Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΗ: Τον καρατόμησαν πριν καν κλείσει χρόνο

Δέκα μόλις μήνες πρόλαβε να μείνει στη θέση του ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ Ι. Κατάκης, ο πρώτος σε αυτή τη νευραλγική θέση με προέλευση από τον ιδιωτικό τομέα. Την απομάκρυνσή του ανακοίνωσε σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της Μανώλης Παναγιωτάκης, επικαλούμενος προβληματική συνεργασία με τα στελέχη.
Όποιες και αν είναι οι αιτίες, το μήνυμα που στέλνει η απομάκρυνση Κατάκη δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την εμπορία, που αποτελεί και το πιο νευραλγικό πόστο της ΔΕΗ, καθώς συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της επιχείρησης.

Η τοποθέτηση του κ. Κατάκη το Δεκέμβριο 2017 στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας, ο οποίος προέρχονταν από την ιδιωτική αγορά και νωρίτερα είχε θητεύσει επί χρόνια σε υψηλόβαθμες θέσεις στρατηγικού σχεδιασμού του Intralot, είχε συνδεθεί με μια προσπάθεια να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της σχέσης ΔΕΗ - καταναλωτών. Από την αποστολή μηνιαίων λογαριασμών που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, μέχρι το λανσάρισμα νέων ενεργειακών πακέτων "double play" ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, προκειμένου η ΔΕΗ να ανταγωνιστεί στον τομέα αυτό τους ιδιώτες. Παρ’ ότι η ΔΕΗ έχει προσλάβει σύμβουλο για να σχεδιάσει τα επόμενα της βήματα στην αγορά φυσικού αερίου, ακόμη αυτή δεν έχει ανακοινωθεί και για άγνωστο λόγο καθυστερεί.
Το έτερο μεγάλο θέμα που αφορά την εμπορία, συνδέεται με τη μείωση των ληξιπρόθεσμων προς τη ΔΕΗ οφειλών, έργο που υλοποιείται με τη συνδρομή της ιδιωτικής εταιρείας Qualco. Σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση του Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία είχαν δείξει ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί σε καθυστέρηση παρ’ ότι σε ετήσια βάση κατέγραφαν μείωση, εντούτοις παρέμεναν σε δυσθεώρατα επίπεδα. Ανέρχονταν σε 2,39 δισ. ευρώ (στοιχεία Ιουλίου), εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούσαν τη χαμηλή τάση (οικίες, μικρά καταστήματα), με τα νοικοκυριά να χρωστούν 886 εκατ ευρώ έναντι 1 δισ ευρώ στα τέλη του 2017.
Από εκεί και πέρα, η μέση τάση (βιοτεχνίες, επιχειρήσεις) χρωστούσε 150 εκατ. ευρώ, η υψηλή τάση, δηλαδή οι βιομηχανίες, 378 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 285 εκατ. ευρώ μόνο η ΛΑΡΚΟ) και τέλος 201 εκατ. ευρώ όφειλε το Δημόσιο.
Επιπλέον το 32% των συνολικών χρεών, δηλαδή 770-780 εκατ, αφορούσαν στους λεγόμενους "τελικούς καταναλωτές”, οι οποίοι μάλιστα αυξάνονταν. Είναι όσοι έχουν μετακινηθεί σε άλλον πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους (π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κ.λπ.), μαζί με μια νέα γενιά κακοπληρωτών που αλλάζουν τον ΑΦΜ τους, προκειμένου να μην μπορεί να τους εντοπίσει η ΔΕΗ. Μια γενιά που εν πολλοίς εξέθρεψε η πολιτική ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στους "δεν πληρώνω”. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί ότι ένα 25% των πελατών της ΔΕΗ, εμφανίζεται να μην έχει... ΑΦΜ.

(liberal.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου