Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Handelsblatt για ΔΕΗ: Οι συνδικαλιστές καθόριζαν πάντα την πορεία της επιχείρησης…

Στα αυξημένα κρούσματα κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα αλλά και στην ίδια τη ΔΕΗ αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Όπως γράφει η Handelsblatt, «η ιδρυθείσα το 1950 ΔΕΗ είχε επί δεκαετίες το μονοπώλιο. Οι εργαζόμενοί της εισέπρατταν τους υψηλότερους μισθούς όλων των ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων και απολάμβαναν γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές διατάξεις».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι το συνδικάτο της ΔΕΗ (σ.σ. ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) θεωρείτο το πιο αυστηρά οργανωμένο και σκληρό στην Ελλάδα και «στην πράξη καθόριζαν οι συνδικαλιστές την πορεία της επιχείρησης».
Ωστόσο, «με την απορρύθμιση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής
ενέργειας, που ξεκίνησε στις αρχές του 2000, φυσά διαφορετικός άνεμος», σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι μετά την εισαγωγή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο βρίσκεται πλέον σήμερα στα χέρια του Δημοσίου το 51% των μετοχών, ενώ «ιδιώτες πάροχοι κατέλαβαν τα προηγούμενα χρόνια μερίδια στην αγορά».
Επιπλέον, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Ντύσελντορφ παρατηρεί ότι «η κλοπή ρεύματος βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «η ΔΕΗ μάχεται ενάντια στις κακοπληρωμές των ταλαιπωρημένων από την κρίση πελατών της. 2,5 δις ευρώ απλήρωτων λογαριασμών και ολοένα περισσότεροι Έλληνες αντλούν παράνομα ρεύμα από το δίκτυο».
Όπως σχολιάζει καυστικά η Handelsblatt, «δεν πληρώθηκε ο λογαριασμός, κόπηκε το ρεύμα; Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σβήσουν τα φώτα. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα».
Το δημοσίευμα παραθέτει στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, του φορέα που διαχειρίζεται τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκαν πέρσι 11.528 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος.
«Σχεδόν διπλάσιες από ό,τι το 2014», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις για κλοπή 1,52 εκατομμυρίων κιλοβατωρών πέρσι αντιστοιχούν σε διαφυγόντα έσοδα περίπου 170 εκατομ. ευρώ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΔΕΗ «εισήγαγε μεν τα φθηνότερα κοινωνικά τιμολόγια εξαιτίας της κρίσης.
Όσοι έχουν ανάγκη δεν πρέπει να φοβούνται ότι θα τους κόψουν το ρεύμα. Όμως και εδώ υπάρχει μεγάλη κατάχρηση», σημειώνει η Handelsblatt, παραθέτοντας πρόσφατες αναφορές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά εύπορων ατόμων που εντάχθηκαν παράτυπα στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Η Handelsblatt αναφέρεται τέλος στον στόχο της πώλησης περίπου 40% των μονάδων της ΔΕΗ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω στην υλοποίηση αυτών των όρων διότι υπάρχουν σημαντικές πολιτικές αντιστάσεις στους κόλπους της», επισημαίνει η εφημερίδα, αναφέροντας ως παράδειγμα τον πρώην υπουργό Ενέργειας και νυν Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον οποίον χαρακτηρίζει «εκπρόσωπο της σκληρής γραμμής κατά των ιδιωτικοποιήσεων».
Πηγή: DW

Αρχειοθήκη ιστολογίου