Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Επενδύσεις 4.000 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες - Αντιδράσεις επενδυτών για το όριο του 20% στις δημοπρασίες


Στις επερχόμενες δημοπρασίες θα τεθεί όριο 20% στην ισχύ που θα μπορεί να δεσμεύσει κάθε συμμετέχων
Το τριήμερο 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα.
Η ΡΑΕ που διενεργεί τις δημοπρασίες έχει ήδη δώσει σε δημόσια διαβούλευση τα τεύχη προκήρυξης των δημοπρασιών, η οποία λήγει την προσεχή Δευτέρα 15/10.
Οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που αντικατέστησε τις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας των ΑΠΕ από το σύστημα και το κριτήριο επιλογής είναι η χαμηλότερη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα.
Αυτά ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Διονύσης Παπαχρήστου συντονιστής της ΡΑΕ για τους

διαγωνισμούς των ΑΠΕ, μιλώντας στο συνέδριο «Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Επιχειρηματικότητα» και τόνισε ότι στις επερχόμενες δημοπρασίες θα τεθεί όριο 20% στην ισχύ που θα μπορεί να δεσμεύσει κάθε συμμετέχων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συγκέντρωσης.
Διεκρίνισε δε ότι συνεχίζει να ισχύει η προϋπόθεση, οι αιτήσεις να υπερβαίνουν κατά 75% την δημοπρατούμενη ισχύ ώστε να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, οι επενδυτές εξέφρασαν αντιρρήσεις για τους συγκεκριμένους όρους, ενώ προτάθηκε η κατάργηση της άδειας παραγωγής που θα απαλλάξει και την ΡΑΕ από περιττή γραφειοκρατία.
Ο κ. Παπαχρήστου, παρουσίασε και ανέλυσε τα συμπεράσματα των δυο προηγούμενων διαγωνισμών και σημείωσε ότι οδήγησαν σε χαμηλότερες τιμές αγοράς της ενέργειας από το σύστημα.
Οι δημοπρασίες θα αφορούν φωτοβολταϊκά μέχρι 1 MW και από 1 - 20  MW, όπως επίσης και αιολικά 3 - 50 MW. 

Στα σκαριά νέες συνεργασίες από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Στο ίδιο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλίας Μοναχολιάς παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας που υπερβαίνει τα 4.000 MW και ανήγγειλε νέες επιχειρηματικές συνεργασίες το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης επανέλαβε τη θέση του συνδέσμου, να διασφαλισθούν βιώσιμες τιμές απορρόφησης της ενέργειας και για τα μικρά έργα, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών Σωτήρης Καπέλλος τόνισε ότι τα υφιστάμενα εμπόδια θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Πολιτεία για συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 40% ως το 2020.
Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της στελέχωσης της ΡΑΕ.
Όπως είπε αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της Αρχής και απαιτείται να αντιμετωπιστεί το θέμα των αποδοχών τους, ώστε τα στελέχη της υπηρεσίας να παραμένουν στη θέση τους και να μην απορροφούνται από την αγορά.
Επίσης, όπως είπε, αντιμετωπίζεται το θέμα της απασχόλησης με δημιουργία μόνιμων θέσεων και όχι συμβασιούχων.
Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο για τις ΑΠΕ επεσήμανε το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ, με την οποία εξασφαλίστηκε και η μείωση της τιμής ενέργειας στον καταναλωτή.
Επίσης αναφέρθηκε στη νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες βοηθούν στη διάχυση της παραγωγής ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες, στους ΟΤΑ, στις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου