Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Προειδοποίηση WWF για κινδύνους από την ελεύθερη χωροθέτηση αιολικών πάρκων

Τα αιολικά πάρκα στην περιοχή, όταν δεν είναι ορθά χωροθετημένα, αποτελούν μια πραγματική απειλή για τα αρπακτικά, σημειώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος Δαδιάς του WWF Ελλάς, Λευτέρης Καψάλης
Τον κώδωνα κινδύνου για απώλεια ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας εξαιτίας της μη ορθής χωροθέτησης αιολικών πάρκων στη Θράκη, κρούουν οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση WWF), με αφορμή τον εντοπισμό νεκρού όρνιου σε απόσταση αναπνοής από ανεμογεννήτρια στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος του WWF, από τις κινήσεις του όρνιου, οι οποίες καταγράφονται από τα στίγματα που έχει μεταδώσει ο δορυφορικός πομπός που είχε τοποθετηθεί στο πουλί (τον Ιούνιο του 2018) στο πλαίσιο προγράμματος LIFE Vulture, την επιτόπια αυτοψία και τα πορίσματα των ειδικών, προκύπτει ότι ο θάνατός του όρνιου προκλήθηκε από πρόσκρουση στην ανεμογεννήτρια.

Εκεί όπου βρέθηκε το νεκρό πουλί και εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 «Κοιλάδα Φιλιούρη», είναι εγκατεστημένες στη σειρά 93 ανεμογεννήτριες, οι οποίες σχηματίζουν έναν τεχνητό φραγμό για τις πτήσεις των προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών ορνιθοπανίδας της Θράκης. «Οι ανεμογεννήτριες αυτές είναι μόνο ένα μέρος από τις 216 εγκατεστημένες και λιγότερες από τις μισές από όσες προβλέπει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ για την περιοχή της Θράκης. Η εύρεση του νεκρού όρνιου καταδεικνύει την ανάγκη για σωστό σχεδιασμό και ορθή χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην Θράκη, καθώς επίσης και την ανάγκη για τη λήψη κατάλληλων θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολύτιμης βιοποικιλότητας της περιοχής» τονίζει το WWF.
Το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου σημειώνει ότι εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία μελετά τους κινδύνους που προκύπτουν για τα πουλιά ως αποτέλεσμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή. Προειδοποιεί ότι σύμφωνα με συστηματική έρευνα για νεκρά ζώα από τα υφιστάμενα αιολικά πάρκα, που εκπόνησε κατά την περίοδο 2008-2019, «αν υλοποιηθούν όλες οι προβλέψεις του ειδικού χωροταξικού των ΑΠΕ αιολικών πάρκων, προβλέπεται ότι θα χάνονται 80 αρπακτικά τον χρόνο, από τα οποία τα 10 θα είναι γύπες. Ένας τέτοιος ρυθμός απώλειας θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση τους.
«Δυστυχώς οι προβλέψεις μας αποδείχθηκαν αληθινές. Τα αιολικά πάρκα στην περιοχή, όταν δεν είναι ορθά χωροθετημένα, αποτελούν μια πραγματική απειλή για τα αρπακτικά. Είναι απολύτως απαραίτητο οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή αυτή κατά τη διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων» δήλωσε ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος Δαδιάς του WWF Ελλάς, Λευτέρης Καψάλης.
Εξάλλου, ο επικεφαλής Περιβαλλοντικού Προγράμματος της Βουλγαρικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Stoycho Stoychev σημείωσε: «Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει γι άλλη μια φορά πως η προστασία των πτηνών είναι διασυνοριακή υπόθεση. Απαιτείται κοινή προσέγγιση κατά τον σχεδιασμό των ενεργειακών υποδομών έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την επιβίωση των αρπακτικών πτηνών στην Οροσειρά της Ροδόπης. Επίσης, γι άλλη μια φορά διαφάνηκε η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των ΜΚΟ Ελλάδας και Βουλγαρίας, οι οποίες δουλεύουν ως μια ομάδα. Το όρνιο είχε δακτυλιωθεί στη Βουλγαρία και εντοπίστηκε χάρη στην άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και την ταχύτατη αντίδραση των συνεργατών στην Ελλάδα».


Αρχειοθήκη ιστολογίου