Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Με ΝΟΜΕ δεν ανοίγει η αγορά - θρυαλλίδα για απρόβλεπτες εξελίξεις η υψηλή τιμή των 45,2 ευρώ/MWh, προϋποθέσεις για επαναφορά θέματος υδροηλεκτρικών

Χρήστος Στεφάνου



Τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας προκάλεσαν αίσθηση και έπληξη στην αγορά που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τα όσα συνέβαιναν μέχρι αργά χθες τα ξημερώματα. Μετά από 13 ώρες η δημοπρασία έκλεισε με ανώτατη τιμή τα 45,25 ευρώ/MWh ωστόσο ο κύριος όγκος δημοπρατήθηκε στα 45,15 και στ 45,2 ευρώ/MWh που συνιστά την υψηλότερη τιμή που είχαμε ποτέ σε δημοπρασία.
Η εκτίναξη της τιμής 13,2 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης αποτελεί έκπληξη όχι μόνο γιατί δημιουργούνται απρόβλεπτες περιπλοκές για τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς αλλά και γιατί η δημοπρατούμενη ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη από ποτέ καθώς διατέθηκαν 717MWh/h.
Ωστόσο η ποσότητα αποδείχθηκε μικρή για να καλύψει τη ζήτηση με αποτέλεσμα η τιμή να
εκτιναχθεί. 
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα για το πως διαμορφώθηκε στην πορεία της δημοπρασίας η υψηλή τιμή και ποιος ή ποιοι ήταν εκείνοι που έβαλαν φωτιά. Ωστόσο με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μηδενικά και θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να δούμε θεαματικές αλλαγές στην εμπορική πολιτική των ανταγωνιστών της ΔΕΗ.
Τα δύο βασικά συμπεράσματα
Ως προς τα συμπεράσματα, η χθεσινή δημοπρασία επιβεβαιώνει ότι το εργαλείο ΝΟΜΕ δεν πρόκειται να οδηγήσει στο άνοιγμα της αγοράς. Κατά συνέπεια ανεξάρτητα από το πρόσκαιρο όφελος για τη ΔΕΗ, η οποία θα δει στο ταμείο της ένα σημαντικά αυξημένο ποσό σε σχέση με την πρόβλεψη της τιμής εκκίνησης, πλέον μπαίνει στην ημερήσια διάταξη το θέμα των δομικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς και κατ᾽ επέκταση το θέμα των υδροηλεκτρικών. 
Αυτό ενδέχεται να γίνει άμεσα, με δεδομένο ότι ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης έχει συνάντηση αύριο με τους θεσμούς αλλά για θέματα που αφορούν στις αδειοδοτήσεις. 
Το βέβαιο είναι ότι η εξέλιξη της δημοπρασίας ακουμπά τις διαπραγματεύσεις που ως γνωστόν δεν έκλεισαν στη συνάντηση της Τρίτης.
Ένα ακόμη συμπέρασμα είναι ότι πλέον μπαίνει στο τραπέζι επιτακτικά το θέμα της έκπτωσης του 15% που έχει χορηγήσει η ΔΕΗ και η οποία καθίσταται σοβαρό εμπόδιο για το άνοιγμα της αγοράς. Το θέμα είχε ήδη επισημανθεί από τους θεσμούς και πλέον γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό.
Τα της δημοπρασίας
Η δημοπρασία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχαν απορροφηθεί όλες οι ποσότητες, ωστόσο μετά ξεκίνησαν νέες προσφορές. 
Η τελευταία προσφορά που έκλεισε και το διαγωνισμό έγινε στις 0:57 ενώ η πλατφόρμα των προσφορών έκλεισε στη 1:03 τα ξημερώματα και αφού είχαν ξεπεραστεί 13 ώρες δημοπρασίας.
Συνολικά ικανοποιήθηκαν 16 προσφορές. Το εύρος των προσφορών που ικανοποιήθηκαν στη δημοπρασία  ήταν από τα 45,15 έως τα 45,25 ευρώ/MWh. Πιο αναλυτικά:
Στα 45,15 ευρώ/MWh  είχαμε 7 προσφορές συνολικής ισχύος 448 MWh/h
Στα 45,2 ευρώ/MWh είχαμε 8 προσφορές συνολικής ισχύος 200MWh/h
Στα 45,25 ευρώ/MWh είχαμε μία προσφορά ισχύος 70 MWh/h
Τρεις συμμετέχοντες αποσύρθηκαν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τις ποσότητες που ζήτησαν (3MWh/h, 8MWh/h και 5 MWh/h), ο πρώτος στις 18:47, ο δεύτερος στις 19:46 και ο τρίτος στις 23:44
Σε σχέση με την τιμή εκκίνησης (32,05 ευρώ/MWh) και την αρχική αξία της δημοπρατούμενης ενέργειας (201,584 εκ. ευρώ) η τελική αξία που εισπράχθηκε στο διαγωνισμό είναι 284,127 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με τα χτυπήματα της δημοπρασίας η τιμή ανέβηκε κατά 82,542 εκ. ευρώ.
Είχαμε 3 μεγάλες προσφορές για 160 MWh/h (στα 45,15 ευρώ/MWh) , 151 MWh/h (45,2  ευρώ/MWh) και 105 MWh/h (στα 45,15  ευρώ/MWh)
Μία προσφορά για 70 MWh/h ικανοποιήθηκε στα 45,25 ευρώ/MWh που ήταν και η πιο ακριβά αγορασμένη ενέργεια
Δύο μεσαίες προσφορές των 50 MWh/h και των 56 MWh/h που ικανοποιήθηκαν στα 45,15 ευρώ/MWh 
Τέσσερις μικρότερες προσφορές για 29 MWh/h, 28 MWh/h, 21 MWh/h και 20 MWh/h που ικανοποιήθηκαν στα 45,15 ευρώ/MWh εκτός από μία που ανέβηκε στα 45,2 ευρώ/MWh
Μία προσφορά για 10 MWh/h και τέσσερις  μικρές προσφορές για 7 MWh/h, 4 MWh/h, 4MWh/h και 2 MWh/h όλες στα 45,2 ευρώ/MWh
Τα σενάρια για την εκτίναξη
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εκτιμήσει ποιος βρίσκεται πίσω από την εκτίναξη της τιμής ανέφερε πηγή της αγοράς αργά χθες το βράδυ. Ένα σενάριο πχ είναι ότι η εκτίμηση για βαρύ χειμώνα φέτος στην Ευρώπη, οδήγησε εμπόρους να αναζητήσουν ενέργεια ακόμη και σε υψηλές τιμές. Ήταν αυτό αρκετό; Υπήρξαν συνεννοήσεις ή λευκός ιππότης για τον μεγάλο ωφελημένο, δηλαδή τη ΔΕΗ; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια. Το βέβαιο είναι ότι σε αυτά τα επίπεδα οι προμηθευτές δεν μπορούν να κάνουν θεαματική ανάπτυξη και να αυξήσουν σημαντικά τους πελάτες τους.


 https://energypress.gr/news/me-nome-den-anoigei-i-agora-thryallida-gia-aprovleptes-exelixeis-i-ypsili-timi-ton-452-eyromwh

Αρχειοθήκη ιστολογίου