Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

"Η κυβέρνηση Τσίπρα θα αφήσει πίσω της πολλές νάρκες, και μια από αυτές είναι και της ΔΕΗ"

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ εξαιτίας των κυβερνητικών αστοχιών, έκρουσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε.
Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση, τελευταίως, στρώνει συστηματικά το έδαφος για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθώντας την εύκολη λύση να επιχειρεί τη μετάθεση των προβλημάτων της ΔΕΗ στις πλάτες των καταναλωτών, οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα.
Τόσο για τη μείωση κερδοφορίας της ΔΕΗ, που πιθανώς να επιβαρυνθεί περαιτέρω στο εννεάμηνο λόγω του ράλι των ρύπων, όσο κυρίως γιατί η συνταγή της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου της ως το 2020, μέσω των δημοπρασιών πώλησης ενέργειας, μέτρα που φέρουν την έγκριση των ίδιων των Βρυξελλών, επιδεινώνουν καθημερινά τη θέση της.

Ταυτόχρονα, σε μια στιγμή που η έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων παραμένει αβέβαιη, οι προσδοκίες για τα έσοδα που θα εισπράξει η ΔΕΗ χαμηλώνουν, και το βουνό από ληξιπρόθεσμα συνιστά μια τεράστια απειλή, οι αναλυτές διαπιστώνουν καθημερινά ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να βρει τη συνταγή για την επόμενη ημέρα. Ολ' αυτά την καθιστούν μια βραδυφλεγή βόμβα.
«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα αφήσει πίσω της πολλές νάρκες, τις οποίες πρέπει να φροντίσουμε να αδρανοποιήσουμε, και μια από αυτές είναι και της ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο αρχηγός της Ν.Δ. Σημειωτέον ότι η Πειραιώς έχει ζητήσει εξηγήσεις για την αναθεώρηση των οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ, ενώ θεωρεί ύποπτη την εξαγορά λίγους μήνες πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών, της σκοπιανής εταιρείας EDS που ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ, με τίμημα που δεν φαίνεται να δικαιολογείται.
Στο θέμα αυτό, πήρε χθες θέση ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης που απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Μανιάτη, πέταξε το μπαλάκι στη διοίκηση της ΔΕΗ, δηλώνοντας ο ίδιος αναρμόδιος, και τονίζοντας ότι την απόφαση έλαβε το Δ.Σ. της επιχείρησης. Προφανώς και έτσι είναι, με τη διαφορά όμως ότι το υπ. Οικονομικών ως βασικός της μέτοχος, ενέκρινε την εξαγορά στη γενική της συνέλευση. “Τι θέλει να μας πει ο κ. Χουλιαράκης; Οτι δεν ενέκρινε ως γενική συνέλευση την απόφαση της ΔΕΗ ; Οτι το υπ.Οικονομικών δεν είναι ο βασικός μέτοχος κατά 51% της ΔΕΗ, και άρα, στην ουσία, η ίδια η γενική της συνέλευση ;”, διερωτάται σε απάντηση του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
Η αγορά βέβαια δεν στέκεται σε αυτά, παρά στις οικονομικές προοπτικές της επιχείρησης, και την αποτιμά ανάλογα. Αν κοιτάξει κάποιος τη φετινή πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, διαπιστώνει ότι έχει χάσει το… 63% της αξίας της από τα υψηλά έτους, της 1ης Φεβρουαρίου 2018, όταν και είχε φτάσει στα 3,3, ευρώ, έναντι 1,217 ευρώ του χθεσινού κλεισίματος. Σε όρους κεφαλαιοποίησης τότε η ΔΕΗ άξιζε 765,6 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 282 εκατ. ευρώ χθες, χάθηκαν δηλαδή 483 εκατ ευρώ.
Τα ληξιπρόθεσμα προς αυτήν χρέη είναι 2,3 δισ ευρώ, άρα της χρωστούν... 8 φορές την κεφαλαιοποίηση της στο ταμπλό, ενώ ένα από τα βασικά μεγέθη για την εκτίμηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης, η αναλογία καθαρού χρέους προς EBITDA, προιοωνίζει δύσκολες εξελίξεις.
Η αναλογία Χρέος / EBITDA της ΔΕΗ από 3,5 φορές που ήταν το 2014 εκτινάχθηκε στις 7,5 φορές το 2017. Δηλαδή η ΔΕΗ το 2017 είχε καθαρό χρέος 7,5 φορές το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA). Η αγορά βλέπει ότι τα ληξιπρόθεσμα προς τη ΔΕΗ χρέη, έχουν αυξηθεί στα 2,4 δισ ευρώ από 1,7 δισ το 2014, ενώ διαβάζει ότι οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 από 7,8 ευρώ / τόνος στα τέλη του 2014, βρίσκονται σήμερα στα 20 ευρώ, με τη Κομισιόν να προβλέπει ότι θα αυξηθούν στα 30 ευρώ.
(Liberal.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου