Ακόμη δύο μηνύσεις κατά ισάριθμων επιχειρηματιών για ρευματοκλοπή υπέβαλε χθες ενώπιον της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε» και διακριτικό τίτλο «ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε».
Το φαινόμενο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στο νησί της Ρόδου και η μια μήνυση διαδέχεται την άλλη.
Η πρώτη μήνυση, που υπέβαλε ο κ. Κ. Νιωτάκης, διευθυντής Ρόδου της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής, της Ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε» στρέφεται κατά ενός κατοίκου Ρόδου, στην οδό Παύλου Μελά και κατά παντός άλλου

υπευθύνου, αυτουργού, συναυτουργού, ηθικού αυτουργού, συνεργού και εν γένει συμμετόχου.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, προέβη σε έλεγχο της μετρητικής διάταξης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτεί ακίνητο επί της οδού Π. Μελά, με συμβαλλόμενο και χρήστη τον εγκαλούμενο.
Κατά τον έλεγχο της μετρητικής διάταξης διαπιστώθηκαν ίχνη παραβίασης και συγκεκριμένα βρέθηκε παραβιασμένη η σφραγίδα του κιβωτίου της μετρητικής διάταξης της ανωτέρω παροχής και εντοπίστηκαν ανοιχτοί οι ακροδέκτες – λαμάκια της πρώτης και τρίτης κλεμοσειράς R και Τ του πηνίου τάσεως.
Για τον λόγο αυτό, ο μετρητής αντικαταστάθηκε και σφραγίσθηκε, αφού αποκαταστάθηκε η λειτουργία του, ώστε να καταγράφεται η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι παραπάνω περιγραφόμενες παράνομες επεμβάσεις στον μετρητή είχαν ως αποτέλεσμα να μην καταγράφεται στον μετρητή της ως άνω παροχής η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια και, κατά συνέπεια, να ζημιώνεται αντίστοιχα ο εκάστοτε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ Α.Ε.) και κατ’ επέκταση να μην καταβάλλονται στην εταιρεία οι αναλογούντες και οφειλόμενες Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου.
Οι παραπάνω πράξεις υπολογίζεται ότι έλαβαν χώρα, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριου του έτους 2012 έως τον Οκτώβριο του έτους 2015. Το δε ύψος της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει κλαπεί, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, όταν καθ΄ όλο αυτό το διάστημα προμηθευτής της ως άνω συμβαλλόμενης εταιρίας ήταν η ΔΕΗ Α.Ε., υπολογίζεται σε 116.094 Kwh, μη αποκλειόμενου του γεγονότος η ως άνω αξιόποινη πράξη να ελάμβανε χώρα και προγενεστέρως.
Η αξία της κλαπείσας ενέργειας, όπως τιμολογήθηκε από την ΔΕΗ Α.Ε., ανέρχεται στο ποσό των 25.663,34 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται οι επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, ήτοι, μεταξύ άλλων, οι Χρεώσεις Χρήσεις Δικτύου, δικαιούχος των οποίων και άρα άμεσα ζημιωθείς είναι εν προκειμένω η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.
Η δεύτερη μήνυση στρέφεται κατά ενός κατοίκου Καρπάθου και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
Στις 18 Νοεμβρίου 2015 συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε διαπίστωσε ίχνη παραβίασης στον μετρητή του εγκαλούμενου και συγκεκριμένα παραβιάστηκαν οι εργοστασιακές σφραγίδες και βρέθηκε ξεβίδωτος και γυρισμένος προς τα αριστερά ο ένας από τους τρεις ακροδέκτες (λαμάκια) του πηνίου τάσεως, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται η καταναλωθείσα ενέργεια.
Οι παραπάνω πράξεις υπολογίζεται ότι έλαβαν χώρα, τουλάχιστον από 15 Σεπτεμβρίου του έτους 2011 έως 15 Νοεμβρίου του έτους 2015 ενλω η ρευματοκλοπή υπολογίζεται σε 46.259 Kwh.
Η αξία της κλαπείσας ενέργειας, όπως τιμολογήθηκε από την ΔΕΗ Α.Ε., ανέρχεται στο ποσό των 10.411 ευρώ.
Την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Γ. Μαυρομάττης.