Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Δεν γνώριζε το ΔΣ της ΔΕΗ τις πολιτικές "ουρές" της εξαγοράς στα Σκόπια

Τάσεις αποστασιοποίησης από την απόφαση για εξαγορά της εταιρείας EDS στα Σκόπια καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες από μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε αλλά και τις αποκαλύψεις για πτυχές και λεπτομέρειες της συναλλαγής, μέλη του ΔΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν τον προβληματισμό τους και σημειώνουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως για όλες τις διαστάσεις του ζητήματος και κυρίως για το γεγονός ότι η εξαγοραζόμενη εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του Ζάεφ, Κότσο Ανγκούτσεφ.

Αφήνουν δηλαδή να εννοηθεί ότι εάν είχαν πλήρη γνώση πιθανόν να είχαν διαφορετική άποψη ή να είχαν ζητήσει περαιτέρω έλεγχο και ενημέρωση ώστε να μη δημιουργούνται συνειρμοί για ενδεχόμενες "πολιτικές ουρές” της εξαγοράς στα Σκόπια.
Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καμία στιγμή της επίμαχης συνεδρίασης κατά την οποία ελήφθη η απόφαση για έγκριση της εξαγοράς δεν υπήρξε νύξη ότι μπορεί να έχει σχέση με έναν σημαίνοντα πολιτικό κυβερνητικό παράγοντα της γειτονικής χώρας, πολύ περισσότερο για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Εάν αναφερόταν, θα "χτύπαγαν καμπανάκια” και τα μέλη του ΔΣ θα ζητούσαν πρόσθετη ενημέρωση και αναβολή της απόφασης, πολλώ δε μάλλον όταν η απόφαση συνέπεσε με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο θέμα αναφέρθηκε και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή και στον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη. "Τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ που αποφάσισαν ήξεραν την αλήθεια ή τους εξαπατήσατε; Ήξεραν ότι η εταιρεία είναι ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Ζάεφ;” τόνισε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Ενέργειας, ο οποίος συνέδεσε ευθέως την απόφαση για την εξαγορά με την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης επικαλέστηκε την παραδοχή ότι η εισήγηση για την εξαγορά έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία PPC Albania, Γιώργο Λάντζα. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι το συγκεκριμένο στέλεχος, αν και προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανήκει στο στενό περιβάλλον των συνεργατών του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη, με τον οποίο μάλιστα στο παρελθόν είχε έρθει σε σύγκρουση και παραιτήθηκε από την ΕΒΖ.
Από την πλευρά του, τέλος, ο κ. Σταθάκης κατά τη συζήτηση της ερώτησης στη Βουλή έκανε λόγο για υποθέσεις και υπεραμύνθηκε για ακόμη μια φορά της "κρυστάλλινης και πεντακάθαρης”, όπως είπε, διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

(capital.gr -Χ. Φλουδόπουλος)

Αρχειοθήκη ιστολογίου