σημαίνει ωστόσο στην πράξη η απαίτηση ν' αυξηθεί 300% η παραγωγή χαλκού ή νικελίου; Αυτά τα μέταλλα υπάρχουν σε μεταλλεύματα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας, γύρω στο 0,4-0,5% για το χαλκό και γύρω στο 1-1,2% για το νικέλιο. Περιεκτικότητα 0,5% σημαίνει πως για να πάρουμε 5 κιλά χαλκό πρέπει να σκάψουμε 1000 κιλά μετάλλευμα, να το κατεργαστούμε σε ειδικές εγκαταστάσεις και να βρούμε χώρο για να απορρίψουμε τα 995 κιλά υλικά. Αυτό θα γίνεται π.χ. στις Σκουριές Χαλκιδικής και ίσως μπορεί κάποιος δήθεν "οικολόγος" να μας πει τι ακριβώς το "πράσινο" βρίσκει στην απόρριψη του 99,5% της εξορυσσόμενης ποσότητας, η οποία μάλιστα, μετά την κατεργασία, δεν θα είναι πλέον τόσο χημικά αδρανής όσο ήταν πριν την εξόρυξη, καθώς θα έχει προηγηθεί εκτεταμένη θραύση και εκθετική αύξηση της επιφάνειας των πετρωμάτων που εκτίθεται στις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται πως θα απαιτείται ποσότητα 20 εκατ. τόννων χαλκού, οπότε εύκολα μπορείτε να υπολογίσετε πόσα βουνά απορριμμάτων κατεργασίας θα δημιουργηθούν. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Αν λοιπόν το πιο πάνω 300% αύξηση ζήτησης μετάλλων για τα Φ/Β σας φαίνεται ενδεχομένως διαχειρίσιμο, δείτε στο πιο πάνω διάγραμμα την απαιτούμενη αύξηση ζήτησης μετάλλων για μπαταρίες: 1200%!!! Η εκρηκτική αύξηση στη ζήτηση προφανώς θα φέρει αυξητική επίδραση στις τιμές, αλλά επιπλέον θα οδηγήσει στην ανάγκη εκμετάλλευσης κοιτασμάτων μικρότερης περιεκτικότητας, αυξάνοντας τον όγκο των προς απόρριψη υλικών. Έτσι προκύπτει ο επιταχυνόμενα "ξεκοιλιαζόμενος" μέχρι το 2050 πλανήτης, για να βρεθούν τα υλικά που χρειάζεται η βαθιά σάπια πολιτική. Τα ατελείωτα βουνά απορριμένων "στείρων" της εκμετάλλευσης και της κατεργασίας των μεταλλευμάτων θα μετατρέψουν πολύ πιο γρήγορα τον πλανήτη σε ένα εκτεταμένο μπαζότοπο βαρέων μετάλλων απ' ό,τι η σημερινή πορεία των πραγμάτων. Αλλά, αν αυτά γίνονται μακριά απ' την αυλή μας, π.χ. στην Υποσαχάρια Αφρική και στα υψίπεδα της Λατινικής Αμερικής, δεν χρειάζεται να μας πολυνοιάζει, έτσι δεν είναι κύριοι δήθεν "οικολόγοι"; Απ' την εποχή του Φερδινάνδου Κορτές, που κατέσφαξε ό,τι βρέθηκε μπροστά του, οι ιθαγενείς ήταν πάντα αναλώσιμοι.

Ειδικά για το κοβάλτιο, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να μας πουν οι δήθεν "οικολόγοι" και οι εραστές της δήθεν "πράσινης" ανάπτυξης, πού ακριβώς, σε ποιές περιοχές στον πλανήτη θα βρεθεί για να καλύψει αύξηση της ζήτησης κατά 1200%. Το κοβάλτιο βρίσκεται κυρίως στο Κονγκό, σε "ορυχεία του τρόμου" και θέλουμε και αύξηση παραγωγής 1200%; Λαμπρά! Προβλέπω κάποιοι να τρέχουν ν' αγοράσουν συγχωροχάρτια, για να τους σ'χωρεθούν οι αμαρτίες τους, της λεηλασίας της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Αλλά, τι να κάνουμε; Ο καπιταλισμός έχει και "παράπλευρες απώλειες" ...

Όσον αφορά τα αιολικά, όσο αυξάνεται η διείσδυση των υπεράκτιων αιολικών, τόσο αυξάνεται η ζήτηση για μόνιμους μαγνήτες, νεοδύμιο και λοιπές σπάνιες γαίες. Ουπς! Οι σπάνιες γαίες είναι τόσο σπάνιες, που πρακτικά τις έχει κυρίως η Κίνα!
 
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου