Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΑΚΤΙΚΩΝ, ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον Υφυπουργό Εργασίας κ. Νάσο Ηλιόπουλο

Κύριε Υφυπουργέ:
Θα γνωρίζετε ότι στην Περιοχή μας πλέον, οι εργασίες στη ΔΕΗ γίνονται κατά 40%, ίσως και περισσότερο, από εργολάβους, είτε με τη μορφή ανάθεσης έργου ή με τη μορφή «συγκαλυμμένης» επενοικίασης (δουλεμπόριο). Οι μισθοί, οι σχέσεις εργασίας, τα ατομικά εφόδια ασφαλούς εργασίας, τα μέτρα ασφάλειας κλπ στους εργαζόμενους αυτούς υπολείπονται κατά πολύ τα αντίστοιχα των τακτικών εργαζόμενων της ΔΕΗ (όχι πως στους τακτικούς είναι ρόδινα αλλά πολύ καλύτερα).

Αυτή η άνιση μεταχείριση ακολουθεί αυτούς τους εργαζόμενους και μετά θάνατο όπως στην περίπτωση εργατικού δυστυχήματος εν ώρα εργασίας.
Συγκεκριμένα: Στην περίπτωση που σκοτωθεί σε εργατικό δυστύχημα τακτικός εργαζόμενος της ΔΕΗ προσλαμβάνετε στη θέση του μέλος της οικογένειας του θανόντος.

Το ίδιο δεν ισχύει για τους εργολαβικούς εργαζόμενους αν και εργάζονται σε εργασίες που γίνονται για λογαριασμό της ΔΕΗ και εκ του νόμου την ευθύνη για τα μέτρα ασφάλειας την έχει η ίδια η ΔΕΗ που οφείλει να ασκεί εποπτεία στις εργολαβικές δραστηριότητες που διενεργούνται στο Χώρο ευθύνης της.

Το Συνδικάτο μας, με αφορμή το θάνατο του Λάζαρου Πατσινακίδη ηλικίας 35 χρονών και πατέρα δυο ανήλικων τέκνων που έγινε σε εργατικό δυστύχημα στο Ορυχείο Καρδιάς στις 19/9/2017, έστειλε επιστολή στη ΔΕΗ (24/10/2017) και ζητούσε να ισχύσει και για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ότι ισχύει για τους τακτικούς.

Το ΔΣ της ΔΕΗ, σε συνεδρίαση του που έγινε ένα μήνα αργότερα, προς τιμήν του, πήρε θετική απόφαση. Δηλαδή να προσληφθούν μέλη της οικογενείας των εργολαβικών εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό δυστύχημα στους χώρους ευθύνης της ΔΕΗ και σε εργασίες που γίνονται για λογαριασμό της.

Η απόφαση αυτή της ΔΕΗ στάλθηκε (αρχές Δεκεμβρίου του 2017) για έγκριση  στο Υπουργείο Εργασίας. Έκτοτε «αγνοείτε η τύχη του». Ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση υπήρξε. Όμως οι οικογένειες αυτών των εργαζομένων περιμένουν την απάντηση γιατί εκτός από τον πόνο τους για το χαμό των αγαπημένων τους προσώπων έχουν να αντιμετωπίσουν και την επιβίωση των οικογενειών τους.  Ποιος ρώτησε άραγε πως ζει η οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου Λάζαρου Πατσινακίδη όταν η Χήρα σύζυγος του πρέπει να θρέψει ένα παιδί τεσσάρων και ένα ενός χρόνου; Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλους τους αδικοσκοτωμένους συναδέλφους αυτής της κατηγορίας.

Γι όλους αυτούς του λόγους κύριε υφυπουργέ σας καλούμε να δώσετε άμεσα λύση, μάλιστα από αυτή εδώ την Περιοχή που επισκέπτεστε η οποία έχει δώσει πολύ αίμα και δεκάδες θύματα στον αγώνα για την επιβίωση αλλά και την ηλεκτροδότηση ολόκληρης της Χώρας.

 Σας καλούμε επίσης να δώσετε λύσεις και στα προβλήματα των «εν ζωή» εργολαβικών εργαζόμενων, σύμφωνα και με τις προτάσεις που είναι κατατεθειμένες από τα Συνδικάτα (ΣΕΕΕΝ και ΣΕΕΝ Εργατική Αλληλεγγύη) που ασχολούνται με τα προβλήματα αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων.  


Για το Δ.Σ
       
         Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γραμματέας

     Ασαλουμίδης Κων/νος                                                Νιάκας Αθανάσιος

Αρχειοθήκη ιστολογίου