Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Στη βουλή οι απαντήσεις για το αμφιλεγόμενο άνοιγμα της ΔΕΗ στα Σκόπια

Συνεχίζει να μονοπωλεί με αρνητικές ειδήσεις την ενεργειακή επικαιρότητα η ΔΕΗ, μετά το φιάσκο των ζημιογόνων αποτελεσμάτων εξαμήνου, που έφερε στο φως την αναμόρφωση των αποτελεσμάτων του 2017, η οποία είχε επιμελώς "θαφτεί” στις ετήσιες καταστάσεις ενώ διαφοροποιούσε την εικόνα του ισολογισμού της εταιρείας. 
Σειρά πήραν χθες οι βαλκανικές περιπέτειες της ΔΕΗ στα Σκόπια και η εξαγορά μιας μικρής εταιρείας προμήθειας ρεύματος στη γειτονική χώρα, η οποία εξαρχής προκάλεσε ερωτήματα τόσο για τη σκοπιμότητα της εξαγοράς όσο και για επιμέρους πτυχές της συμφωνίας.

Και ενώ η αντιπολίτευση έχει εδώ και καιρό ζητήσει από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ να φέρουν στο κοινοβούλιο και να δημοσιοποιήσουν όλες τις πτυχές της συμφωνίας (ισολογισμούς, αποτιμήσεις, εισηγήσεις κλπ), η κυβέρνηση απάντησε καλύπτοντας τη διοίκηση της ΔΕΗ και κάνοντας λόγο για θεμιτή απόφαση που υπαγορεύτηκε από επιχειρηματικά κριτήρια και εξασφάλισε την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.
Εδώ να σημειωθεί ότι για το θέμα υπάρχει μια σχετική απάντηση του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη, προς τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού Γ. Μανιάτη. 
Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Σταθάκη, προκύπτουν τα εξής:
1) Η πρόταση για την εξαγορά προήλθε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία το Σεπτέμβριο του 2017.

2) Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και οι νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις έγιναν από έγκριτους οίκους (δεν κατονομάζονται) και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018.
3) Δύο μήνες πριν, στις 5 Φεβρουαρίου του 2018, έφτασε στο ΔΣ της ΔΕΗ η εισήγηση της ΓΔ Εταιρικής Ανάπτυξης, η οποία και εγκρίθηκε στις 6 Φεβρουαρίου.
4) Στις 13 Απριλίου το ΔΣ αποφάσισε την έγκριση της εξαγοράς.

Από το χρονοδιάγραμμα που αποτυπώνεται στην απάντηση του κ. Σταθάκη, προκύπτει ότι η εισήγηση για την εξαγορά εγκρίθηκε από το ΔΣ το Φεβρουάριο, δύο μήνες πριν τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις που έγιναν τον Απρίλιο. 
Ωστόσο κατά τον τομεάρχη ενέργειας της ΝΔ Κ. Σκρέκα, υπάρχουν σκοτεινά σημεία στην υψηλού ρίσκου εξαγορά, όπως χαρακτήρισε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κίνηση της ΔΕΗ. Στη συζήτηση της επερώτησης στη βουλή η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ θα κληθούν να απαντήσουν και για άλλες πτυχές της συμφωνίας όπως:
1) Εάν αληθεύει ότι το τίμημα της εξαγοράς κατατέθηκε σε προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων Κόκο Ανγκούτσεφ και για ποιο λόγο συνέβη αυτό;
2) Εάν αληθεύει ότι ο κύριος όγκος των πωλήσεων της εταιρείας EDS που ανήκε σε επιφανές κυβερνητικό στέλεχος της κυβέρνησης Ζάεφ προέρχεται από τα συμβόλαια προμήθειας ενέργειας σε κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις των Σκοπίων.
3) Για ποιό λόγο ο ισολογισμός της εταιρείας εμφανίζει αρνητικό ταμείο κατά 900 χιλιάδες ευρώ (που επιβαρύνει και τον αγοραστή) όταν ένα χρόνο πριν η εταιρεία είχε ταμείο 4,5 εκατ. ευρώ. Ασκήθηκε έλεγχος για το που διατέθηκαν τα συγκεκριμένα κεφάλαια που μείωσαν την αξία της εταιρείας;
4) Ποιοι είναι οι έγκριτοι οίκοι που έκαναν το νομικό, οικονομικό, φορολογικό έλεγχο και τις άλλες διερευνήσεις; Υπάρχουν παρατηρήσεις ή ενστάσεις στους ελέγχους τους; 
5) Εκτός από την εισήγηση της θυγατρικής στην Αλβανία, έγιναν άλλες διερευνητικές κινήσεις στη γειτονική αγορά, να διαπιστωθεί εάν υπήρχε προς πώληση με καλύτερους όρους κάποια άλλη από τις 20 εταιρείες προμήθειας που δραστηριοποιούνται στη μικρή σε μέγεθος γειτονική αγορά (5303GWh συνολική κατανάλωση το 2016).
6) Γιατί εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία εξαγοράς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί) που διαθέτει ο όμιλος Ferroinvest του ιδιοκτήτη της EDS;
7) Είναι σε γνώση η ΔΕΗ και η ελληνική κυβέρνηση των δικαστικών διενέξεων και των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης της EDS σε Ολλανδικό δικαστήριο;
(Capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου