Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ETE - ΔΕΗ/MEΓΑΛΟΠΟΛΗΣ:«Παρεμπόδιση στην εξέλιξη της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Λ.Κ.Μ.»








ΕΤΕ  ΔΕΗ                                                                          ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/10/2017
ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
ΑΡ.ΕΓΓ.Β.ΠΡΩΤ656
ΠΟΛΥΒΙΟΥ 2 - ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
ΤΗΛ 27910/22557
ΑΡ .ΠΡΩΤ  91

 Προς : Πρόεδρο & Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ ΑΕ κο. Παναγιωτάκη Εμμανουήλ

Θέμα : «Παρεμπόδιση στην εξέλιξη της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Λ.Κ.Μ.»

Κύριε  Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν και απειλούν την ασφάλεια του προσωπικού αλλά και του πάγιου εξοπλισμού του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης.

Το Ορυχείο λειτουργεί τα τελευταία έτη στα όρια ασφαλείας που θέτει ο Μεταλλευτικός Κανονισμός. Μετά την κατολίσθηση του Ορυχείου Χωρεμίου στις 14/9/2013, δημιουργήθηκε πλήθος προβλημάτων, που εξακολουθούν να ταλανίζουν το Λ.Κ.Μ και τα οποία έχουν σαν συνέπεια την παρεμπόδιση της εξορυκτικής δραστηριότητας:

1)  Απαλλοτρίωση - μετεγκατάσταση  Οικισμού Τριποτάμου

Αν και έχει κηρυχθεί-συντελεστεί και ενώ έχει κατατεθεί από τη ΔΕΗ ΑΕ το
προβλεπόμενο ποσό, η ΔΕΗ δεν έχει εγκατασταθεί στις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, διότι ανακύπτει ζήτημα με την μετεγκατάσταση του Οικισμού Τριποτάμου. Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια να δυσχεραίνεται συνεχώς το έργο της εξόρυξης, με ορατούς πλέον τους κινδύνους μιας νέας κατολίσθησης, καθώς δεν υπάρχουν προπορείες στις υπερκείμενες τομές.

Με την παρούσα κατάσταση ο Οικισμός Τριποτάμου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται ευρισκόμενοι σε διαρκή εκκρεμότητα, ενώ η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας κλάδων του Ορυχείου με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής.

2) Εκτροπή ποταμού Αλφειού - Έγκριση Αναθεωρημένης Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων
Τα ερωτήματα σχετικά με την εκτροπή του Αλφειού παραμένουν: Θα εγκριθεί η νέα  ΜΠΕ; Και πότε;

Για να μπορέσουν οι υπηρεσίες της Επιχείρησης να προχωρήσουν στις απαραίτητες μελέτες, απαλλοτριώσεις, διαγωνισμούς και να ολοκληρωθεί το έργο της εκτροπής του ποταμού Αλφειού, χρειάζεται χρόνος, που δυστυχώς δεν περισσεύει και οποιαδήποτε ολιγωρία θέτει  σε κίνδυνο την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Ορυχείου.

3) Εκμετάλλευση Δυτικού Χωρεμίου
Είναι ασφαλής η λειτουργία του Ορυχείου τόσο κοντά στον Αλφειό ποταμό ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο;

Προφανώς όχι, γιατί το φαινόμενο της μετακίνησης των εδαφών βρίσκεται σε εξέλιξη και βάζει σε κίνδυνο προσωπικό και πάγιο εξοπλισμό. Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση από τεχνικούς και ειδικούς επιστήμονες της ΔΕΗ και είχε απαγορευθεί κάθε δραστηριότητα.

Οι έχοντες την ευθύνη λειτουργίας του Ορυχείου δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτύχουν στις προβλέψεις τους, γιατί οι συνέπειες θα είναι δυσβάσταχτες και πολλαπλές. Εφιστούμε την προσοχή στο θέμα των ελέγχων. Καλούμε τη ΔΛΚΜ και τη ΓΔ.ΟΡ. να δίδουν μέγιστη βαρύτητα στην παρακολούθηση των συνθηκών που δημιουργούνται σε όλα τα σημεία εξόρυξης του Λ.Κ.Μ, έτσι ώστε - εάν και εφόσον υπάρχουν ενδείξεις - να μπορούν να λαμβάνονται άμεσα μέτρα, προκειμένου να αποσοβούνται αρνητικές εξελίξεις.

4) Εκμετάλλευση Δυτικής Μαραθούσας
Τα ερωτήματα είναι πολλά και η ανάγκη να απαντηθούν επιτακτική:

·        Υπάρχει πρόγραμμα; Υπάρχει πλάνο; Υπάρχει σχεδιασμός;
·        Υπάρχει μελέτη για την εκμετάλλευση στη Δυτική Μαραθούσα;
·        Πότε θα αρχίσει η εκμετάλλευση και παραγωγή Λιγνίτη;

Κύριε Πρόεδρε,


το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης «κρύβει» στα έγκατά του 130 εκατομμύρια τόνους Λιγνίτη. Θεωρούμε χρέος μας να σας επισημάνουμε ότι αυτή η τεράστια ποσότητα λιγνίτη κινδυνεύει να μείνει ανεκμετάλλευτη, λόγω λάθος χειρισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εταιρεία αλλά και τη χώρα γενικότερα.

Θεωρούμε ότι οι προσφορά των εργαζομένων του Λ.Κ.Μ τις τελευταίες δεκαετίες είναι αδιαμφισβήτητη και κατά συνέπεια τους αξίζει να ακούσουν από εσάς ειλικρινείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τους ταλανίζουν. Πάνω απ’ όλα όμως τους αξίζει να δώσετε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Λ.Κ.Μ. Η οποιαδήποτε ολιγωρία ή αδυναμία αντιμετώπισης των ανωτέρω ζητημάτων θέτουν σε κίνδυνο την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του.

Κύριε Πρόεδρε,

η Τ.Δ.Ε Ε.ΤΕ Λ.Κ.Μ  με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αγωνίας για την ασφάλεια των εργαζομένων και του πάγιου εξοπλισμού και στη βάση της ορθολογικής εξόρυξης του κοιτάσματος, που θα έχει ως συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του λεκανοπεδίου, ζητά άμεση συνάντηση μαζί σας το ταχύτερο δυνατό. Πιστεύουμε ότι συμμεριζόμενος την αγωνία μας για το αύριο του Λ.Κ.Μ. αλλά και με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και την ανάπτυξη της εταιρείας θα μας αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας, ώστε να σας παρουσιάσουμε λεπτομερώς την κατάσταση και να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας.

Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση
Με εκτίμηση
                                                   ΓΙΑ   ΤΟ  Δ.Σ
        Ο                                                                                                Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΜΠΙΣΙΟΥΛΗΣ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                        ΖΕΡΒΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ



Κοινοποίηση : Υπουργό ΠΕΝ  κο Σταθάκη  Γεώργιο
                             Αν Υπουργό ΠΕΝ κο Φαμέλλο Σωκράτη
                             Περιφέρεια Πελοποννήσου
                             Βουλευτές Νομού Αρκαδίας
                             Δήμος Μεγαλόπολης
                             Γενική Διευθύντρια Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων κα Κουρίδου Όλγα
                             Δ/ντη  ΛΚΜ κο Γίδη Κωνσταντίνο
                             ΕΤΕ  ΟΜΙΛΟΥ  ΔΕΗ ΚΗΕ
                             ΓΕΝΟΠ  ΔΕΗ  ΚΗΕ
                              Εκπροσώπους Εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ ΑΕ
                              Εργατοϋπαλληλικό  Κέντρο  Αρκαδίας

Αρχειοθήκη ιστολογίου