Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΗ: Οι Βρυξέλλες επιμένουν για πώληση της Μεγαλόπολης


dei5.jpg

Πάει για Νοέμβριο το «market test» από το οποίο θα φανεί ποιοι ενδιαφέρονται για το 40% της ΔΕΗ.

Με αργούς ρυθμούς και εκτός του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τον λιγνίτη.

Το περίφημο market test από το οποίο θα φανεί ποιοι ενδιαφέρονται για το 40% της ΔΕΗ πάει για Νοέμβριο (από τα τέλη Οκτωβρίου), μπαίνοντας όμως από σήμερα στην κρισιμότερη περίοδο των διαπραγματεύσεων που σηματοδοτεί η έλευση των θεσμών. Οι Βρυξέλλες

συνεχίζουν να πιέζουν για την ένταξη της Μεγαλόπολης στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη να επιδιώκει να μείνει στο πακέτο εκτός από την Μελίτη Ι και ΙΙ της Φλώρινας και το Αμύνταιο.
Όμως το επιχείρημα του ΥΠΕΝ ότι αν πουληθεί η Μεγαλόπολη η ΔΕΗ βρίσκεται με ένα χαρτοφυλάκιο απαξιωμένων μονάδων δεν δείχνει να πείθει τους δανειστές που θεωρούν ότι χωρίς την μονάδα της Πελοποννήσου δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Για αυτό και τις επόμενες μέρες προβλέπεται σκληρό παζάρι.

«Μπαίνουμε σε μια κρίσιμη εβδομάδα συνομιλιών με τους δανειστές από την οποία θα κριθεί το μείγμα του πακέτου» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές που θεωρούν ότι η Μεγαλόπολη είναι δύσκολο να φύγει από το προσκήνιο. Τις δυσκολίες για να κλείσει η συζήτηση επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα και ο κ. Σταθάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους. Στο ερώτημα εάν θα κλείσει η διαπραγμάτευση εντός των ημερών που ήταν οι εκτιμήσεις παραγόντων με γνώση της πορείας των συζητήσεων, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο δρόμος που έχει να διανύσει το υπουργείο είναι μακρύς. Αξιοσημείωτο είναι ότι προ εβδομάδων κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι μέχρι τις 20 του μήνα οι συνομιλίες θα είχαν ολοκληρωθεί. Άφηναν επίσης να εννοηθεί ότι η Μεγαλόπολη είναι υπό συζήτηση και για την ελληνική πλευρά. Το γεγονός ότι το υπουργείο πασχίζει να εξαντλήσει τις συζητήσεις για το Αμύνταιο, φαίνεται να φρενάρει την επίτευξη συμφωνίας.
Η εβδομάδα αυτή όμως δεν είναι κρίσιμη μόνο για το λιγνίτη αλλά και την ενεργειακή αγορά συνολικά. Ο λόγος είναι η μεγάλη δημοπρασία των 718 μεγαβατώρων που θα διεξάγει η ΔΕΗ μεθαύριο Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, από την έκβαση της οποίας θα φανεί εάν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορέσουν το επόμενο διάστημα να ανοίξουν την αγορά, προσφέροντας ανταγωνιστικότερα πακέτα στους καταναλωτές. Δεν είναι τυχαίο ότι στους κόλπους των ιδιωτών προμηθευτών επικρατεί αναβρασμός αφού αν αποτύχει και τούτη η απόπειρα, τότε η φιλοσοφία και η στόχευση των ΝΟΜΕ, θα αποδειχτεί μια παταγώδης αποτυχία. Η ΡΑΕ επιχείρησε να διασφαλίσει την πορεία της τελευταίας για φέτος δημοπρασίας βάζοντας όρους και κανόνες ώστε οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας να μην εξάγονται σε γειτονικές χώρες και να επωφελούνται τρίτοι, όπως έγινε τις προηγούμενες φορές. Με βάση τους νέους κανόνες, στην επόμενη δημοπρασία θα μπορεί να συμμετέχει μόνο όποιος έχει διαθέσει το 50% της ενέργειας που θα αποκτήσει στην εγχώρια αγορά.

Από το β' εξάμηνο του 2018 το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 70%. Στην παρούσα μπορούν να συμμετέχουν όσοι στις προηγούμενες διέθεσαν το 30% στην ελληνική αγορά.

Εμποδίζουν οι κανόνες αυτοί τις στρεβλώσεις; Η απάντηση είναι όχι αφού και σε αυτή την δημοπρασία υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και οι παίκτες είναι αυτοί που θα καθορίσουν την εξέλιξη του παιχνιδιού.
 http://www.protothema.gr/economy/article/724690/dei-oi-vruxelles-epimenoun-gia-polisi-tis-megalopolis/

Αρχειοθήκη ιστολογίου