Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΗ: Αν δεν συνέφερε τους προμηθευτές δεν θα αγόραζαν σε τόσο υψηλή τιμή!

Τη δική τους εκδοχή σχετικά με την προχθεσινή μεγάλη δημοπρασία NOME διατυπώνουν με σχετικό non paper κύκλοι της ΔΕΗ και αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:
1.Η μεγάλη συμμετοχή στη δημοπρασία αποδεικνύει πόσο συμφέρει τους εναλλακτικούς παρόχους (και τους ) το συγκεκριμένο προϊόν ακόμη και στην τιμή των 45,2€ που έκλεισε η συγκεκριμένη δημοπρασία. Κανείς δεν αγοράζει σε τιμή που δεν τον συμφέρει.
2.Δεν είναι κατανοητές οι αιτιάσεις και το κλίμα που δημιουργείται,  ότι με την ανωτέρω τιμή κλεισίματος δεν υπάρχουν περιθώρια κέρδους για
τους  εναλλακτικούς παρόχους ώστε να κερδίσουν περαιτέρω μερίδια της αγοράς.  Με 45,2€ ανά μεγαβατώρα αγόρασαν το προς πώληση προϊόν (Ηλεκτρική Ενέργεια) κατά 17-20% φθηνότερα από όσο το προμηθεύεται η ΔΕΗ για τους δικούς της πελάτες.  Γιατί αυτό δεν το μετακυλύουν στην κατανάλωση ώστε να κερδίσουν μερίδια στην αγορά; Πόσο μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους χρειάζονται ορισμένοι;
Ας σκεφθούμε ακόμη ότι η ΔΕΗ έχει πελάτες όλους τους καταναλωτές Υψηλής Τάσης, τους αγρότες, τους δικαιούχους ΚΟΤ και λοιπές κατηγορίες με μηδενικό (στην καλύτερη περίπτωση) περιθώριο κέρδους, πράγματα που επιβαρύνουν την ανταγωνιστική της θέση ακόμη περισσότερο.
3.Τα περί κερδών της ΔΕΗ από τη σχετική αύξηση της τιμής των ΝΟΜΕ είναι παντελώς αβάσιμα, η δε προσπάθεια που γίνεται επανειλημμένα για να αποδειχθεί το αντίθετο, τείνει να γίνει κωμική. Η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πωλήσει 718 MW σταθερά για ένα χρόνο, δηλαδή περίπου 6.300.000 ΜWh ηλεκτρικής ενέργειας, προς 45,2€/MWh ενώ, αν δεν υπήρχε η δημοπρασία θα τις πωλούσε προς 55 €/MWh, δηλαδή θα έχει απώλεια της τάξης των 63 εκ. €.
4.Αν δεν κάνουμε λάθος, θεμελιώδης  αρχή και αιτιολογική βάση του ανταγωνισμού είναι, σύμφωνα με όλες τις θεωρίες και τα εγχειρίδια, η μείωση των τιμών.  Φαίνεται όμως ότι στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στη χώρα μας, για κάποιους ισχύουν άλλοι κανόνες. Ή, αλλιώς, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
5.Θα ήταν καλό όλοι οι αρμόδιοι να λαμβάνουν υπόψη τους στις αναλύσεις τους για το άνοιγμα της αγοράς, το δεδομένο ότι ορισμένοι προμηθευτές που είναι και παραγωγοί έχουν πολύ μικρότερα μερίδια στη λιανική από ότι στην παραγωγή.
Με άλλα λόγια παράγουν πολύ περισσότερο από όσο χρειάζονται για τους πελάτες τους και μάλιστα αγοράζουν επιπλέον ενέργεια μέσω των ΝΟΜΕ. Τη διαφορά αντί να τη χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την πελατεία τους την πωλούν στη χονδρική αγορά (δηλ. κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ).


 https://energypress.gr/news/dei-den-synefere-toys-promitheytes-den-tha-agorazan-se-toso-ypsili-timi

Αρχειοθήκη ιστολογίου