Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Προμηθευτές: Γίναμε σάκος του μποξ - Πως σχολιάζει η αγορά τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας

Χρήστος Στεφάνου
Είχαμε την ανησυχία ότι με τη διαβούλευση που ξεκίνησε την Παρασκευή και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν παραμονές της δημοπρασίας, οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά, ωστόσο αυτό που συνέβη ήταν ότι επαληθεύθηκε το χειρότερο σενάριο, ανέφερε χθες πηγή της αγοράς προμήθειας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας. Όσοι εκπρόσωποι προμηθευτών συνομίλησαν το Energypress, μεταφέρουν την ίδια εικόνα: οι ακραίες τιμές, δημιουργούν νέα πίεση στην αγορά και αλλάζουν το τοπίο. Σε κάποιες κατηγορίες πελατών μάλιστα αναμένονται και ανατροπές, αφού οι τιμές που διαμορφώθηκαν μεταφράζονται σε αρνητικά margin για συγκεκριμένα τιμολόγια που προσφέρονται σήμερα από εταιρείες κυρίως προς ξενοδοχεία και βιομηχανίες.

Η προμήθεια βάλλεται από παντού, έχουμε τις πρόσθετες χρεώσεις, πλέον με τις τιμές αυτές μετατρεπόμαστε σε σάκο του μποξ, αναφέρει άλλη πηγή της αγοράς. 
Ποιες είναι όμως οι άμεσες επιπτώσεις από τη χθεσινή δημοπρασία;
Με τις τιμές να κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 54 και λίγο κάτω από τα 55 ευρώ (54,64 ευρώ η μεγαβατώρα έως 54,74 ευρώ η μεγαβατώρα) η ενέργεια που αποκτήθηκε θα αντικαταστήσει ποσότητες που αποκτήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και λήγουν.  Σε εκείνη τη δημοπρασία είχαμε τιμές από 45,15 ευρώ η μεγαβατώρα μέχρι 45,25 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή κάτι λιγότερο από 10 ευρώ χαμηλότερα. 
Εάν στα 55 ευρώ η μεγαβατώρα προστεθούν και τα 10 ευρώ που είναι η χρέωση της μπάντας τότε μιλάμε για τιμές στα 65 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα κάποια από τα τιμολόγια της Μέσης Τάσης καθίστανται ζημιογόνα. Δηλαδή θα πρέπει οι προμηθευτές να κάνουν αυξήσεις με τον κίνδυνο, εάν δεν ακολουθήσει και η ΔΕΗ, τότε να χαθούν πελάτες και να μειωθεί εκ νέου το μερίδιο των εναλλακτικών που στη Μέση Τάση είναι πιο κοντά (40%) στους στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο.
Σημαντική ευθύνη για την εξέλιξη επιρρίπτει η αγορά στους χειρισμούς που έγιναν από τη ΡΑΕ, η οποία έθεσε σε διαβούλευση τις προτάσεις του ενεργειακού χρηματιστηρίου για τις εξαγωγές μόλις την περασμένη Παρασκευή, ενώ διευκρίνισε ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές και ότι η δημοπρασία του Οκτωβρίου θα γίνει κανονικά, μόλις μια μέρα πριν. 
Θα έπρεπε είτε η νέα ποσόστωση για τις εξαγωγές να εφαρμοστεί στη δημοπρασία του Οκτωβρίου είτε η διαβούλευση να ξεκινήσει μετά τη δημοπρασία, σχολιάζουν πηγές της αγοράς, που επισημαίνουν τους κινδύνους που δημιουργούνται για την εύθραυστη διαδικασία του ανοίγματος.
Σημειώνεται τέλος ότι τα χθεσινά αποτελέσματα εκ των πραγμάτων αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για πιθανές ανακατατάξεις και διεργασίες στην αγορά. 


 https://energypress.gr/news/promitheytes-giname-sakos-toy-mpox-pos-sholiazei-i-agora-ta-apotelesmata-tis-hthesinis

Αρχειοθήκη ιστολογίου