Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Η ΔΕΗ είχε έκτακτες δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ στην τριετία 2015 με 2018 - Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την καταστροφολογία

Αναλυτικότερα στοιχεία για την οικονομική πορεία της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια παρέθεσε ο πρόεδρος και Δ.Σ, Μανόλης Παναγιωτάκης, σε συνέντευξή του στην  «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» και στη δημοσιογράφο Χαρά Τζαναβάρα.
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε ως ασόβαρα τα όσα καταλογίζονται για την εξαγορά της EDS, ενώ χαρακτήρισε τις λιγνιτικές μονάδες απαραίτητες για το μεσοδιάστημα μέχρι η αποθήκευση και οι ΑΠΕ να μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Παναγιωτάκης σχολίασε τα εξής για τα θέματα που απασχολούν την επιχείρηση:

  1. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει, η εξαγορά της EDS είναι μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση, η οποία ελήφθη από το Δ.Σ. της επιχείρησης ομόφωνα, ύστερα από εισήγηση όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΗ (Οικονομική, Νομική, Ανάπτυξης, Έλεγχος κ.λπ.). Η EDS ανήκε όπως ανακοινώσαμε τον Ιανουάριο, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ο οποίος λόγω αυτού του αξιώματος ήταν υποχρεωμένος να την πουλήσει. Αυτή είναι και η μόνη «πολιτική πλευρά». Τα άλλα στερούνται σοβαρότητας.
  2. Η εταιρεία είχε πέντε συνεχείς κερδοφόρες περιόδους, και μια ζημιογόνα, το 2017, συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που συνέβη σε όλη την Ευρώπη, και στη χώρα μας. Πέραν του γεγονότος ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο μια εμπορική επιχείρηση να έχει πάντα κέρδη, οι προοπτικές της EDS, όπως αποτιμήθηκαν από έγκριτους οίκους είναι θετικές. Εξ άλλου αυτό καθ’ αυτό το γεγονός της απόκτησής της από τη ΔΕΗ είναι στρατηγικής σημασίας στην προοπτική που έχουμε χαράξει της μετατροπής της ΔΕΗ σε διεθνή όμιλο με ηγετική παρουσία στη Βαλκανική. Στην κατεύθυνση άλλωστε αυτή έχουμε ήδη δραστηριοποιηθεί και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής όπως Βουλγαρία και Αλβανία, και μέσω της EDS στη Σερβία.
  3. Ως γνωστό το Εφετείο μας αθώωσε παμψηφεί ευθυγραμμιζόμενο με την πρόταση του Εισαγγελέα. Αντιπαρέρχομαι λοιπόν τη λάσπη που εκτοξεύθηκε στο πρόσωπό μου από τα γνωστά Μέσα και πολιτικές δυνάμεις, που επιδίδονται και στις επιθέσεις εναντίον της ΔΕΗ, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προξενούν σε αυτή την τόσο σημαντική για τη χώρα επιχείρηση.
Τα περί «χρεωκοπίας» και «βαριδιού» της ΔΕΗ για την οικονομία είναι παντελώς αβάσιμα, στερούνται σοβαρότητας και εντάσσονται, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, στη γνωστή εκστρατεία καταστροφολογίας για πολιτικές σκοπιμότητες.
  1. Παρόλο ότι το ερώτημά σας είναι λογικό, δεν έχουμε στη συγκεκριμένη φάση τέτοια εκτίμηση. Βεβαίως, κατά καιρούς συμβαίνουν επιθετικές κινήσεις και εκδηλώσεις από συμφέροντα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς, οι οποίοι για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας επιβάλλεται να λειτουργήσουν για δύο χρόνια ακόμη. Αυτό προέβλεψε η Υπουργική Απόφαση το 2015. Ωστόσο οι ιδιώτες παραγωγοί, συντόνισαν τις ενέργειές τους και «πέτυχαν» να ληφθεί αρνητική απόφαση από την Γενική Διεύθυνση για το Κλίμα της Ε.Ε. Αυτό το έκαναν για να μεγιστοποιήσουν τις ώρες λειτουργίας των δικών του μονάδων παραβλέποντας προφανώς τις ανάγκες της χώρας.
  2. Παραθέτω, για πρώτη φορά, στοιχεία που δείχνουν αφενός την εν γένει συνεισφορά της ΔΕΗ τα τελευταία 3,5 χρόνια και αφετέρου τις δυνατότητες και τη δυναμική της, ώστε με συγκεκριμένες δράσεις να διασφαλίσει την ευρωστία της και να παραμείνει όπως πάντα ο σημαντικότερος αναπτυξιακός φορέας στη χώρα.
  • Οι έκτακτες δαπάνες της ΔΕΗ το 2015-2018 ανήλθαν σε € 1.200 εκατ. περίπου
Κυριότερα κονδύλια ήταν:
- Κάλυψη ελλείμματος ΑΠΕ     : € 574 εκατ.
        - Δημοπρασίες ΝΟΜΕ        : € 315 εκατ.
        - Υπόθεση ENERGA -
                HELLAS POWER        : € 128 εκατ.
        - ΑΔΙ                          : € 73 εκατ.
        - Ενεργ. κρίση 2017             : € 65 εκατ.
 
  • Οι δαπάνες για προαποφασισθείσες επενδύσεις ανήλθαν σε € 1.200 εκατ., με κυριότερες
- Κατασκευή της Πτολεμαΐδας V     : € 955 εκατ.
- Μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης  : € 145 εκατ.
 
  • Το ίδιο διάστημα η ΔΕΗ είχε έκτακτα έσοδα    : € 932 εκατ.
Προέρχονται από : - καταβολές ΥΚΩ      : € 360 εκατ.
  • πώληση ΑΔΜΗΕ     : € 572 εκατ.
 
Κατά συνέπεια η ΔΕΗ το 2015-2018 είχε έκτακτες δαπάνες καθαρά (δαπάνες μείον έσοδα) € 1.468 δις.
 
  • Το ίδιο διάστημα
  • Μείωσε το δανεισμό της κατά € 821 εκατ.,
  • Κατέβαλε φόρους € 1.495 εκατ.
  • Μείωσε τα τιμολόγια με την έκπτωση του 15%
  • Εφάρμοσε την εντονότερη στην ιστορία της κοινωνική πολιτική
 
Περιμένω πραγματικά με ενδιαφέρον τις απαντήσεις όσων επιδίδονται στην επιχείρηση καταστροφολογίας της ΔΕΗ.
  1. Τα παραπάνω στοιχεία είναι πιστεύω πολύ εύγλωττα. Αν υπάρχει αγορά, που λειτουργεί απρόσκοπτα, αυτό οφείλεται στη ΔΕΗ. Το ίδιο και η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, οι κάτοικοι των νησιών και οι ευάλωτοι καταναλωτές. Η επιχείρηση την 3ετία έφερε το βάρος του ανοίγματος της αγοράς Η.Ε, πλήρωσε τις επιπτώσεις από την άστοχη, καταστροφική θα έλεγα πολιτική του παρελθόντος για τις ΑΠΕ, υλοποίησε προαποφασισθείσες επενδύσεις, πλήρωσε την υπόθεση ENERGA-HELLAS POWER. Όλοι οι συνδεόμενοι με τη ΔΕΗ (πελάτες, αγορά, προμηθευτές, τοπικές κοινωνίες, πολιτεία, εργαζόμενοι κ.λπ.) με εξαίρεση ίσως τους μετόχους της στους οποίους δεν έχει καταβληθεί μέρισμα έχουν κάθε λόγο να είναι πλήρως ικανοποιημένοι.
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, τα οποία θα τα  εξαντλήσουμε στο άμεσο μέλλον, με υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου.
  1. Οι μεγάλες αυξήσεις στα δικαιώματα CO2 επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ. Επίσης έχουν αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, κυρίως στη βιομηχανία. Δεν είναι θέμα υποχρέωσης, αλλά οπωσδήποτε, και αναπόφευκτα, χρειάζεται προσεκτική και αποφασιστική διαχείρισή τους, για τη διασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας της επιχείρησης.
  2. Η μείωση του δανεισμού που αναφέρθηκε προηγουμένως αντιστοιχεί στο 20% περίπου των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά στους ανείσπρακτους λογαριασμούς οι αριθμοί των χρεών έχουν ως εξής:
-    Οικιακοί και επαγγελματικοί πελάτες € 1,6 δις. Από αυτά € 800 δις αφορούν σε τελικούς πελάτες, δηλαδή πελάτες οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων τους ή έχουν αλλάξει προμηθευτή.
-    Μεσαίοι βιομηχανικοί καταναλωτές € 155 εκατ.
-    Μεγάλη βιομηχανία € 380 εκατ. εκ των οποίων τα € 280 εκατ. είναι χρέη της ΛΑΡΚΟ.
-    Δημόσιοι φορείς € 200 εκατ. Αφορούν δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, αγροτικούς φορείς άρδευσης κ.λπ.
Έναντι όλων αυτών η ΔΕΗ πραγματοποιεί στοχευμένες και συνδυασμένες δράσεις, εξαντλεί τα περιθώρια συνεννόησης για επίτευξη διακανονισμών και, τελικά, προχωρά σε εντολές αποκοπής σύμφωνα με τον κώδικα διαχείρισης.
Από την εμπειρία των υπηρεσιών μας προκύπτει ότι για ένα σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας η πληρωμή της ΔΕΗ δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό δρα προφανώς σε βάρος των υπολοίπων.
Σε ότι τέλος αφορά στις ρευματοκλοπές αποτελούν μια μάστιγα που πρέπει να εκλείψει. Απορρίπτω τις θεωρίες ότι η αύξησή τους είναι συνέπεια της κρίσης. Όσοι επιδίδονται σε ρευματοκλοπή μπορούν να πληρώσουν. Οι πτωχοί και οι αδύναμοι δεν κλέβουν.
Γενικά το θέμα των ρευματοκλοπών είναι στην ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ. Η ΔΕΗ το έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη. Η υποβάθμιση και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
  1. Πέραν των πάγιων προγραμμάτων διακανονισμών που έχουμε θεσπίσει, καθημερινά προβαίνουμε σε πλήθος εξατομικευμένων ρυθμίσεων για επιχειρήσεις και επαγγελματίες κάθε είδους που χρωστάνε, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Η επικοινωνία με τους πελάτες η οποία έχει πυκνώσει σημαντικά μέσω επιστολών ή τηλεφωνημάτων αποσκοπεί ακριβώς στην πληρέστερη στάθμιση της κατάστασης των οφειλετών και στη διαμόρφωση των βέλτιστων προγραμμάτων διακανονισμών ακόμη και εξατομικευμένων.
Η συμπεριφορά αυτή της ΔΕΗ εκτιμάται από την αγορά δεόντως.
 
10 - 11 Με την έκπτωση του 15%, πέραν της επιβράβευσης της συνέπειας που εντάσσεται στο αξιακό μας σύστημα, κατορθώσαμε όχι μόνο να ανασχέσουμε την τάση μείωσης της εισπραξιμότητας των λογαριασμών μας αλλά και να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα τουλάχιστον 10%.
Είναι γεγονός ότι το μέτρο έχει βληθεί από διάφορες πλευρές και έχει ενοχοποιηθεί ότι εμποδίζει το άνοιγμα της αγοράς. Από την πλευρά μου απορρίπτω αυτές τις αιτιάσεις , οι οποίες είναι απόρροια της νοοτροπίας ορισμένων ανταγωνιστών της ΔΕΗ για γρήγορο και εύκολο κέρδος, με μηδενικό ρίσκο και χωρίς ουσιαστική παρουσία στην αγορά με προσλήψεις προσωπικού και επενδύσεις.
Και βέβαια δεν πρόκειται να την καταργήσουμε. Είναι και θέμα αρχής.
12.    Δυστυχώς στο θέμα των «έξυπνων» μετρητών, έχουν υπάρξει ολιγωρίες και λανθασμένοι χειρισμοί. Από την αρχή, στις αρχές της 10ετίας υπήρξαν και άστοχες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Επίσης υπάρχουν συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων. Όλα αυτά έχουν συντελέσει σε απαράδεκτες καθυστερήσεις, αναντίστοιχες με τις υποκειμενικές δυνατότητες και το τεχνολογικό επίπεδο της επιστημονικής μας κοινότητας και του ΔΕΔΔΗΕ. Χρειάζονται τομές και γενναίες αποφάσεις.
Τα οφέλη για τους καταναλωτές οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην κατανάλωσή τους παύοντας να είναι παθητικοί δέκτες υπηρεσιών και τη λειτουργία της αγοράς, θα είναι πολλαπλά. Το ίδιο πολλαπλά θα είναι και τα οφέλη από τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του Δικτύου, που είναι για πολλούς λόγους αδήρητη ανάγκη, και που και εδώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.
13-14.    Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η λιγνιτική παραγωγή είναι πρωτίστως απαραίτητη για τη χώρα, για τα επόμενα 15-20 χρόνια τουλάχιστον μέχρι ν΄ αναπτυχθεί και να γίνει προσιτή η τεχνολογία αποθήκευσης ώστε να καταστούν και οι ΑΠΕ ενέργεια βάσης, χωρίς τη στοχαστικότητα που τις χαρακτηρίζει σήμερα. Πρόκειται για παραγωγή με εγχώριο καύσιμο και ελεγχόμενο κόστος. Διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού και αποτελεί ασπίδα έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου – αερίου. Αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμοι παράμετροι ειδικότερα στη σημερινή φάση που βρίσκεται η χώρα μας, και λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής μας και το γεγονός ότι ενεργειακά η Ελλάδα είναι λίγο-πολύ απομονωμένη. Λίγες σχετικά ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες και περιορισμένη δυνατότητα τροφοδοσίας με Φυσικό Αέριο.
Η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο κατασκευής της Πτολεμαΐδας V, της πιο σύγχρονης διεθνώς, λιγντικής μονάδας, προϋπολογισμού € 1,4 δις.
Επίσης ήδη εκτελεί την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ενώ στους σχεδιασμούς της είναι και η αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου την οποία ήδη μελετάμε και πρόκειται σύντομα να λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις.
Θέλω ωστόσο να τονίσω, ότι στο εξής ο κύριος, αν όχι αποκλειστικός, προσανατολισμός της ΔΕΗ θα είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, που θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Επιχείρησης.
Σε ότι τέλος αφορά στην αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής προχωρά σύμφωνα με το Πρόγραμμα, με προθεσμία προσφορών από τους ενδιαφερόμενους την 1η εβδομάδα Νοεμβρίου.
Η αποεπένδυση αυτή καθ’ αυτή δεν θα έχει άμεση επίπτωση στα τιμολόγια.

Αρχειοθήκη ιστολογίου