Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Κλειδί ο χρόνος εξασφάλισης των ΑΔΙ μετά την παράταση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για τους λιγνίτες


Το ΥΠΕΝ ανεβάζει το ποσό της αποζημίωσης ακόμη και στα 60.000 ευρώ ανά MWh, τη στιγμή που η ΡΑΕ εισηγείται το ποσό να ανέλθει στα 40.000 ευρώ

Οι φόβοι της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για την διαφαινόμενη αποτυχία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, οδήγησαν στην υποβολή προς την Κομισιόν ενός ακόμη αιτήματος για παράταση της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.
Πρόκειται για ένα αίτημα που όλα δείχνουν ότι θα γίνει αποδεκτό, αν και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει ότι θα υποβληθεί ικανοποιητικός αριθμός προσφορών ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός και κυρίως ότι το ύψος του τιμήματος θα είναι ικανοποιητικό.


Εφόσον εγκριθεί, αυτή θα είναι η δεύτερη παράταση που δίνεται στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, του οποίου η έκβαση θεωρείται αβέβαιη, με τους συμμετέχοντες να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και αποχής από τη τελική του φάση.
Τα μηνύματα που εστάλησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, από τους υποψήφιους επενδυτές προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και την κυβέρνηση και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο, δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προχώρησε στην ανακοίνωση μιας σειράς παρεμβάσεων με διπλό στόχο.
Κατ’ αρχήν να δώσουν στη ΔΕΗ ανάσα ρευστότητας για να χειριστεί την κατάσταση και κατά δεύτερο λόγο να ικανοποιήσουν σε κάποιο βαθμό τις απαιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών, οι οποίοι επιμένουν πως οι υπό πώληση μονάδες είναι μη βιώσιμες.
Ενδεικτικό των προθέσεων των υποψηφίων επενδυτών εξάλλου είναι και το γεγονός ότι ζήτησαν συνεκμετάλλευση των μονάδων με τη ΔΕΗ και μάλιστα για μια εξαετία, δηλαδή για όσο διάστημα ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία μείωση προσωπικού.
Είχαν προηγηθεί αιτήματα για κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, αλλά και για εξασφάλιση των λιγνιτικών ΑΔΙ. 
Έτσι ο κ. Σταθάκης προχώρησε στην προκοινοποίηση στην Κομισιόν του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, μέσω του οποίου θα αμείβονται και οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής για τη διασφάλιση επάρκειας του συστήματος.
Πρόκειται για τα περίφημα λιγνιτικά ΑΔΙ που διεκδικούσε εδώ και αρκετούς μήνες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος από πολύ νωρίς είχε αντιληφθεί ότι χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να προσελκύσει ενδιαφερόμενους επενδυτές και ακόμη περισσότερο δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Μεγαλύτερο το ύψος της αποζημίωσης

Το σχέδιο του Μηχανισμού εστάλη στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή και μάλιστα προβλέπει αποζημίωση των μονάδων με ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εισηγήθηκε η ΡΑΕ προς το υπουργείο. Συγκεκριμένα η ΡΑΕ εισηγήθηκε η αποζημίωση να είναι της τάξης των 40.000 ευρώ ανά MW, ενώ το σχέδιο του υπουργείο ανεβάζει το ποσό αυτό ακόμη και στα 60.000 ευρώ ανά MWh.
Ακολούθησε η υποβολή του αιτήματος για παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες, με τη ΔΕΗ να ελπίζει ότι το διάστημα αυτό είναι επαρκές για να εγκριθεί από τις υπηρεσίες της Κομισιόν ο Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος.
Βεβαίως οι αρμόδιοι του υπουργείου που γνωρίζουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της Κομισιόν δεν θεωρούν ότι ο Μηχανισμός θα μπορούσε να εγκριθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο εκτιμούν ότι στο μεσοδιάστημα θα έχουν σαφέστερη εικόνα των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Εφ’ όσον εγκριθεί από την Κομισιόν η νέα παράταση, οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 7 Δεκεμβρίου, και έως τότε εκτιμάται ότι θα αποτυπωθούν στις προσφορές τα νέα δεδομένα.
Σε ότι αφορά την κατάργηση του τέλους λιγνίτη που θεσπίστηκε το 2012, επιβαρύνοντας με περίπου 2 ευρώ ανά MWh τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, μεταφράζεται σε ένα συνολικό όφελος για τη ΔΕΗ της τάξης των 25 - 30 ευρώ ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου