Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Οδηγίες Υπ. Οικονομικών στη ΔΕΗ: Βελτιώστε τα περιθώρια κέρδους, μειώστε τα λειτουργικά έξοδα

Γιώργος Φιντικάκης
Εστίαση στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών, στην αξιοποίηση των διασυνδέσεων και των σύγχρονων τεχνολογιών, συνιστά στη ΔΕΗ το υπουργείο Οικονομικών μέσω των "στρατηγικών κατευθύνσεων" που έχει αποστείλει για την συγκεκριμένη ΔΕΚΟ προς το υπερ-Ταμείο. 
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε πολυσέλιδο κείμενο που αφορά τις "στρατηγικές κατευθύνσεις" του υπουργού οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου προς τη διοίκηση του υπερ-Ταμείου, με γενικές αρχές για κάθε μια από τις ΔΕΚΟ που έχουν περάσει στην κυριότητά του.
Αυτές οι γενικές αρχές θα εξιδεικευτούν το Νοέμβριο- Δεκέμβριο, όταν και αναμένεται να καταρτιστεί το Στρατηγικό Σχέδιο του Ταμείου με αναλυτικές
δράσεις για κάθε τομέα και κάθε μια από τις δεκαεπτά ΔΕΚΟ που θα περάσουν στον έλεγχό του. Τότε θα μάθουμε σε ποιά ΔΕΚΟ χρειάζεται καλύτερη διαχείριση, μικρότερη ή μεγαλύτερη περιστολή δαπανών, αναδιοργάνωση του προσωπικού, νέα οργανογράμματα, επαναπροσδιορισμός των business plan, κ.ο.κ. Θα έχει προηγηθεί αξιολόγηση εκ του μηδενός για τα διοικητικά συμβούλια όλων των ΔΕΚΟ, όπως και της ΔΕΗ, με βάση τις μέχρι τώρα επιδόσεις τους.
Ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ, το κείμενο αναφέρει ότι η εταιρεία θα πρέπει να εστιάσει στην διατήρηση ή και την περαιτέρω βελτίωση μιας σειράς αριθμοδεικτών που αφορούν στο περιθώριο καθαρού και λειτουργικού κέρδους, μέσω της καλύτερης διαχείρισης των κεφαλαίων κίνησης, ίσως και μέσω της βελτίωσης των εσωτερικών της διεργασιών και των πολιτικών της, όπως και μέσω της μείωσης των λειτουργικών της εξόδων.
Στο πλαίσιο πάντως του υπερ Ταμείου καθιερώνεται για πρώτη φορά ο όρος "Δήλωση Δεσμεύσεων". Οπως και άλλες ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται σε αυτό, έτσι και η ΔΕΗ θα πρέπει να τηρεί συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι και θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι με το Στρατηγικό Σχέδιο του υπερ-Ταμείου. Το ποιοί ακριβώς είναι αυτοί οι στόχοι θα γίνει γνωστό πιθανότατα από το νέο έτος, όταν και θα πάρει μπροστά ο νέος φορέας.
Αν και γενικών αρχών, εντούτοις οι "στρατηγικές κατευθύνσεις" του υπ. Οικονομικών δίνουν ένα ικανοποιητικό περίγραμμα για τα όσα θα δούμε να ξετυλίγονται στη ΔΕΗ, καθώς και σε άλλες ΔΕΚΟ, το επόμενο διάστημα. 


 https://energypress.gr/news/odigies-yp-oikonomikon-sti-dei-veltioste-ta-perithoria-kerdoys-meioste-ta-leitoyrgika-exoda

Αρχειοθήκη ιστολογίου