Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Η ΔΕΗ δεσμεύτηκε στις τράπεζες για αυξήσεις στο ρεύμα

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, εξαιτίας της ανόδου της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που επηρεάζουν τα κόστη της εταιρείας. Πράγματι είναι η δεύτερη φορά που ο υπουργός ενέργειας με αφορμή την εκτίναξη του κόστους των ρύπων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις μετά από ένα χρονικό διάστημα και αφού διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη να μετακυληθεί στην κατανάλωση η αύξηση από τα CO2.

Και εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι πράγματι η ΔΕΗ κινδυνεύει οικονομικά να εκτροχιαστεί τους επόμενους μήνες, εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις (αυξήσεις) στα τιμολόγια για να καλυφθεί το κόστος των CO2. Άλλωστε ως επιχείρηση η ΔΕΗ είναι βαριά εξαρτημένη από τους λιγνίτες, που μπορεί να είναι εγχώριο και φθηνό καύσιμο, ωστόσο είναι βλαβεροί για το περιβάλλον και με βάση τα νέα δεδομένα που επικρατούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά επιβαρύνονται με υψηλότατο κόστος για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Επομένως, εάν δεν υπάρξει μια προσαρμογή στα τιμολόγια που να αντανακλά τα επιπλέον κόστη παραγωγής που επωμίζεται η ΔΕΗ λόγω των ρύπων, υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας σε επίπεδα μη βιώσιμα. 
Ωστόσο οι ρύποι είναι μόνο μία από τις τρεις συνολικά παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα για τα τιμολόγια του ρεύματος και προϊδεάζουν για σημαντικές αυξήσεις το επόμενο διάστημα.
ΥΚΩ 
Η δεύτερη παράμετρος αφορά στην περίφημη υπόθεση των παλιών ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) και τη μεθοδολογία υπολογισμού τους, που εφάρμοσε η ΡΑΕ. Θυμίζουμε ότι μέχρι το 2014 δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι χρεώσεις ΥΚΩ, μέσω των οποίων η ΔΕΗ αποζημιώνεται για τα επιπλέον κόστη που επωμίζεται για την ηλεκτροδότηση των νησιών.
Το ποσό που ζητούσε η ΔΕΗ ήταν 735 εκατ. ευρώ ωστόσο η ΡΑΕ όρισε ότι το προς επιστροφή ποσό στα 360 εκ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Η ΔΕΗ ωστόσο προσέφυγε κατά της απόφασης της ΡΑΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρώντας εσφαλμένη την μεθοδολογία της ΡΑΕ. Μάλιστα το ΣΤΕ αποδέχθηκε την προσφυγή και παρέπεμψε την επί της ουσίας εξέταση της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο.
Πιθανή δικαίωση της ΔΕΗ μεταφράζεται σε ενδεχόμενη αύξηση της χρέωσης ΥΚΩ, που περιλαμβάνεται στα τιμολόγια όλων των προμηθευτών, όχι μόνο της ΔΕΗ. 
Δεσμεύσεις στις τράπεζες
Οι δύο πρώτες παράμετροι δηλαδή οι ρύποι και οι ΥΚΩ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως εξωγενείς παράγοντες που επιβάλουν την ανάγκη για αυξήσεις στα τιμολόγια. Εκτός όμως από τους παράγοντες που δεν ελέγχονται άμεσα από την  εταιρεία, η ΔΕΗ στο επιχειρησιακό πλάνο που έχει παρουσιάσει στις τράπεζες συγκεκριμένο πλάνο και κινήσεις για αυξήσεις στα τιμολόγιά της στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της (την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα υπεγράφη συμφωνία έγκρισης νέας γραμμής χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις;
Όπως αναφέρει η εισήγηση της McKinsey που έχει κατατεθεί στις τράπεζες, σε επίπεδο τιμολογίων προβλέπονται τα εξής:
1. Υποχρεωτικός ηλεκτρονικός λογαριασμός και εάν ο πελάτης επιμείνει να ζητά λογαριασμό ταχυδρομικά επιβολή επιπλέον χρέωσης
2. Μείωση της έκπτωσης 15% για την έγκαιρη πληρωμή του λογαριασμού
3. Συγχώνευση κλιμακίων. Σήμερα για καταναλώσεις έως 2000 kWh το τετράμηνο προβλέπεται μικρότερη χρέωση 0,09460 ευρώ/kWh ενώ για την κατανάλωση που υπερβαίνει τις 2000 kWh προβλέπεται χρέωση 0,10252 ευρώ/kWh. Ανάλογα με τη νέα τιμή που θα επιλεγεί θα προκύψουν και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις σε σχέση με την κλιμακωτή χρέωση.
4. Αύξηση παγίων. Σήμερα το πάγιο για μονοφασική παροχή είναι 1,52 ευρώ το τετράμηνο και για τριφασική παροχή 4,8 ευρώ το τετράμηνο.
5. Εισαγωγή ρήτρας Οριακής Τιμής του Συστήματος (όπως ισχύει σε τιμολόγια ιδιωτών παρόχων, που προβλέπεται αύξηση σε περίπτωση που η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ξεφύγει από ένα συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης)

Οι συγκεκριμένες κινήσεις περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό πλάνο που έχει κατατεθεί σε τράπεζες που έχουν δανείσει τη ΔΕΗ, με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2018, επομένως δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από την πλευρά της διοίκησης της εταιρείας.
Δεινή οικονομική κατάσταση
Η λύση των αυξήσεων στα τιμολόγια καθίσταται πλέον μονόδρομος με δεδομένο το δυσμενές περιβάλλον της αγοράς αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Μάλιστα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο διοικητής της ΔΕΗ, με συνεντεύξεις και δηλώσεις του, εμμέσως έδειξε την κυβέρνηση και συγκεκριμένες αποφάσεις του νυν αλλά και του προηγούμενου υπουργού ενέργειας, που σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη επιβάρυναν με 1 δισ. ευρώ τα αποτελέσματα της ΔΕΗ την τελευταία τριετία. Το θέμα των δηλώσεων Παναγιωτάκη, φέρνει στη βουλή η αντιπολίτευση με ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ,Κ. Σκρέκας και 20 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου