Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Πρόταση ΥΠΕΝ σε Κομισιόν για παράταση ζωής και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμυνταίου, όχι όμως και για Καρδιά

 Βάση της ελληνικής πρότασης θα αποτελεί ένα επενδυτικό πλάνο για την αναβάθμισή τους, ουσιαστικά διεκδικώντας την επέκταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000
Στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, ο οποίος όπως έχει αποκαλύψει το WorldEnergyNews (1/10) θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση περί τα τέλη Οκτωβρίου, θα είναι προσαρμοσμένη η νέα πρόταση του ΥΠΕΝ προς την Κομισιόν, για την επέκταση της λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου στις 32.000 ώρες.
Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός διατηρεί για τον λιγνίτη μερίδιο ελαφρώς πάνω από 25% στο ενεργειακό μίγμα, κάτι που συνεπάγεται πως οι δύο μονάδες του Αμύνταιου θα εξακολουθήσουν να «χωράνε» στο εγχώριο λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο ηλεκτροπαραγωγής και επομένως ότι μπορούν να αναβαθμισθούν περιβαλλοντικά.


Έτσι, βάση της ελληνικής πρότασης θα αποτελεί ένα επενδυτικό πλάνο για την αναβάθμισή τους, ουσιαστικά διεκδικώντας την επέκταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 (από τις 17.500 που σύμφωνα με την Κομισιόν δικαιούνται τα εν λόγω εργοστάσια), ως μεταβατικού σταδίου για την υλοποίησή του.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η έγκριση ή μη των 32.000 ωρών για το Αμύνταιο από την Κομισιόν, θα εξαρτηθεί από το αν οι Βρυξέλλες θα δώσουν το «πράσινο φως» στο εν λόγω επενδυτικό σχέδιο.
Από την άλλη πλευρά, όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος των αναγκαίων επενδύσεων για την απένταξη των μονάδων από το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας.
Επομένως το σχέδιο, το οποίο θα καταρτισθεί από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, θα προβλέπει τη συνεργασία με ιδιώτες για την επ’ αόριστο παράταση της «ζωής» των μονάδων.

Καρδιά τέλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, περιγράφοντας όλες τις πτυχές του project της αναβάθμισης, όπως τη «φόρμουλα» συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους ιδιώτες.
Έτσι, θα αποτελέσει και το πλαίσιο εντός του οποίου θα δρομολογηθεί η συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Το κόστος του περιβαλλοντικού «λίφτινγκ» των 2 μονάδων εκτιμάται σε 110 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να μη διεκδικηθεί η επέκταση της λειτουργίας στις 32.000 ώρες για τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, οι οποίες σύμφωνα με την Κομισιόν δικαιούνται επίσης 17.500 ώρες.
Μία απόφαση που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι βαίνει προς εξάντληση το ορυχείο τροφοδοσίας του.
Με βάση το όριο των 17.500 ωρών, στις μονάδες Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Καρδιάς απομένουν περίπου τέσσερις μήνες λειτουργίας, ενώ η «ζωή» της μονάδας ΙΙΙ εξαντλείται τον Μάρτιο του 2019 και της IV τον Νοέμβριο του 2019.
Πάντως, ακόμη και χωρίς την επέκταση της λειτουργίας τους, θα εξασφαλισθεί η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας που θα συνεχίζει να τροφοδοτείται, έως ότου τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα V.
www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου