Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Φορτώνουν τις αυξήσεις των τιμολογίων στους επόμενους

Τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ στους επόμενους φορτώνει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας τις όσο μπορεί προς τα πίσω, ενώ παράλληλα κρατά την επιχείρηση στα πόδια της με έκτακτες ενισχύσεις, ύψους 250 εκατ. ευρώ.
 Από τη μια διαμηνύει ότι θα επιβάλει ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια, που συνεπάγεται αυξομείωσεις ανάλογα με τις τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια, από την άλλη όμως επειδή η “πρεμιέρα” του μέτρου θα γίνει μάλλον τον Ιανουάριο, δηλαδή εντός της προεκλογικής περιόδου, παραπέμπει τη πλήρη εφαρμογή του για αργότερα.
 Στην ουσία η κυβέρνηση γνωρίζοντας το πολιτικό κόστος, προτίμησε να δώσει μια ακόμη ενίσχυση στη ΔΕΗ παρά να αγγίξει το καίριο ζήτημα των αυξήσεων στα τιμολόγια, τις οποίες ειδικά οι τράπεζες θεωρούν απαραίτητες για τη παραπαίουσα ΔΕΗ. 

Σπρώχνοντας τα προβλήματα της επιχείρησης κάτω από το χαλί, ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε χθες μια έκτακτη ένεση μέτρων προς τη ΔΕΗ, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το πακέτο ισούται σχεδόν με την... αξία που έχει η επιχείρηση στο ταμπλό (269 εκατ. ευρώ), και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που της έχει δοθεί μετά το περσινό (360 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις από παλαιές οφειλές για ΥΚΩ). Αν κάτι καταφέρνει η επιχείρηση με αυτές τις οικονομικές ενέσεις είναι να κερδίσει το χρόνο, να σπρώξει το τενεκεδάκι με τα προβλήματά της λίγο παραπέρα, ωστόσο στην ουσία δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα. 
Η αγορά συνεχίζει να την αντιμετωπίζει σαν μια επιχείρηση που δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της παρά μόνο με έκτακτες ενισχύσεις. Τα πλουσιοπάροχα μέτρα Σταθάκη περιλαμβάνουν την κατάργηση μιας σειράς επιβαρύνσεων, με κυριότερο: Το λεγόμενο «Τέλος προμηθευτή», της χρέωσης δηλαδή που κατέβαλαν οι εταιρείες προμήθειας, με το μεγαλύτερο ποσό να προέρχεται από τη ΔΕΗ, για να καλύπτεται το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Το όφελος για τη ΔΕΗ υπολογίζεται σε 50 εκατ. (2018), 130 εκατ. (2019) και 70 εκατ. (2020), αλλά η ένεση δεν είναι η μοναδική. Ταυτόχρονα καταργείται και το λεγόμενο «Τέλος λιγνίτη», που την επιβάρυνε με 25-30 εκατ. ευρώ. Επιπλέον μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η σύνδεση των τιμολογίων ρεύματος με τους ρύπους. 
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί θα αυξάνονται κάθε φορά που το κόστος των ρύπων θα κινείται ανοδικά, ενώ αντίστροφα θα μειώνονται, όταν αυτό υποχωρεί. Αλλά ακριβώς για να συγκρατηθούν οι αυξήσεις, η κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών, προκειμένου να περιορίσει ή και να εκμηδενίσει τις τελικές επιπτώσεις.
 Συμπερασματικά με οικονομικά μέτρα σαν τα παραπάνω η ΔΕΗ κερδίζει μερικούς ακόμη μήνες ρευστότητας, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει να μεταθέσει στους επόμενους τις αυξήσεις στο ρεύμα. Το ερώτημα είναι αν θα πειστούν και οι τράπεζες.
 Στο επιχειρησιακό πλάνο που τους είχε παρουσιάσει η ΔΕΗ, προκειμένου εκείνες να την αναχρηματοδοτήσουν με κοινοπρακτικά δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ, είχε συμπεριλάβει συγκεκριμένες προτάσεις για αυξήσεις στα τιμολόγιά της. Σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey, αυτές αφορούσαν μείωση της έκπτωσης 15% για έγκαιρη πληρωμή του λογαριασμού, συγχώνευση κλιμακίων από τις οποίες και προκύπτουν επιβαρύνσεις, αύξηση παγίων για μονοφασική και τριφασική παροχή, και εισαγωγή ρήτρας που προβλέπει αύξηση σε περίπτωση που η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ξεφύγει από ένα συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης.
Τέλος, υπήρχε και η πρόνοια για επιβολή επιπλέον χρέωσης εφόσον ο πελάτης επιμένει να λαμβάνει ταχυδρομικά το λογαριασμό του.
 Τίποτα από αυτή δεν φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό, όπως και πολλά άλλα μέτρα που εισηγούνταν η έκθεση της McKinsey, με πιο χαρακτηριστικό την απομάκρυνση γύρω στα 6.000 άτομα ως το 2022. Παρ' όλα αυτά, η ΔΕΗ έχει πληρώσει ως αμοιβή στον ξένο οίκο που η ίδια προσέλαβε για να της εκπονήσει μια μελέτη που η ίδια δεν εφαρμόζει, το ποσό των… 1,8 εκατ. ευρώ.

 (liberal.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου