Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

«Χαράτσι» 1 ευρώ στο χάρτινο λογαριασμό της ΔΕΗ

Έσοδα από κάθε πιθανή πηγή προκειμένου να βελτιώσει τη προβληματική της ρευστότητα, αναζητά η ΔΕΗ, παρ' ότι αυτή πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι πρόκειται να ενισχυθεί με κυβερνητική παρέμβαση με μια γενναία οικονομική ένεση κοντά στα 280 εκατ ευρώ. 
Σε αυτή τη προσπάθεια το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσουν κινήσεις βελτίωσης των εσόδων της επιχείρησης, από τα μαζικά εξώδικα προς οφειλέτες, έως την έξτρα χρέωση στο χάρτινο λογαριασμό που λαμβάνει η συντριπτική πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ.

Το τελευταίο έχει προταθεί καιρό τώρα από την εταιρεία McKinsey, όταν αυτή εκπόνησε το 5ετές επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ, ουδέποτε όμως το θέμα είχε προχωρήσει, όπως και σειρά άλλων εισηγήσεων για αυξήσεις. Πριν από μια εβδομάδα ωστόσο το ζήτημα επανήλθε, με τις πληροφορίες να μιλούν για έτοιμη εισήγηση των υπηρεσιών προς τη διοίκηση, σύμφωνα με την οποία κάθε καταναλωτής που θα επιμένει να παραλαμβάνει ταχυδρομικά το λογαριασμό του, θα επιβαρύνεται με 1 επιπλέον ευρώ. Η εισήγηση ήταν έτοιμη να συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΗ της περασμένης Τρίτης, τελευταία ωστόσο στιγμή αποσύρθηκε, προκειμένου προφανώς να έλθει σε κάποιο επόμενο συμβούλιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εισήγηση των υπηρεσιών δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες πελατών, όπως για παράδειγμα τις μεγάλες ηλικίες, γι' αυτό και θεωρείται αρκετά πιθανό ότι θα προξενήσει αντιδράσεις.
Το ετήσιο κόστος της ΔΕΗ αναφορικά με την εκτύπωση λογαριασμών δεν είναι γνωστό. Εντούτοις παλαιότερα είχε γίνει γνωστό ότι η μετατροπή του συνόλου των λογαριασμών των πελατών της ΔΕΗ σε μηνιαίους, θα προκαλούσε πρόσθετο κόστος ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως για την επιχείρηση, λόγω των δαπανών εκτύπωσης και αποστολής τους. 

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η ΔΕΗ επιχειρεί να αντλήσει έσοδα απ' όπου αυτή μπορεί, λέει πολλά για την οικονομική της κατάσταση. Εξ ου και τα σενάρια για αυξήσεις στα τιμολόγια, που παρ' ότι υποχώρησαν μετά τη γενναία οικονομική ένεση 280 εκατ ευρώ προς την επιχείρηση που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπ. Ενέργειας Γ.Σταθάκης, δεν έχουν μπει στο συρτάρι. Τα μέτρα κατάργησης του τέλους προμηθευτή και του τέλους λιγνίτη που ανακοινώθηκαν από τον κ. Σταθάκη ερμηνεύονται από πολλούς ως μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα της επιβάρυνσης που επίκειται στα τιμολόγια ρεύματος από τη μετακύλιση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (CO2).
Στην πράξη, επειδή η "πρεμιέρα" της ρήτρας θα γίνει εντός της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση γνωρίζοντας το πολιτικό κόστος, προτίμησε να δώσει μια ακόμη ενίσχυση στη ΔΕΗ, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να μειώσει προσεχώς άλλες χρεώσεις που επιβαρύνουν τα τιμολόγια, όπως το ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις στους οικογενειακούς λογαριασμούς.
Τούτο δεν σημαίνει ότι η ρήτρα ρύπων θα είναι εντελώς ανώδυνη, αφού τα πάντα θα εξαρτηθούν από το χρονικό εύρος που θα λαμβάνεται υπ' όψιν για την επιβολή της. Αν για παράδειγμα αυτή διαμορφωνόταν με βάση τον υπολογισμό του μέσου όρου της τιμής των ρύπων του προηγούμενου χρόνου, τότε προφανώς και οι αυξήσεις θα ήταν μεγάλες. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι τιμές CO2 έχουν αυξηθεί από τα 7 ευρώ έως και τα 26 ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, για να διαμορφωθούν έκτοτε στα επίπεδα των 19 ευρώ.
Η ΔΕΗ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους από τη δαπάνη αγοράς δικαιωμάτων ρύπων επιβαρύνθηκε 52,2 εκατ. ευρώ ενώ για το σύνολο του έτους η δαπάνη αυτή εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, αφού οι τιμές του CO2 άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα από τον Μάιο και μετά. Το κόστος των ρύπων CΟ2 καταγράφεται ως ένας από τους σημαντικούς κινδύνους στην ενδιάμεση έκθεση για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2018 της ΔΕΗ, με την επισήμανση ότι οι μονάδες της εταιρείας εκπέμπουν πλέον 30 εκατ. τόνους CΟ2 ετησίως.

(liberal.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου