Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

"Ακριβά" θα πληρώσει τη ρευματοκλοπή ο ιδιοκτήτης του Da Cappo

Ένα τυχαίο γεγονός, όταν συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ κλήθηκε να κάνει μια εργασία ρουτίνας σε μετρητή ρεύματος που ήταν εγκατεστημένος σε γειτονικό σημείο, στάθηκε η αφορμή για να εντοπιστεί η ρευματοκλοπή στο γνωστό καφέ της πλατείας Κολωνακίου και στέκι για celebrities και αθλητές, Da Cappo. 
Καθώς λοιπόν οι τεχνικοί του διαχειριστή του δικτύου διαπίστωσαν παρέμβαση στο μετρητή, που είχε ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη επιχείρηση να εμφανίζεται στο σύστημα να έχει μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την πραγματική, ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία και συνέλαβε τον υπεύθυνο του καταστήματος.

Σημειώνεται ότι μετά τον εντοπισμό του περιστατικού, ξεκινά άμεσα η έρευνα του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος θα διαπιστώσει την έκταση του φαινομένου, θα υπολογίσει το ύψος της ρευματοκλοπής και θα καταλογίσει στον ιδιοκτήτη την οφειλή και το πρόστιμο που προβλέπεται και το οποίο μετά την αλλαγή του κώδικα τον περασμένο Μάρτιο έχει αυξηθεί στο 70% του ύψους της κατανάλωσης. Επίσης υπογραμμίζεται ότι η αυθαίρετη παρέμβαση σε μετρητές ή άλλα στοιχεία του δικτύου διανομής, συνιστά ποινικό αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως. 
Το ενδιαφέρον με το Da Cappo είναι ότι πρόκειται για το δεύτερο "Κολωνακιώτικο” στέκι, το οποίο εντοπίζεται να έχει "πειράξει” το ρολόι του. Πέρυσι είχε εντοπιστεί άλλη περίπτωση γνωστού μπαρ στο οποίο είχε κοπεί το ρεύμα λόγω υψηλών ανεξόφλητων οφειλών και το οποίο επανασυνδεόταν παράνομα τις Παρασκευές προκειμένου να λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές όπως σε γνωστό εστιατόριο των Βορείων Προαστίων.
Τους πληρώνουμε όλοι
Πρέπει να τονιστεί ότι το φαινόμενο της ρευματοκλοπής επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές που πληρώνουν κανονικά το λογαριασμό τους. Δηλαδή μπορεί ένας συνεπής βιοπαλαιστής που με δυσκολία τα βγάζει πέρα, να πληρώνει από το υστέρημά του τους παραβάτες του Κολωνακίου και που επωφελούνται οικονομικά και θησαυρίζουν από την αντικοινωνική τους συμπεριφορά. Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά πέρυσι οι υποθέσεις ρευματοκλοπής που έφτασαν στα δικαστήρια ξεπέρασαν τις 3000 όταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν 320.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από το ΔΕΔΔΗΕ οι απώλειες από ρευματοκλοπές εκτοξεύθηκαν το 2017 στο 4,2% της ενέργειας που εισέρχεται στο δίκτυο, έναντι 0,2 % το 2005, δηλαδή αυξήθηκαν 21 φορές. Αντίστοιχη είναι η αύξηση στις ρευματοκλοπές που εντόπισαν τα συνεργεία της ΔΕΗ / ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες από 400 το 2006 έφθασαν σε 11.685 το 2016 και 9.120 το 2017. 
Τι είναι η ρευματοκλοπή
Η ρευματοκλοπή είναι η επέμβαση στο μετρητή που έχει ως σκοπό την αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας ή η παράκαμψη του μετρητή και η απευθείας σύνδεση με το καλώδιο παροχής οπότε το σύνολο της κατανάλωσης δεν καταγράφεται.
Επίσης άλλες περιπτώσεις είναι η αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν διακοπεί κλπ.  Η διαπίστωση των ρευματοκλοπών γίνεται με αιφνιδιαστικούς ελέγχους από συνεργεία στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον δύο τεχνικοί.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από την παράνομη σύνδεση, ως ρευματοκλοπή χαρακτηρίζεται πλέον και η αυθαίρετη επανασύνδεση με κομμένη παροχή, λόγω καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένας εκμισθωτής, όταν αποχώρησε ο μισθωτής, εάν δεν έχει ακολουθήσει την ενδεδειγμένη διαδικασία κινδυνεύει να θεωρηθεί ως ρευματοκλέφτης.
Γι αυτό όπως συνιστά ο ΔΕΔΔΗΕ οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση να μην παραχωρούν τη χρήση τους προτού ο μισθωτής συνάψει σύμβαση προμήθειας και μεταφέρει την παροχή στο όνομά του. Αυτό πρέπει να γίνει επιπρόσθετα για να μη βρεθεί ο εκμισθωτής υπόλογος για πράξεις του μισθωτή. 
Ως προς το πρόστιμο, όποιος συλληφθεί να έχει κάνει ρευματοκλοπή πληρώνει το σύνολο της κατανάλωσης που θα διαπιστωθεί ότι έχει αποφύγει να πληρώσει στην τιμή των 0,15 ευρώ /κιλοβατώρα προαυξημένη κατά 70% δηλαδή 0,255 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Επιπλέον πληρώνει διαχειριστικό κόστος από 300 έως 750 ευρώ στο ΔΕΔΔΗΕ. Εάν δεν πληρώσει άμεσα το ποσό ή τη δόση που αναλογεί σε περίπτωση διακανονισμού, ο ΔΕΔΔΗΕ διακόπτει άμεσα την ηλεκτροδότηση και η παροχή δεν επανασυνδέεται παρά μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση.  

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου