Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Σταθάκης - Ούτε ένα σεντ αυξήσεις στο ρεύμα

Την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, στο νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς θα ενσωματωθούν από το υπουργείο ενέργειας τα δύο πακέτα ρυθμίσεων που αφορούν στους λογαριασμούς ρεύματος. Πρόκειται για τις αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο και τις αναπροσαρμογές των κλιμάκων στη χρέωση ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).
Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που δίνει ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης και παρότι στις ρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνεται η επιστροφή στη ΔΕΗ ενός ποσού της τάξης των 340 - 360 εκατ. ευρώ για τις χρεώσεις ΥΚΩ που δεν αναπροσαρμόστηκαν στα έτη 2012 - 2015, εντούτοις στους λογαριασμούς ρεύματος δε θα υπάρξει ούτε ένα σεντ αύξηση.
Πως θα επιτευχθεί το μηδενικό ισοζύγιο και η μη επιβολή αυξήσεων στους
λογαριασμούς; Καταρχάς το επιπλέον ποσό (που πιθανόν θα αυξηθεί κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής) θα μοιραστεί σε βάθος χρόνου μιας πενταετίας. Επίσης η διασύνδεση των Κυκλάδων θα ψαλιδίσει το ποσό για τις τρέχουσες ΥΚΩ. Ωστόσο καθοριστικό ρόλο για να μην υπάρξει μια έστω και περιορισμένη επιβάρυνση για τους λογαριασμούς ρεύματος, έπαιξαν οι συνεννοήσεις των υπουργείων ενέργειας και οικονομικών ώστε η όποια αύξηση προκύπτει να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι αυτή η δυνατότητα παρέχεται στα κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή να καλύπτουν από τους προϋπολογισμούς, δράσεις κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας όπως συμβαίνει με τις χρεώσεις ΥΚΩ, που καλύπτουν το κόστος για το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά και για τα τιμολόγια των κατοίκων των νησιών.  
Αλλαγές στα ΚΟΤ
Τώρα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό τιμολόγιο, στο ΥΠΕΝ έχει φτάσει η εισήγηση της ΡΑΕ η οποία προβλέπει 4 κατηγορίες με εκπτώσεις 20%, 40%, 60% και 80%. Σύμφωνα με τις αλλαγές που θα νομοθετηθούν, στην τελευταία κατηγορία, όπου οι δικαιούχοι θα πληρώνουν μόλις 20% του κόστους ενέργειας, θα εντάσσονται οι πραγματικά φτωχοί, δηλαδή οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, δηλαδή άτομα που ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας. 
Και για τις άλλες κατηγορίες πάντως θα υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια, σε συνεννόηση με την ΑΑΔΕ, με στόχο το σύστημα να γίνει πιο "φτωχοκεντρικό” και να αποκλειστούν περιπτώσεις δικαιούχων με μεγάλη περιουσία ή καταθέσεις. Τέτοιες περιπτώσεις άλλωστε δικαιούχων ΚΟΤ με βίλες και μεγάλες καταναλώσεις εντοπίστηκαν πρόσφατα από υποτυπώδεις ελέγχους που έκανε η ΔΕΗ, με την εταιρεία να κάνει μάλιστα αποκοπές σε κάποιες περιπτώσεις πριν την έναρξη της χειμερινής σεζόν, κατά την οποία ισχύει απαγόρευση.
Έτσι ενώ μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι για το κοινωνικό τιμολόγιο ορίζονταν μόνο από τη δήλωση εισοδήματος σε συνδυασμό με περιορισμούς στην ακίνητη περιουσία, με το νέο σύστημα θα υπάρξει όριο και για τις τραπεζικές καταθέσεις και προσαρμογή στο ύψος της ακίνητης περιουσίας. 
Αυτή η τροποποίηση των κριτηρίων πιθανόν να φέρει αλλαγές, ανακατατάξεις ακόμη και αποβολές από το ΚΟΤ για τους 680 χιλιάδες σημερινούς δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. 
Νέες κλίμακες ΥΚΩ
Σε ό,τι αφορά τέλος τις χρεώσεις ΥΚΩ το ΥΠΕΝ προχωρά στην εξομάλυνση των κλιμάκων που ισχύουν ούτως ώστε να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα υπερβολικών αυξήσεων σε περίπτωση που ένας καταναλωτής ξεπερνά το όριο της κατανάλωσης (σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς εάν κάποιος ξεπεράσει το όριο κατανάλωσης, χρεώνεται από την πρώτη κιλοβατώρα την αυξημένη χρέωση ΥΚΩ). Με την αλλαγή που προωθεί το ΥΠΕΝ ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται την ψηλότερη κλίμακα μόνο για την ποσότητα που ξεπερνά το όριο πχ των 2000 κιλοβατωρών.

Καθώς οι νέες ρυθμίσεις θα νομοθετηθούν άμεσα, τα νοικοκυριά δεν κινδυνεύουν πλέον με υπερβολικές χρεώσεις το χειμώνα όταν αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος λόγω χρήσης ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων. 

(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου