Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Δικηγόρος στην υπόθεση Energa – Hellas Power ο δολοφονηθείς Μ. Ζαφειρόπουλος

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, χτες το βράδυ στο γραφείο του, στην οδό Ασκληπιού 154. Ωστόσο, οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, περνούν σε πρώτη φάση από «ψιλό κόσκινο» τις υποθέσεις που χειριζόταν ο δικηγόρος, προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποια από αυτές σχετίζεται με το έγκλημα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση που έκανε ο ιατροδικαστής στο θύμα, φαίνεται ότι έχει δεχτεί μία μόνο σφαίρα στον θώρακα, ενώ σήμερα θα γίνει η νεκροτομή. Στον τόπο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας, που σημαίνει πως
χρησιμοποιήθηκε περίστροφο, ή οι δράστες ήταν τόσο ψύχραιμοι που μάζεψαν τον κάλυκα αμέσως μετά την δολοφονία. Το ενδιαφέρον των αστυνομικών επικεντρώνεται στην έρευνα του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή και του αρχείου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες μπορεί να είχαν κλείσει ραντεβού μαζί του -κάτι που δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά τη νύχτα- και εμφανίστηκαν ως πελάτες στο γραφείο.
Ο 32χρονος συνεργάτης του θύματος, ασκούμενος δικηγόρος, που ήταν μαζί του στο γραφείο την ώρα της δολοφονίας, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε μπορέσει να δώσει και πολλά στοιχεία λόγω του σοκ. Φαίνεται όμως πως οι δράστες παρέμειναν αρκετή ώρα στο γραφείο, πριν γίνει το έγκλημα. Συγκεκριμένα, όταν τους άνοιξε ο δικηγόρος και ανέβηκαν στο γραφείο, περίμεναν λίγο στον προθάλαμο πριν συναντηθούν μαζί του και με τον συνεργάτη του και ύστερα κάθισαν όλοι μαζί στην αίθουσα των συναντήσεων. Στην συνέχεια, ζήτησαν από τον 32χρονο να τους αφήσει μόνους και έπειτα από ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του, πυροβόλησαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και έφυγαν.
Το γεγονός ότι μιλούσαν σπαστά ελληνικά και δεν είχαν φροντίσει, σύμφωνα με τις περιγραφές του ασκούμενου δικηγόρου, να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, προβληματίζει τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι επίσης θεωρούν πως έχουν αφήσει πολλά ίχνη.
Οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό και μαρτυρίες έξω από το γραφείο, για να εντοπίσουν τις κινήσεις των δύο δραστών, καθώς μέσα στο γραφείο δεν υπήρχαν κάμερες που θα μπορούσαν να καταγράψουν τους δολοφόνους και τα όσο διημείφθησαν. Παράλληλα, παίρνουν καταθέσεις από όλους τους συνεργάτες και τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του 52χρονου δικηγόρου, προκειμένου να συλλέξουν όλες τις πληροφορίες για τις επαγγελματικές του υποθέσεις και ότι άλλο τον αφορούσε και ενδεχομένως να βοηθήσει στην έρευνα.
Ποιος ήταν ο Μ. Ζαφειρόπουλος
Γιος του Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου, δικηγόρου και βουλευτή της ΝΔ, και πατέρας δύο παιδιών ο ίδιος, γεννήθηκε το 1965 και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣΑ. Ο αδελφός του, Γρηγόρης, υπήρξε δήμαρχος Χαλανδρίου, ενώ είχε ακόμη τρία αδέλφια
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και άρχισε να δικηγορεί έχοντας το δικό του δικηγορικό γραφείο στην καρδιά της Αθήνας από το 1991. Ήταν μάχιμος δικηγόρος με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια όλων των βαθμών, , με έφεση κυρίως σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος για δεκαετίες ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις.
Εκπροσώπησε μεταξύ άλλων, τον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο σε όλες τις υποθέσεις του με τη Δικαιοσύνη, αλλά και κατηγορούμενους στην υπόθεση της Energa – Hellas Power και υπήρξε συνήγορος του εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γ. Κουρτάκη. Το γραφείο του είχε αναλάβει την υπόθεση της Proton Bank και της συμμορίας των ληστών χρηματοκιβωτίων.
Διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας με δικό του συνδυασμό το 2010 ενώ είχε ήδη διατελέσει αντιπρόεδρος και ταμίας του. Στις προηγούμενες δικηγορικές εκλογές δεν κατέβηκε ως υποψήφιος πρόεδρος, κάτι που δεν επρόκειτο να κάνει, όπως είχε ξεκαθαρίσει και στις επικείμενες αρχαιρεσίες στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.
Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα κανείς δεν απέκλειε την συμμετοχή του και σε αυτές τις εκλογές, πράγμα όμως που δεν επαληθεύθηκε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου