Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Aποστομωτική απάντηση της ΔΕΗ σε Liberal για τις δαπάνες μισθοδοσίας και καυσίμων

Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσίευμα του Liberal.gr (το υπογράφει το στέλεχος της Ν.Δ. κύριος Νικήτας Παπαντωνίου, γιος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου) δίνει η ΔΕΗ, σε ότι αφορά τη μισθοδοσία της εταιρείας και την αύξηση της δαπάνης για υγρά καύσιμα.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας:
«Σχετικά με το δημοσίευμα του Liberal.gr της 4ης Οκτωβρίου 2017 με τίτλο “Τελικά για ποιον δουλεύει η ΔΕΗ;”, σχολιάζοντας την αναφορά του αρθρογράφου για τη μισθοδοσία της Εταιρείας, θα πρέπει να επισημάνουμε τη σημαντική μείωση που έχει επέλθει στη δαπάνη συνολικής μισθοδοσίας κατά τα τελευταία έτη, από €1.703 εκατ. το 2009 σε €977 εκατ. το 2016 (-43%), με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περισσοτέρων από €4,2 δισ. κατά την περίοδο αυτή.
Σχετικά με την αύξηση της δαπάνης για υγρά καύσιμα το πρώτο εξάμηνο του
2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή οφείλεται στους παρακάτω λόγους:
  • στην αύξηση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων για τη μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 140 GWh, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά καθώς και στην κατανάλωση diesel για την λειτουργία των  μονάδων φυσικού αερίου Κομοτηνής και Λαυρίου IV για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του χειμώνα,
  • στην αύξηση των τιμών (μη συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης - ΕΦΚ) του μαζούτ και του diesel εκφρασμένων σε Ευρώ, κατά 39,6% και 16,7% αντίστοιχα και,
  • στην αύξηση της δαπάνης για ΕΦΚ κατά €42,3 εκατ., λόγω της προαναφερθείσας αύξησης των ποσοτήτων των καυσίμων αλλά και της αύξησης από 1.1.2017 της μοναδιαίας χρέωσης του ΕΦΚ στο diesel από € 330/kL σε € 410/kL.
Αναφορικά με την αύξηση της δαπάνης για φυσικό αέριο, αυτή οφείλεται στη σημαντική αύξηση της παραγωγής από φυσικό αέριο για κάλυψη της αυξημένης εγχώριας ζήτησης η οποία εν πολλοίς προκλήθηκε από τις αυξημένες εξαγωγές Τρίτων κατά 113,5%, καθώς και της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου κατά 17,9%.
Ανδρέας Πετσίνης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΔΕΗ»

Αρχειοθήκη ιστολογίου