Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Από 1ης Ιανουαρίου η ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μέσα στο Νοέμβριο το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Γιώργος Φιντικάκης
Δεν παίρνει αναβολή η ρήτρα ρύπων και όπως όλα δείχνουν θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές της νέας χρονιάς, με τις εκτιμησεις να θεωρουν απαραίτητη την επιβολη της προκειμένου η ΔΕΗ να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις απο την άνοδο των τιμών CO2.
Αν και πριν απο μια εβδομαδα, έπειτα απο τις εξαγγελίες Σταθάκη για οικονομική ένεση 280 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, πήγες του υπουργείου διέρρεαν οτι η επιβολή της ρήτρας μπορεί και να πάρει παράταση, εντούτοις νεότερες εκτιμήσεις επαναφέρουν ως ημερομηνία εφαρμογής, την 1η/1/2019. 

Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμόζεται όταν οι τιμές CO2 ξεπερνούν μια συγκεκριμένη τιμή, ενώ ένα άλλο σενάριο ήθελε αυτή να διαμορφώνεται με βάση τον υπολογισμό του μέσου όρου της τιμής δικαιωμάτων CO2 του προηγούμενου χρόνου.
Η ρήτρα ρύπων θα συμπεριληφθεί πιθανότατα στο νομοσχέδιο για το ΙΓΜΕ που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο, ως «πακέτο» με τα μέτρα για το ΕΤΜΕΑΡ και τη κατάργηση του τέλους προμηθευτή. 
Πηγες του ΥΠΕΝ αποσυνδέουν τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ απο την επιβολή ρήτρα. Και εξηγούν ότι αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, ακόμη δηλαδή και αν η ρήτρα αναβάλλονταν, αφού μετά τη κατάργηση του τέλους προμηθευτή, τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ θα διατεθούν ακριβως για αυτο το σκοπό, δηλαδή για να μειώσουν το ΕΤΜΕΑΡ.
Στη πραγματικότητα η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα λειτουργήσει ως το αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στις τυχόν αυξήσεις που θα επιφέρει η επιβολή της ρήτρας στα τιμολόγια. Και 1%-2% αύξηση στα τιμολόγια να προκαλέσει η ρήτρα, τα έσοδα για τη ΔΕΗ δεν είναι αμελητέα, αφού υπολογίζονται σε 75-100 εκατ ευρω (επί ενός ετήσιου τζίρου κοντά στα 5 δισ ευρώ).
Στην ουσία, όλος ο παραπάνω σχεδιασμός γίνεται για να ενισχυθεί το ταμείο της ΔΕΗ, με ένα απλό κόλπο, δηλαδή ένα έμμεσο τρόπο και όχι από τη τσέπη του καταναλωτή: Ναι μεν θα επιβληθεί ρήτρα ρύπων, αλλά αυτό δεν θα φανεί τόσο πολύ, επειδή η εφαρμογή της θα επιδοτηθεί στην ουσία με τα χρήματα του λογαριασμού του ΕΛΑΠΕ για να μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ.
Σημειωτέον πως το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι εκτιμήσεις για αύξηση των τελών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα στα 30 ευρώ ο τόνος είναι πολύ αισιόδοξες και μιλούν για πολύ μεγαλύτερη άνοδο. Στις εκθέσεις αυτές γίνονται εκτιμήσεις για άνοδο των σχετικών τιμών μεταξύ 40-60 ευρώ ο τόνος.


 https://energypress.gr/news/apo-1is-ianoyarioy-i-ritra-rypon-sta-timologia-tis-dei-mesa-sto-noemvrio-nomoshedio-toy-ypen

Αρχειοθήκη ιστολογίου